Jest na forum już taka mała fotoporada, fotki chyba już są nawet nie aktualne więc robię swoją nową poradę
Zaznaczam na początku, że zakładałem tą skrzynię do mk3 TDI wraz z całym wybierakiem i dźwignią zmiany biegów więc nie wiem jak przerobić wybierak od mk3.
1. Mamy dwie skrzynie- u góry GGU na dole ASD
Trzy miejsca mocowania łapy do skrzyni ASD
dwa mocowania w GGU
potrzebujemy blache 10mm, wymiary mniej więcej takie jak łapa, nie mierzyłem nawet, ja kupiłem arkusz 20x20 i sporo zostało
Odrysowywujemy kształt łapy, wycinami i wiercimy otwory
po przymiarce widać co przeszkadza, trzeba uciąć/skrócić te dwa miejsca gdzie wchodzą śruby plus trochę obudowy obok flanszy
dodatkowo blachę przykręciłem jeszcze do samej skrzyni w ten otwór
nastęnie przymierzamy czy wszystko pasuje i z łapą byłoby to wszystko
rozrusznik możemy kupić typowo pod tą skrzynię czyli z krótkim wałkiem, lub przerabiamy swój jeśli mamy z długim wałkiem jak ja. Nalezy tylko odciąć kawałek który przeszkadza
UWAGA- po przerobieniu w ten sposób rozrusznika można go uszkodzić!Pewnie nie każdemu to sie stanie ale u m nie niestety po parokrotnym kręceniu silnika przekładnia w środku pękła na pół- na pewno od przeciążenia bo jednak ori rozrusznik ma o wiele grubszy wałek niż ten który przerabiamy
flansze i impulsator pasują P&P z skrzyni ASD
2.Kaseta zmiany biegów
oryginalna z mk3 i nowa z mk4 i podobnych
kaseta wymaga trochę cięcia, ja musiałem ciąć trochę bardziej bo mam też przerobiony tulel ale to każdy sobie dopasuje. Kasete należy uciąć mniej więcej za śrubami
Następnie wiercimy dwa otwory na śruby które zostały z przodu i przykręcamy.Pod te dwie śruby należy dać jakiś dystans-bynajmniej u mnie był potrzebny, ja nakręciłem poprostu dwie nakrętki na te śruby i wtedy całość w samochodzie
i to chyba tyle
instalacja skrzyni GGU do mk3 TDI część druga
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony śr kwie 24, 2013 21:55 przez matisim, łącznie zmieniany 1 raz.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Przypadkiem wpadła mi w ręke inna łapa skrzyni.Pochodzi z seata numery 1H0199353D. Łapa jest dłuższa o ten 1cm który musieliśmy dorobić z blachy, ale w samej łapie trzeba też cos przerobić, pewnie rozwiercić otwory żeby nie był gwintu i przykręcamy tak jak tą od TDI