Wymiana czujnika ABS
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana czujnika ABS
Do wymiany mam prawy tylny czujnik ABS. Bora, 1.9 TDI AGR
Czy owy czujnik mogę sam wymienić, dam rade, czy zlecić to fachowcom? Dużo z tym roboty - co trzeba odkręcić prócz koła (kanału nie posiadam). W środku gdzieś pod kanapą dostęp się znajduje do tego? Może wystarczy tylko go przeczyścić, ale raczej nowy w razie czego się przyda jak już będzie rozkręcone. I czy te z allegro po 40 zł można kupować, czy lepiej coś lepszego? Bo w serwisie się dowiadywałem, to koszt 240 zł. Więc jaki polecacie? W używki chyba nie ma co się bawić... Aha, a różnicy na tył nie ma czy prawa czy lewa strona, bo jak sprawdzałem w katalogu, to tylko na przód są strony wyszczególnione, a na tył jednakowo, tak niby wychodzi...?
Jak podłączę już, to kontrolka, rozumiem, że sama zgaśnie?
Czy owy czujnik mogę sam wymienić, dam rade, czy zlecić to fachowcom? Dużo z tym roboty - co trzeba odkręcić prócz koła (kanału nie posiadam). W środku gdzieś pod kanapą dostęp się znajduje do tego? Może wystarczy tylko go przeczyścić, ale raczej nowy w razie czego się przyda jak już będzie rozkręcone. I czy te z allegro po 40 zł można kupować, czy lepiej coś lepszego? Bo w serwisie się dowiadywałem, to koszt 240 zł. Więc jaki polecacie? W używki chyba nie ma co się bawić... Aha, a różnicy na tył nie ma czy prawa czy lewa strona, bo jak sprawdzałem w katalogu, to tylko na przód są strony wyszczególnione, a na tył jednakowo, tak niby wychodzi...?
Jak podłączę już, to kontrolka, rozumiem, że sama zgaśnie?
Wymiana czujnika ABS
seebst, jeżeli masz troszkę smykałki do majsterkowania i pojęcie o tym to spokojnie wymienisz go sobie sam Na początek musisz odpiąć kabelek przy czujniku (w golfie III wtyczki były pod kanapą), a następnie wykręcić śrubkę na imbus "5", która znajduje się przy czujniku. Znając życie będzie on zapieczony i nie wyciągniesz go, ale może akuratnie uda Ci się go rozruszać i wyjdzie . Jeśli się nie uda to wtedy musisz odkręcić zacisk hamulcowy - 2 śrubki klucz 13, a później odkręcić jarzmo zacisku - również 2 śruby na imbus bodajrze 7 albo 8, nie pamiętam już dokładnie. Na sam koniec odkręcasz śrubkę przy tarczy hamulcowej i dostęp do czujnika jest wtedy idealny. Do wybicia go wstarczy użyć płaskiego śrubokrętu i młotka
Co do czujników z allegro za 40 zł to założyłem ich już kilkanaście i nie było nigdy problemu - oczywiście mam na myśli te ze znaczkiem VW i oznaczeniem Siemens. Czujnik do tyłu na prawą i lewą stronę jest taki sam.
Na początek wyczyść czujnik, a koronkę abs`u na piaście przeczyść papierem ściernym - dostęp będziesz miał po ściągnięciu zacisku i klocków hamulcowych. Kontrolka nie zawsze po wymianie czujnika zgaśnie sama - miałem kilka przypadków, że trzeba było usunąć błąd Vagiem.
PozdraVWiam
Co do czujników z allegro za 40 zł to założyłem ich już kilkanaście i nie było nigdy problemu - oczywiście mam na myśli te ze znaczkiem VW i oznaczeniem Siemens. Czujnik do tyłu na prawą i lewą stronę jest taki sam.
Na początek wyczyść czujnik, a koronkę abs`u na piaście przeczyść papierem ściernym - dostęp będziesz miał po ściągnięciu zacisku i klocków hamulcowych. Kontrolka nie zawsze po wymianie czujnika zgaśnie sama - miałem kilka przypadków, że trzeba było usunąć błąd Vagiem.
PozdraVWiam
Wymiana czujnika ABS
Już wszystko wiem. A jeszcze pytanie takie, bo teraz zauważyłem (mokro, deszcz pada), że ABS w ogóle mi nie działa, blokują się koła przy hamowaniu. W takim układzie ABS jest wyłączony gdy czujnik jeden chociaż jest niesprawny?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Wymiana czujnika ABS
Jeżeli kontrolka się świeci to ABS nie działa, tak samo z kontrolkami ESP i od poduch...jest błąd napinacza pasów kierowcy a żadna z poduch nie wystrzeli podczas wypadku.seebst pisze:W takim układzie ABS jest wyłączony gdy czujnik jeden chociaż jest niesprawny?
Wymiana czujnika ABS
aa, a coś mi się jeszcze przypomniało. jeśli auto miało dzwona np. i wystrzeliły przednie poduchy, a w fotelach nie, został założony rezystor, żeby kontrolka funkcjonowała normalnie, to w razie jakiegoś dzwona w bok, poduchy w fotelach już nie wystrzelą?Qto pisze:est błąd napinacza pasów kierowcy a żadna z poduch nie wystrzeli podczas wypadku.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Wymiana czujnika ABS
Jeżeli takie druciarstwo jest w miarę dobrze zrobione i sterownik nie widzi awarii to powinny wystrzelić.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wymiana czujnika ABS
Witam ja wymieniałem czujnik abs w kole tylnym kupiłem go ze sklepu co prowadzi czesci do skody a kosztował 47zł nówka sztuka powiedz ze potrzebujesz czujnik abs do koła tylnego prawego cena 240zł jest duzo za duża
Wymiana czujnika ABS
Sprawa się chyba sama rozwiązała. Dziś uruchamiam silnik i nagle kontrolka sama zgasła Najwidoczniej, po prostu gdzieś coś nie kontakciło i się samo naprawiło. Ale dla pewności wypróbowałem, czy ABS działa i jednak działa. A już miałem kupować ten czujnik...
Wymiana czujnika ABS
Nic na razie nie ruszałem, jak się kiedyś znów zaświeci, to wtedy się tym zajmę porządnie. Póki działa to nie ruszam
Wymiana czujnika ABS
Czesc,
mozesz spodziewac sie za wkrotce padnie 'na amen'. Tez tak mialem (2x - 1x z tylu, 1x z przodu): Kontrolka ABS sie zapalala, po pewnym czasie gasla. W koncu zapalila sie na stale - do wymiany czujnika ABS.
mozesz spodziewac sie za wkrotce padnie 'na amen'. Tez tak mialem (2x - 1x z tylu, 1x z przodu): Kontrolka ABS sie zapalala, po pewnym czasie gasla. W koncu zapalila sie na stale - do wymiany czujnika ABS.
pozdrawiam, szym
Wymiana czujnika ABS
Miałeś rację. Zabrałem się dzisiaj za to, kupiłem nowy i chciałem wymienić. Oczywiście teoretycznie sama wymiana prosta, ale jest zapieczony. Ta śruba na imbusa 5 co go trzyma była skorodowana, czego efektem nastąpiło jej... ukręcenie przy odkręcaniu. Ukręciła się mniej więcej centymetr od jej łba, tak że co prawda czujnik powinien bez problemu wyjść, ale jest zapieczony i nawet pukając naokoło nic nie idzie... Więc będę musiał z tym do mechanika się udać, bo z resztą rzeczy przy odkręcaniu boję się ruszać, bo nie daj boże znów coś ukręcę i nie mam hamulców, a tam wszystkie śruby pordzewiałe. Co w takim wypadku da się zrobić - pójdzie tą ukręconą śrubę jakoś wyciągnąć, czy będę zmuszony szukać całej piasty? Od tej "drugiej" strony po rozebraniu całego zacisku i tarczy będzie do niej dostęp by coś z tym zrobić?bombelek pisze:Znając życie będzie on zapieczony i nie wyciągniesz go
oraz jeszcze jedno pytanie, gdzie dokładnie znajduje się ten pierścień od abs?
Wymiana czujnika ABS
kolego seebst, jak sobie poradziłeś z tym problemem bo u mnie niestety tak samo ukręciłem tę śrubkę i nie wiem co dalej abs się świecił cały czas po kombinowaniu przy czujniku na chwile zgasł potem pojawił się zgasł pojawił i teraz juz świeci