[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

michaf1994
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 132
Rejestracja: wt lut 21, 2017 20:36
Lokalizacja: Konin

[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: michaf1994 » ndz lis 19, 2017 21:55

Cześć,
jakiś czas temu montowałem u siebie tempomat i dość długi czas miałem problem z przyciskiem RES.
Z montażu niestety nie mam fotek, ale procedura jest dość prosta. W temacie postaram się wrzucić fotki jak będę wymieniać manetkę.

Zacznijmy od początku. Kupiłem manetkę z jednym przyciskiem z boku i z przesuwanym RES - wielki błąd. Jeździłem Touranem, który ma oba przyciski z boku i jest o niebo lepiej. Polecam od razu kupić tamtą. Pomijam osoby z multifunkcją w kierownicy, bo one na pewno już mają tempomat.

Części potrzebne:
- Manetka 1J0953513 (lub wersja z przesuwanym RES 8L0953513J) - ja musiałem troszkę dociąć plastik, ale możliwe, że to tylko mój wyjątek był
- Kostka wchodząca w manetkę
- Piny jak z kostki od licznika / ECU - podobno często są już w kostkach
- Przewody i izolacja

Narzędzia dodatkowe:
- Laptop z interfejsem diagnostycznym RS-232 (cena interfejsu około 30 zł za chińczyka z alledrogo)
- Nasadka do demontowania kierownicy - u nmie było to Spline 12

Schemat do ARZ, ATN, AUM, AUQ, AUS, AZD, AZH, AZJ, BCB:

Instalacja Tempomatu (brak wtyczki w podszybiu, podłączenie bezpośrednio do ECU).

Manetka - Kolor - Cel
T10/2 - niebieski/siwy - ECU 75
T10/3 - czerwony/żółty - ECU 57
T10/4 - czarny/biały - ECU 38
T10/5 - biały - ECU 76
T10/6 - czarny/granatowy - bezpiecznik nr 5 w skrzynce
T10/7 - czarny/biały - ECU 38

Obrazek

Przebieg montażu:
1. Odłączamy AKU
2. Demontujemy poduszkę opis tu: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=120700
3. Odkręcamy osłony od dołu i od frontu
4. Zdejmujemy osłony
5. Odkręcamy Torxem 30 opaskę od przełączników
6. Odpinamy kostki
7. Wyjmujemy przełączniki
8. Rozdzielamy je
Teraz czas na przewody.
Demontujemy dolne osłony i podłączamy jeden z przewodów do skrzynki bezpieczników do bezpiecznika nr 5 (7,5A), a resztę przeciągamy do komory silnika. Jak to zrobiliśmy, to możemy montować w środku wszystko w odwrotnej kolejności. Teraz czas na demontaż podszybia:
1. Demontujemy ramiona wycieraczek
2. Ściągamy gumę
3. Demontujemy osłonę filtra kabinowego
4. Demontujemy podszybie - UWAGA DELIKATNIE, bo lubi pękać
5. Podpinamy się do sterownika silnika wg schematu - kostka jest rozbieralna
I montujemy wszystko w odwrotnej kolejności

W przypadku TDI wystarczy podobno wewnątrz zrobić, bo pod deskę są już wyprowadzone przewody. Nie wiem, mam benzynę.

Tu instrukcja po niemiecku z obrazkami: http://www.vagclub.net/tec/manualtempomatpassat.pdf - dla TDI - Benzyna ma inne zakończenie :-)

Teraz komputer i program do ustawień (np Polski VAG 4.9)
ENGINE -> LOGIN -> kod 11463 - aktywacja tempomatu.
Aby sprawdzić tempomat wchodzimy w blok 66 w tym programie i wtedy przełączamy

FAQ:
1. Nie działa mi tempomat. Co zrobić?
- Sprawdź czy świeci kontrolka po przełączeniu. Jeżeli nie, to spróbuj ponownie aktywować tempomat.
2. Pomimo Ponownej aktywacji nadal nie działa. Co robić?
- Złącz przewód od bezpiecznika (czarno/granatowy) z czarno/białym i białym - pojawiła się - uszkodzona manetka
3. Nie pojawiła się kontrolka pomimo złączenia przewodów. Co to oznacza?
- Sprawdź bezpiecznik i czy na przewodzie czarnogranatowym dochodzi prąd
4. Nie działa jeden z przycisków:
- Sprawdź czy dobrze podłączyłeś pod ECU
5. Dobrze podłączyłem - dalej jeden z przycisków nie działa
a) RES - przetnij przewód niebiesko/siwy i podłącz od manetki pod czerwono/żółty, a następnie sprawdź sprawdź czy działa przycisk tak samo jak SET - jeżeli nie - uszkodzona manetka
b) SET - przetnij przewód czerwono/żółty i podłącz od manetki pod niebiesko/siwy, a następnie sprawdź sprawdź czy działa przycisk tak samo jak RES (tylko przez komputer) - jeżeli nie - uszkodzona manetka
c) OFF - tempomat cały czas się świeci - uszkodzona manetka
d) ON - uszkodzona manetka

EDIT 2017-12-24:
Dziś znalazłem info jak zmienić, aby ikonka tempomatu pojawiała się tylko, kiedy faktycznie utrzymuje on prędkość. Nie sprawdzałem tego jeszcze u siebie.
W EEPROMIE licznika należy w polu 0x1EE zmienić z E9 na F9.


Pinout czarnej kostki w podszybiu - tylko tempomat:

Kostka T10 przy manetce -- Kostka T10 w podszybiu
7 i 4 (zmostkowane) -- 3
2 -- 1
5 -- 9
3 -- 2
6 do bezpiecznika nr 5 (7,5A) do niebiesko-czarnego przewodu.

EDIT 2018-11-06:

Diagnoza tempomatu za pomocą komputera

Benzyna
Wchodzimy za pomocą programu do diagnostyki:
[01] Sterownik silnika -> [08] Bloki pomiarowe -> Grupa 066
Pierwsze pole: Aktualna prędkość pojazdu
Drugie pole: Czujniki i ECU
Trzecie pole: Prędkość pojazdu określona
Czwarte pole: Przyciski tempomatu

Jeżeli mamy aktywowany tempomat w ECU, manetkę w pozycji OFF, auto stoi w miejscu i wszystko jest sprawne odczyt powinien wyglądać następująco:
0 km/h 00001000 0 km/h 0000

Po włączeniu manetki na pozycję ON
0 km/h 00001000 0 km/h 0011

Po przesunięciu w pozycję Cancel / naciśnięciu na kierownicy
0 km/h 00001000 0 km/h 0001

Po naciśnięciu Set
0 km/h 00001000 0 km/h 0111

Po naciśnięciu lub przesunięciu w zależności od rodzaju manetki w pozycję RESET / naciśnięciu na kierownicy
0 km/h 00001000 0 km/h 1011

Po naciśnięciu sprzęgła
0 km/h 00001100 0 km/h 0000

Po naciśnięciu hamulca
0 km/h 00001011 0 km/h 0000


Diesel - nie testowałem w TDI
Wchodzimy za pomocą programu do diagnostyki:
[01] Sterownik silnika -> [08] Bloki pomiarowe -> Grupa 006: Trzecie pole

Jeżeli mamy aktywowany tempomat w ECU, manetkę w pozycji OFF, auto stoi w miejscu i wszystko jest sprawne odczyt powinien wyglądać następująco:
000000

Po włączeniu manetki na pozycję ON
000011

Po przesunięciu w pozycję Cancel / naciśnięciu na kierownicy
000001

Po naciśnięciu lub przesunięciu w zależności od rodzaju manetki w pozycję Set / naciśnięciu na kierownicy
000111

Po naciśnięciu lub przesunięciu w zależności od rodzaju manetki w pozycję RESET / naciśnięciu na kierownicy
001011

Po naciśnięciu sprzęgła
100011

Po naciśnięciu hamulca
010011
Ostatnio zmieniony śr cze 12, 2019 11:39 przez michaf1994, łącznie zmieniany 6 razy.


Własnoręcznie zrobione: Climatronic, 4x el. szyby, el. podgrzewane lusterka, nagłośnienie 4 drzwi, podgrzewanie siedzeń, montaż sterowania odcinkiem lędźwiowym, ASR, Full FIS, czujnik temp. zewnętrznej, czujnik poziomu spryskiwaczy, tempomat, powitanie i informacja ile pozostało na baku, automatyczne podn/opusz tylnych szyb, czasowo podgrzewana szyba tylna, światła dzienne, czujniki cofania, kamerka cofania, wbudowana ładowarka USB, el. skł. lustr, klimatyzowany schowek, komfort kierunków, blokada zapłonu, regeneracja reflektorów i montaż halogenów, ori kontrola wnętrza, spryskiwacze reflektorów, MFD + DSP + multifunkcja, przycisk PANIC

riccardoa
Forum Master
Forum Master
Posty: 1241
Rejestracja: czw mar 22, 2012 09:50
Lokalizacja: WOT
Auto: Bora
Silnik: ARL

[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: riccardoa » ndz lis 19, 2017 23:53

michaf1994 pisze: Laptop z interfejsem diagnostycznym RS-232
Może być również na USB.



michaf1994
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 132
Rejestracja: wt lut 21, 2017 20:36
Lokalizacja: Konin

Re: [MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: michaf1994 » pn lis 20, 2017 23:18

riccardoa pisze:
michaf1994 pisze: Laptop z interfejsem diagnostycznym RS-232
Może być również na USB.
Jak masz taki to może też być, ale jak nie masz żadnego to polecam RS-232, bo niektóre programy, które odpalamy podczas bootowania nie rozpoznają urządzeń USB. Dlatego napisałem o tym kablu, ale masz rację, można przez USB. W przypadku USB podobno czasem problemem są sterowniki, ale pewności nie mam, bo na USB nie pracowałem - jedynie przez przejściówkę USB-RS232 jak jeszcze nie miałem laptopa z portem COM.


Własnoręcznie zrobione: Climatronic, 4x el. szyby, el. podgrzewane lusterka, nagłośnienie 4 drzwi, podgrzewanie siedzeń, montaż sterowania odcinkiem lędźwiowym, ASR, Full FIS, czujnik temp. zewnętrznej, czujnik poziomu spryskiwaczy, tempomat, powitanie i informacja ile pozostało na baku, automatyczne podn/opusz tylnych szyb, czasowo podgrzewana szyba tylna, światła dzienne, czujniki cofania, kamerka cofania, wbudowana ładowarka USB, el. skł. lustr, klimatyzowany schowek, komfort kierunków, blokada zapłonu, regeneracja reflektorów i montaż halogenów, ori kontrola wnętrza, spryskiwacze reflektorów, MFD + DSP + multifunkcja, przycisk PANIC

Awatar użytkownika
trepson_vlcrew
VAG ŁOWICZ
VAG ŁOWICZ
Posty: 3946
Rejestracja: śr gru 08, 2010 19:53
Lokalizacja: Łowicz

[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: trepson_vlcrew » śr gru 27, 2017 20:19

U mnie problem natury takiej ze wszystkie przyciski działają ( na vagu pokazuje ) aktywna kontrolka na liczniku a nie trzyma prędkości...


Obrazek

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413934
#vlcrew #bagged #12_5j #widebody #1.8t #custom #LY3D #mk4

michaf1994
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 132
Rejestracja: wt lut 21, 2017 20:36
Lokalizacja: Konin

[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: michaf1994 » wt sty 02, 2018 00:34

Czujnik sprzęgła lub hamulca. Teraz mam to samo, bo swój uszkodziłem jak teraz montuje klime. Sprawdź w 66 tam też są sygnały od hamulca i sprzęgła.


Własnoręcznie zrobione: Climatronic, 4x el. szyby, el. podgrzewane lusterka, nagłośnienie 4 drzwi, podgrzewanie siedzeń, montaż sterowania odcinkiem lędźwiowym, ASR, Full FIS, czujnik temp. zewnętrznej, czujnik poziomu spryskiwaczy, tempomat, powitanie i informacja ile pozostało na baku, automatyczne podn/opusz tylnych szyb, czasowo podgrzewana szyba tylna, światła dzienne, czujniki cofania, kamerka cofania, wbudowana ładowarka USB, el. skł. lustr, klimatyzowany schowek, komfort kierunków, blokada zapłonu, regeneracja reflektorów i montaż halogenów, ori kontrola wnętrza, spryskiwacze reflektorów, MFD + DSP + multifunkcja, przycisk PANIC

Awatar użytkownika
trepson_vlcrew
VAG ŁOWICZ
VAG ŁOWICZ
Posty: 3946
Rejestracja: śr gru 08, 2010 19:53
Lokalizacja: Łowicz

[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: trepson_vlcrew » śr sty 03, 2018 14:52

Ze sprzegla mam z hamulca nie... to jak to teraz krok po kroku ogarnac?


Obrazek

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413934
#vlcrew #bagged #12_5j #widebody #1.8t #custom #LY3D #mk4

michaf1994
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 132
Rejestracja: wt lut 21, 2017 20:36
Lokalizacja: Konin

[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: michaf1994 » czw sty 04, 2018 15:20

Czyli czujnik hamulca masz prawdopodobnie do wymiany. Światła Ci świecą? Jeżeli nie, to od razu wymiana, jak tak, to albo przekaźnik i druciarstwo albo wymiana czujnika i powinno być ok, albo brak 2 przewodów. Zanim cokolwiek kupisz, to masz może podobny do tego miernik?

Obrazek

Jeżeli tak, to możesz sprawdzić czy Twój czujnik jest ok, bo możesz nie mieć odpowiednio pociągniętych kabli - mało prawdopodobne, ale możliwe.

Ogólnie czujnik ma 4 piny i działa na zasadzie, że jak jest wciśnięty to na jednej parze jest przejście, a na drugiej nie, a kiedy puścisz go, to odwrotnie - tak gdzieś czytałem.
U siebie miałem tak:
Brak naciśniętych pedałów kod kończył się 000
Naciśnięte sprzęgło 100
Naciśnięty hamulec 011
Naciśnięty hamulec i sprzęgło 111

Oczywiście pomiary na PolskiVag 4.9,
Licznik -> Bloki danych -> Podaj blok -> 66


Własnoręcznie zrobione: Climatronic, 4x el. szyby, el. podgrzewane lusterka, nagłośnienie 4 drzwi, podgrzewanie siedzeń, montaż sterowania odcinkiem lędźwiowym, ASR, Full FIS, czujnik temp. zewnętrznej, czujnik poziomu spryskiwaczy, tempomat, powitanie i informacja ile pozostało na baku, automatyczne podn/opusz tylnych szyb, czasowo podgrzewana szyba tylna, światła dzienne, czujniki cofania, kamerka cofania, wbudowana ładowarka USB, el. skł. lustr, klimatyzowany schowek, komfort kierunków, blokada zapłonu, regeneracja reflektorów i montaż halogenów, ori kontrola wnętrza, spryskiwacze reflektorów, MFD + DSP + multifunkcja, przycisk PANIC

Awatar użytkownika
trepson_vlcrew
VAG ŁOWICZ
VAG ŁOWICZ
Posty: 3946
Rejestracja: śr gru 08, 2010 19:53
Lokalizacja: Łowicz

[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: trepson_vlcrew » sob sty 06, 2018 14:23

zamówiłem i tak i tak nowy ori czujnik na 4 piny. obecny działa na zasadzie światła się świecą ale vag nie pokazuje jego działania. kwestia słyszałem tego ze od dwóch pinów trzeba jakąs wiązke pod kostke do podszybia puścić. bo na to wychodzi że jak wymienie czujnik to juz wszytko być powinno być ok i nie trzeba kabli dokladac ?


Obrazek

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413934
#vlcrew #bagged #12_5j #widebody #1.8t #custom #LY3D #mk4

michaf1994
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 132
Rejestracja: wt lut 21, 2017 20:36
Lokalizacja: Konin

[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: michaf1994 » ndz sty 07, 2018 23:13

Jeżeli miałeś na 4 piny do tej pory i szły 4 przewody, to nic nie musisz ciągnąć (poza wiązką manetki, ale ją już założyłeś). Jeśli nie, to faktycznie trzeba pociągnąć 2 przewody, ale nie wiem do których pinów konkretnie - możliwe, że tylko do kostek przelotowych w podszybie (na 99%) - wtedy nie musisz rozbierać podszybia albo prosto w ECU - wtedy musisz. Jaki masz rocznik i kod silnika?


Własnoręcznie zrobione: Climatronic, 4x el. szyby, el. podgrzewane lusterka, nagłośnienie 4 drzwi, podgrzewanie siedzeń, montaż sterowania odcinkiem lędźwiowym, ASR, Full FIS, czujnik temp. zewnętrznej, czujnik poziomu spryskiwaczy, tempomat, powitanie i informacja ile pozostało na baku, automatyczne podn/opusz tylnych szyb, czasowo podgrzewana szyba tylna, światła dzienne, czujniki cofania, kamerka cofania, wbudowana ładowarka USB, el. skł. lustr, klimatyzowany schowek, komfort kierunków, blokada zapłonu, regeneracja reflektorów i montaż halogenów, ori kontrola wnętrza, spryskiwacze reflektorów, MFD + DSP + multifunkcja, przycisk PANIC

Awatar użytkownika
trepson_vlcrew
VAG ŁOWICZ
VAG ŁOWICZ
Posty: 3946
Rejestracja: śr gru 08, 2010 19:53
Lokalizacja: Łowicz

[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: trepson_vlcrew » pn sty 08, 2018 11:59

1.8t auq 2005 rok jak pamietam dobrze,czujnik zamówiony to przy rozbieraniu sprawdze co i jak najwyżej pociągne od razu kable do podszybia zeby dwa razy nie rozbierać.


Obrazek

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413934
#vlcrew #bagged #12_5j #widebody #1.8t #custom #LY3D #mk4

ciarek15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: śr gru 09, 2015 10:03

[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: ciarek15 » ndz sty 21, 2018 11:18

Super instrukcja ;) Temat zgodny z moim " problemem". Obecnie wprowadzam kilka zmian do swojej Bory... Ale kolejny na liście jest tempomat właśnie.

Przy sprzęgle wisi wtyczka na czujnik Ale jego fizycznie brak... zamówię go i będzie ok. Problem w tym że czujnik hamulca jest na 2 pin. Mogę bo wymienić na 4 pin, ale gdzie miałbym dociągnąć dwa dodatkowe przewody? Dostałem od kolegi z forum schemat Ale nie udało mi się rozszyfrować tego.

Pacjent to Bora 2.3 AGZ z 99 roku.



michaf1994
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 132
Rejestracja: wt lut 21, 2017 20:36
Lokalizacja: Konin

[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: michaf1994 » ndz sty 21, 2018 15:30

Jak będę w domu to sprawdzę, bo może będę miał schemat ECU pod Twój silnik, u mnie czujnik sprzęgła nie działał, jak zamontowałem drugi, to działał odwrotnie, więc założyłem krańcówkę, ale może po prostu uszkodzone miałem oba. Teraz jest ok.


Własnoręcznie zrobione: Climatronic, 4x el. szyby, el. podgrzewane lusterka, nagłośnienie 4 drzwi, podgrzewanie siedzeń, montaż sterowania odcinkiem lędźwiowym, ASR, Full FIS, czujnik temp. zewnętrznej, czujnik poziomu spryskiwaczy, tempomat, powitanie i informacja ile pozostało na baku, automatyczne podn/opusz tylnych szyb, czasowo podgrzewana szyba tylna, światła dzienne, czujniki cofania, kamerka cofania, wbudowana ładowarka USB, el. skł. lustr, klimatyzowany schowek, komfort kierunków, blokada zapłonu, regeneracja reflektorów i montaż halogenów, ori kontrola wnętrza, spryskiwacze reflektorów, MFD + DSP + multifunkcja, przycisk PANIC

Awatar użytkownika
daro2
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 55
Rejestracja: pt paź 17, 2008 19:13
Lokalizacja: Bielsko-Biała,Fridzdorf
Kontakt:

[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: daro2 » pt sty 26, 2018 21:35

Udało mi się bez problemu zamontować własnymi ręcami tempomat ale powiem wam że najgorszą rzeczą w tym wszystkim było ściągnięcie ramion wycieraczek, po prostu jakaś masakra jeżeli nie były ruszane tak jak u mnie od nowości to proponuję najpierw ściągnąć zaślepki i zalać to jakimś wd40 czy coca-colą. Cały montaż był pestką oczywiście podszybie pękło więc trzeba się też liczyć z dodatkowym kosztem


[url=http://img293.imageshack.us/my.php?image=911838439474c77f6c9cbaty1.gif][img]http://img293.imageshack.us/img293/4439/911838439474c77f6c9cbaty1.th.gif[/img][/url]

Im bardziej poznaje ludzi tym bardziej kocham zwierzęta

michaf1994
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 132
Rejestracja: wt lut 21, 2017 20:36
Lokalizacja: Konin

[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: michaf1994 » sob sty 27, 2018 12:25

No podszybie lubi pękać. Ale można je ładnie zdjąć. Kwestia wprawy. Jak mi gościu na szrocie pokazał jak, to dopóki nie uszkodziłem zamykając maskę wraz z jakąś częścią, która była na nim to było całe. Teraz zrobiła się dziura i zaszpachlowałem, dotarłem, pomalowałem i jest ok, ale na wiosnę wymienię jak będzie więcej czasu.


Własnoręcznie zrobione: Climatronic, 4x el. szyby, el. podgrzewane lusterka, nagłośnienie 4 drzwi, podgrzewanie siedzeń, montaż sterowania odcinkiem lędźwiowym, ASR, Full FIS, czujnik temp. zewnętrznej, czujnik poziomu spryskiwaczy, tempomat, powitanie i informacja ile pozostało na baku, automatyczne podn/opusz tylnych szyb, czasowo podgrzewana szyba tylna, światła dzienne, czujniki cofania, kamerka cofania, wbudowana ładowarka USB, el. skł. lustr, klimatyzowany schowek, komfort kierunków, blokada zapłonu, regeneracja reflektorów i montaż halogenów, ori kontrola wnętrza, spryskiwacze reflektorów, MFD + DSP + multifunkcja, przycisk PANIC

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości