problem z abs

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

maniek971
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: wt maja 25, 2010 20:44
Lokalizacja: zielona

problem z abs

Post autor: maniek971 » śr sie 04, 2010 20:16

Witam byłem na komputerze (diagnostyka) u elektryka stwierdził prawy czujnik ,wymieniłem przy okazji przewód był uszkodzony to złączyłem zaizolowałem, abs brak ,pojechałem do ele znów diagnostyka pokazało prawy i lewy czujnik ale wykasował błąd prawego i po ponownym podłączeni został lewy ,wymieniłem lewy czujnik przewód tez naprawiłem i dalej BRAK ABS, szczęka opada,teraz pytanie
1 podczas odkręcania czujników urwałem śruby ,teraz są wciśnięte czujniki ,czy śruba ma jakieś znaczenie w działaniu abs?
2 czy trzeba kasować błąd jaki wywalił komp?,może przez to nie działa bo z lewego nie został z kasowany?
3 wczesniej miałem przy czujniku takie blaszki teraz ich nie zamontowałem czy może one mają jakieś znaczenie co do działania abs?
http://yfrog.com/neprzechwytywaniehj" onclick="window.open(this.href);return false;



Awatar użytkownika
hx_malbork
TdiGangsters
TdiGangsters
Posty: 109
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 16:17
Lokalizacja: Malbork
Kontakt:

problem z abs

Post autor: hx_malbork » śr sie 04, 2010 20:29

maniek971 pisze:1 podczas odkręcania czujników urwałem śruby ,teraz są wciśnięte czujniki ,czy śruba ma jakieś znaczenie w działaniu abs?
Mysle, ze sruby powinny byc, bo decyduja jak bardzo wcisnac czujnik. Moze masz za slabo wcisniete i jest za duza przerwa miedzy czujnikiem, a tym wirnikiem.
maniek971 pisze:2 czy trzeba kasować błąd jaki wywalił komp?,może przez to nie działa bo z lewego nie został z kasowany?
Ja po wymianie czujnika nic nie kasowalem. Juz teraz nie pamietam, ale albo po paru kilometrach, albo przy kolejnym uruchomieniu silnika kontrolka zgasla i ABS pracowal jak powinien.
maniek971 pisze:3 wczesniej miałem przy czujniku takie blaszki teraz ich nie zamontowałem czy może one mają jakieś znaczenie co do działania abs?
Nie mialem u siebie takiej blaszki przy czujniku.


[img]http://img191.imageshack.us/img191/623/ewfsdfsdf.jpg[/img]

maniek971
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: wt maja 25, 2010 20:44
Lokalizacja: zielona

problem z abs

Post autor: maniek971 » śr sie 04, 2010 20:43

czujnik wcisnełem na maks do końca, przerwa może z 1 milimetr albo mniej, a w ogóle to przy jakiejś konkretnej prędkości abs sie uruchamia czy prędkość nie ma znaczenia?



Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

problem z abs

Post autor: Paweł Marek » śr sie 04, 2010 22:16

maniek971, jeśli po wymianie czujnika dalej VAG pokazuje jego błąd to zwykle znaczy że kabel jest wewnątrz pęknięty. Może nie naprawiłeś tego kabla skutecznie. Sprawdź też wtyczki - do sterownika ABS i do czujników, a jheśli masz sterownik pod kanapą to jeszcze te od kabli przednich czujników umieszczone na ścianie grodziowej silnika


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
hx_malbork
TdiGangsters
TdiGangsters
Posty: 109
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 16:17
Lokalizacja: Malbork
Kontakt:

problem z abs

Post autor: hx_malbork » czw sie 05, 2010 11:19

maniek971 pisze:zujnik wcisnełem na maks do końca, przerwa może z 1 milimetr albo mniej
hmmm... To az chyba troche za mala przerwa. Nie przypominam sobie abym u siebie mial czujniki az tak blisko. Moze jesli zbyt blisko jest czujnik to tez nie dobrze?
maniek971 pisze:w ogóle to przy jakiejś konkretnej prędkości abs sie uruchamia czy prędkość nie ma znaczenia?
Masz na mysli przy jakiej predkosci pompa zaczyna popuszczac? Ja zauwazylem ze do okolo 10km/h kola przy mocnym bucie na piasku sa caly czas zablokowane.


[img]http://img191.imageshack.us/img191/623/ewfsdfsdf.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

problem z abs

Post autor: Paweł Marek » czw sie 05, 2010 12:58

Przerwa jest prawidłowa (0,5 do 1 mm). Trzeba było to rozebrać i wykrętakiem wykręcić śrube, albo chociaż nawiercić i przegwintować.


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

maniek971
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: wt maja 25, 2010 20:44
Lokalizacja: zielona

problem z abs

Post autor: maniek971 » czw sie 05, 2010 16:30

a więc tak, nie mogło mi to dać spokoju więc, odciełem ten złączony przewód który szedł do czujnika ok 15 cm wstawiłem zwykły dwa jedno żyłowe, zrobiłem oczko żeby włożyć na bolce w czujniku zaizolowałem i abs chodzi ale nasuwa sie pytanie
czy może być na takim kablu, czy trzeba taki jak był ,czyli kabel koncentryk?



Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

problem z abs

Post autor: Paweł Marek » czw sie 05, 2010 17:00

szukaj sobie na spokojnie oryginału, na tym co jest może być póki działa, ale zwykły kabel długo tam nie wytrzyma, ew wsadź go na razie w jakis peszel czy cokolwiek żeby pracował na całej długości spręzyście.


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

maniek971
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: wt maja 25, 2010 20:44
Lokalizacja: zielona

problem z abs

Post autor: maniek971 » pn sie 09, 2010 18:13

i znów nie działa a oto objawy ,poradźcie coś,włączam silnik kontrolka gaśnie abs jest ale różnie to bywa raz po kilku metrach raz po kilku kilometrach kontrolka sie znowu zapala abs brak, wyłączam silnik włączam ponownie abs jest i tak w kółko kable połączone dobrze i mocno nie ma możliwości zeby sie np.luzowały są już na orginalnych wtyczkach

a i jeszcze jedna sprawa nie wiem czy to ma znaczenie ale bywa że przekręcam kluczyk jeszcze nie odpalam i po kilku sekundach kontrolka gasnie



Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

problem z abs

Post autor: Paweł Marek » pn sie 09, 2010 21:06

tak ma gasnąć, ABS nie wie czy zapaliłeś silnik, wie tylko że włączyłeś zapłon. Myślę dalej że problem jest na kablach czujnika, nie napisałeś rocznika nie wiem czy masz sterownik pod kanapą czy przy pompie ale trzeba sprawdzić aż do sterownika ABS kable tego czujnika ktorego błąd wyskoczył.


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

maniek971
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: wt maja 25, 2010 20:44
Lokalizacja: zielona

problem z abs

Post autor: maniek971 » pn sie 09, 2010 21:46

rocznik 94 ta skrzynka od abs jest pod kanapą, ale na allegro znalazłem przewód ten co idzie od czujnika kupie założe i zobaczę ,napisze jaki rezultat bedzie



Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

problem z abs

Post autor: Paweł Marek » pn sie 09, 2010 22:36

Zmierz sobie opór czujnika łącznie z kablem, kable czujników są ponumerowane na przyklejonych karteczkach w pobliżu wtyczki sterownika, drugi kabel danego czujnika jest po sąsiedzku w rzędzie wtyków obok. Przy tym mierzeniu niech kolega rusza kablem przy kole. Jeśli stwierdzisz że przy tym ruszaniu opór chwilowo staję się nieprawidłowy to na pewno winien jest kabel


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości