[MK4] Pranie tapicerki kanapy w pralce :)

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
matt0312
Użytkownik
Użytkownik

[MK4] Pranie tapicerki kanapy w pralce :)

Post autor: matt0312 » ndz mar 23, 2014 19:13

Opiszę swoją niedzielną szybką pracę w moim golfie, a mianowicie wypranie tylnej kanapy bo się prosiła, niestety zdjęcia z prac mam tylko tej mniejszej części ale druga jest mocowana w identyczny sposób :)

Opisu wyjęcia kanapy z samochodu chyba nie trzeba opisać bo jest dziecinnie łatwa i każdy sobie z nią poradzi :)

Tak to było na początku
Obrazek

Odwracamy kanapę do góry i widzimy jej spód. W miejscu gdzie schodzi się materiał wkładamy palce i wywijamy taki plastik mocujący, który zawija się na stelażu kanapy(tych drutach czarnych widocznych na zdjęciu :) ) na drugą stronę tak by materiał zrobił się luźny i by można było go zsunąć z gąbki( te plastiki są dookoła )

Obrazek

Jak dojdziemy do tego momentu to odwracamy kanapę i pojawia nam się taki widok:

Obrazek

Okazuje się że materiał żeby się nie zsuwał jest mocowany w głąb fotela (druty od mocowania są i w tapicerce i glęboko w gąbce) . Żeby to ustrojstwo zdjąć trzeba się trochę namęczyć, ale trochę rozwagi i spokoju i wszystko ładnie wychodzi, jak pomagałem sobie kombinerkami bo pod sam koniec palce mnie bolały od zdejmowania i zakładania :) . Wygląda to tak:

Obrazek

Po odczepieniu jednej części drut w tapicerce wygląda tak

Obrazek

Jak już nam się uda wszystkie mocowania odczepić to nasza kanapa powinna wyglądać tak:

Obrazek

Kolejny etap to pralka. Ja ustawiłem pranie na 20 min przy 40*C z wirowaniem na 800obr/min. U mnie w zupełności wystarczyło by pozbyć się wszystkich plam. A i drutów z tapicerki do prania nie wyjmowałem bo nie chciało mi się później ich dopasowywać. :)

Obrazek

Jak się wypierze to kładziemy na grzejnik. U mnie wystarczyła godzinka i materiał był prawie suchy, więc zacząłem składać go spowrotem w kolejności odwrotnej niż powyżej.
Obrazek

I tak to wyszło:
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”