Poprawne podlaczenie sondy lambda w ABFie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mialem troche pokopane w instalacji i musze teraz poprawnie podlaczyc sonde lambda po swapie ABF'a do mk3.
Od strony ECU mam:
Zielony, Czerwony, Czerwono-biały i Brązowo-czarny
Od strony sondy mam:
Czarny, Szary i dwa białe.
Czarny jak rozumiem jest sygnalem, dwa białe to plus i minus grzałki, a szary to masa sondy?
Moze ktos potwierdzic czy to poprawny schemat podłączenia?
ZIELONY - CZARNY
CZERWONY - SZARY
CZERWONO/BIAŁY - BIAŁY
BRĄZOWO/CZARNY - BIAŁY
Zauwazyłem ze bodajże szary kabel od strony sondy posiada środkową zyłe w oplocie, ale w żaden sposob nie zaizolowana od tego oplotu.
prefiksy/Duber
Od strony ECU mam:
Zielony, Czerwony, Czerwono-biały i Brązowo-czarny
Od strony sondy mam:
Czarny, Szary i dwa białe.
Czarny jak rozumiem jest sygnalem, dwa białe to plus i minus grzałki, a szary to masa sondy?
Moze ktos potwierdzic czy to poprawny schemat podłączenia?
ZIELONY - CZARNY
CZERWONY - SZARY
CZERWONO/BIAŁY - BIAŁY
BRĄZOWO/CZARNY - BIAŁY
Zauwazyłem ze bodajże szary kabel od strony sondy posiada środkową zyłe w oplocie, ale w żaden sposob nie zaizolowana od tego oplotu.
prefiksy/Duber
No i podlaczylem jak pisalem powyzej i kapa. Auto nie jezdzi, zalewa go, chodzi nierowno.
- Paweł Marek
- V.I.P.
wg schematu jaki mam podłączyłeś ok.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pewnie problem nie w samej sondzie tylko gdzie indziej.Na odpiętej sondzie powinien chodzic,przynajmiej dopuki się nie nagrzeje.
Na odpietej sondzie chodiz pieknie, jak to ABF z odpieta Sonda
Na zimnym poki sonda nie wstanie tez jest OK.
Po podlaczeniu wg. schematu j/w - kapa. Sprawdzilem czy sonda oscyluje. ale stoi caly zcas na 0,57V - wiec zakladam ze poprostu padla
Na zimnym poki sonda nie wstanie tez jest OK.
Po podlaczeniu wg. schematu j/w - kapa. Sprawdzilem czy sonda oscyluje. ale stoi caly zcas na 0,57V - wiec zakladam ze poprostu padla
jak tak pokazuje to niepowinno byc reakcji na podpiętej ,czy odpiętej sondzie,a z tego co zrozumiałem po podpięciu jest gorzej?SToRM pisze:ale stoi caly zcas na 0,57V
Witam. Czytalem juz naprawde duzo i dlugo o tym ale nie znalazlem jescze odpowiedzi..
Mam taki problem, ze z kompa wychodza 3 przewody: czarny, czerwony, zielony. Sonda - 2xbialy, szary, czarny.
Wiem, ze zielony to sygnal czyli z czarnym sondy.
Czerwony to masa sondy czyli z szarym sondy.
Dwa biale to grzalka czyli jeden do masy natomiast drugi przewod do przekaznika pompy paliwa..
Ale co z tym czarnym wychodzacym ze sterownika ????
I jak podlaczyc ekran (srebrny oplot w przewodzie od kompa) jak jest on taki cienki ??
za wszelaka pomoc nagrodze plusami i bede ogromnie wdzieczny bo naprawdde dlugo juz z tym walcze..
Mam taki problem, ze z kompa wychodza 3 przewody: czarny, czerwony, zielony. Sonda - 2xbialy, szary, czarny.
Wiem, ze zielony to sygnal czyli z czarnym sondy.
Czerwony to masa sondy czyli z szarym sondy.
Dwa biale to grzalka czyli jeden do masy natomiast drugi przewod do przekaznika pompy paliwa..
Ale co z tym czarnym wychodzacym ze sterownika ????
I jak podlaczyc ekran (srebrny oplot w przewodzie od kompa) jak jest on taki cienki ??
za wszelaka pomoc nagrodze plusami i bede ogromnie wdzieczny bo naprawdde dlugo juz z tym walcze..
Golf mk2 USA 1.8T 20V AUM--> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=420945" onclick="window.open(this.href);return false;
dzięki wielkie
Golf mk2 USA 1.8T 20V AUM--> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=420945" onclick="window.open(this.href);return false;