Montaż spryskiwaczy reflektorów golf 2
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Witam,
Od dawna chodził mi po głowie pomysł a mianowicie spryskiwacze reflektorów. Po zakupie odpowiednich części(najważniejszy jest zbiornik, mi udało się wyrwać na licytacji oryginalny 8 litrowy z silniczkiem do spryskiwaczy reflektorów, oraz na allegro kupiłem uniwersalne dysze spryskiwaczy) zabrałem się do roboty. Chciałem się podzielić moimi doświadczeniami, bo może jeszcze ktoś się skusi na taki bajer . Na samym początku mojej pracy postanowiłem że zacznę od manetki, postanowiłem że włącznik spryskiwaczy będzie na manetce kierunkowskazów (najlepiej by było na manetce wycieraczek ale mam MFA więc odpada). Po jakimś czasie udało mi się osiągnąć to co planowałem. Na początku musiałem rozebrać manetkę i wywiercić otwór fi 12.
następnym etapem było dopasowanie przycisku do wnętrza manetki (na czerwono zaznaczyłem to co należy jeszcze zeszlifować żeby przycisk dobrze leżał)
jeżeli wszystko pójdzie sprawnie to tak powinno wyglądać
Następnie dopasowałem włącznik, zakupiony w jakimś sklepie elektronicznym. przykleiłem go klejem poliuretanowym do kawałka starego opakowania po płycie CD i dla pewności żeby włącznik nie puścił przykręciłem go kawałkiem druciku:
Najwięcej zabawy było z dopasowaniem, tak aby po wsunięciu włącznika przycisk gładko się poruszał, mniej więcej tak powinien być schowany włącznik
Zostało jedynie poskładać manetkę:
i przeprowadzić przewód(przewód do włączania użyłem z zasilacza bo taki miałem pod ręką..)
I przygoda z manetką jest zakończona kiedy manetka była już gotowa następnym etapem pracy było zrobienie połączeń elektrycznych w samochodzie. Sterowanie silniczkiem spryskiwaczy odbywa się poprzez zwyczajny przekaźnik (nie zamieszczam schematu podłączenia bo wystarczy poprosić wujka google... ). Ja postanowiłem, że spryskanie reflektorów będzie możliwe wyłącznie podczas włączonych świateł mijania, toteż zasilanie przekaźnika podłączyłem pod przewód na którym jest +12 po włączeniu świateł mijania(zabezpieczyłem bezpiecznikiem 25A bo 10A przepalało a 15A nie miałem)
to jest ta niebieska wtyczka z biało czarnym przewodem przy panelu z bezpiecznikami.
Masę podłączyłem za pomocą konektorka do blaszki przymocowanej do nadwozia
teraz przeprowadziłem przewód zasilający silniczek spryskiwaczy
trzeba się trochę nagimnastykować... w komorze silnika przewód wychodzi tak pod zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodzącego...
i tak pozostało tylko podłączyć silniczek bezpośrednio z "-" z akumulatora, a drugi koniec z przeprowadzonym wcześniej przewodem
Na koniec został montaż dysz spryskiwaczy. Przed zdjęciem zderzaka zaznaczyłem środek reflektorów na zderzaku
Po zdjęciu zderzaka i przed przystąpieniem do wiercenia polecam zrobienie sobie szablonu bardzo ułatwia pracę
po kilku minutach ukazują się otwory na nasze dysze
po lekkim przyszlifowaniu pilnikiem zabieramy się do przymocowania dyszy
a od wewnętrznej strony zderzaka zapinamy specjalną zapinką
ze względu na to że mam użytą belkę z wąskiego do szerokiego zderzaka musiałem użyć szlifierki kątowej żeby dobrze dopasować belkę do króćców dysz
przewody ciśnieniowe poprowadziłem pod belką.
Polecam użycie zaworka ciśnieniowego, bo zbiorniczek jest wyżej niż dysze i bez zaworka dysze ciekną, ja kupiłem nowy zaworek od skody
Po założeniu belki i założeniu zderzaka mamy prawie pracę zrobioną... Przed założeniem osłony wyregulowałem dysze i dopiero potem założyłem osłonkę.
tak wygląda brudny reflektor :,
a tak po spryskaniu
.
Całość prezentuje się bardzo ładnie, niestety jakość zdjęcia jest taka jaka jest taka pora
a tak wygląda manetka po złożeniu wszystkiego
Co do cennika
zbiornik kosztował - 110zł
nowe uniwersalne dysze spryskiwaczy kpl. z allegro - 62zł (pasują tez z octavii II) myślałem tez o dyszach z BMW e39... ale z tych tez jestem zadowolony
3 metry przewodu ciśnieniowego fi 10 - nie pamiętam chyba - 9 zł
zawór ciśnieniowy do skody - 28zł
inne (włącznik, przycisk, klej) pewnie z 20 zł
ja musiałem jeszcze kupić nowa manetkę bo stara już się rypała - 48zł
Mam nadzieję że ktoś skorzysta z mojego postu
Od dawna chodził mi po głowie pomysł a mianowicie spryskiwacze reflektorów. Po zakupie odpowiednich części(najważniejszy jest zbiornik, mi udało się wyrwać na licytacji oryginalny 8 litrowy z silniczkiem do spryskiwaczy reflektorów, oraz na allegro kupiłem uniwersalne dysze spryskiwaczy) zabrałem się do roboty. Chciałem się podzielić moimi doświadczeniami, bo może jeszcze ktoś się skusi na taki bajer . Na samym początku mojej pracy postanowiłem że zacznę od manetki, postanowiłem że włącznik spryskiwaczy będzie na manetce kierunkowskazów (najlepiej by było na manetce wycieraczek ale mam MFA więc odpada). Po jakimś czasie udało mi się osiągnąć to co planowałem. Na początku musiałem rozebrać manetkę i wywiercić otwór fi 12.
następnym etapem było dopasowanie przycisku do wnętrza manetki (na czerwono zaznaczyłem to co należy jeszcze zeszlifować żeby przycisk dobrze leżał)
jeżeli wszystko pójdzie sprawnie to tak powinno wyglądać
Następnie dopasowałem włącznik, zakupiony w jakimś sklepie elektronicznym. przykleiłem go klejem poliuretanowym do kawałka starego opakowania po płycie CD i dla pewności żeby włącznik nie puścił przykręciłem go kawałkiem druciku:
Najwięcej zabawy było z dopasowaniem, tak aby po wsunięciu włącznika przycisk gładko się poruszał, mniej więcej tak powinien być schowany włącznik
Zostało jedynie poskładać manetkę:
i przeprowadzić przewód(przewód do włączania użyłem z zasilacza bo taki miałem pod ręką..)
I przygoda z manetką jest zakończona kiedy manetka była już gotowa następnym etapem pracy było zrobienie połączeń elektrycznych w samochodzie. Sterowanie silniczkiem spryskiwaczy odbywa się poprzez zwyczajny przekaźnik (nie zamieszczam schematu podłączenia bo wystarczy poprosić wujka google... ). Ja postanowiłem, że spryskanie reflektorów będzie możliwe wyłącznie podczas włączonych świateł mijania, toteż zasilanie przekaźnika podłączyłem pod przewód na którym jest +12 po włączeniu świateł mijania(zabezpieczyłem bezpiecznikiem 25A bo 10A przepalało a 15A nie miałem)
to jest ta niebieska wtyczka z biało czarnym przewodem przy panelu z bezpiecznikami.
Masę podłączyłem za pomocą konektorka do blaszki przymocowanej do nadwozia
teraz przeprowadziłem przewód zasilający silniczek spryskiwaczy
trzeba się trochę nagimnastykować... w komorze silnika przewód wychodzi tak pod zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodzącego...
i tak pozostało tylko podłączyć silniczek bezpośrednio z "-" z akumulatora, a drugi koniec z przeprowadzonym wcześniej przewodem
Na koniec został montaż dysz spryskiwaczy. Przed zdjęciem zderzaka zaznaczyłem środek reflektorów na zderzaku
Po zdjęciu zderzaka i przed przystąpieniem do wiercenia polecam zrobienie sobie szablonu bardzo ułatwia pracę
po kilku minutach ukazują się otwory na nasze dysze
po lekkim przyszlifowaniu pilnikiem zabieramy się do przymocowania dyszy
a od wewnętrznej strony zderzaka zapinamy specjalną zapinką
ze względu na to że mam użytą belkę z wąskiego do szerokiego zderzaka musiałem użyć szlifierki kątowej żeby dobrze dopasować belkę do króćców dysz
przewody ciśnieniowe poprowadziłem pod belką.
Polecam użycie zaworka ciśnieniowego, bo zbiorniczek jest wyżej niż dysze i bez zaworka dysze ciekną, ja kupiłem nowy zaworek od skody
Po założeniu belki i założeniu zderzaka mamy prawie pracę zrobioną... Przed założeniem osłony wyregulowałem dysze i dopiero potem założyłem osłonkę.
tak wygląda brudny reflektor :,
a tak po spryskaniu
.
Całość prezentuje się bardzo ładnie, niestety jakość zdjęcia jest taka jaka jest taka pora
a tak wygląda manetka po złożeniu wszystkiego
Co do cennika
zbiornik kosztował - 110zł
nowe uniwersalne dysze spryskiwaczy kpl. z allegro - 62zł (pasują tez z octavii II) myślałem tez o dyszach z BMW e39... ale z tych tez jestem zadowolony
3 metry przewodu ciśnieniowego fi 10 - nie pamiętam chyba - 9 zł
zawór ciśnieniowy do skody - 28zł
inne (włącznik, przycisk, klej) pewnie z 20 zł
ja musiałem jeszcze kupić nowa manetkę bo stara już się rypała - 48zł
Mam nadzieję że ktoś skorzysta z mojego postu
- toudi
- Forum Master
- Kontakt:
dobra porada.ja mam tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b5d ... c4499.html" onclick="window.open(this.href);return false; zbiorniczek ten co ty 120,pompka nowa podrobka do golf 4 55zl,spryski z jakiegos forda 110 .w manetki sie wpiolem pod spryski tylnej szyby.
[img]http://picasaweb.google.com/malecsc/Plaza#5541992316378824242[/img]
panowie zamiast rozbierać manetke lub kombinować z podłączeniem/switchem itp proponuje zamontować przekaźnik czasowy który:
"Realizowana funkcja: Po pojawieniu się napięcia sterującego na wejściu przekaźnik przełączy styki ale ze zwłoką i tylko na ustawiony czas, po czym wyłączy się mimo że napięcie sterujące pozostaje.
Jeżeli czas napięcia sterującego będzie mniejszy niż ustawiona zwłoka, przekaźnik nie zareaguje."
wtedy aby załączyć spryski lamp wystarczy dłużej spryskać szybę przednią:)
"Realizowana funkcja: Po pojawieniu się napięcia sterującego na wejściu przekaźnik przełączy styki ale ze zwłoką i tylko na ustawiony czas, po czym wyłączy się mimo że napięcie sterujące pozostaje.
Jeżeli czas napięcia sterującego będzie mniejszy niż ustawiona zwłoka, przekaźnik nie zareaguje."
wtedy aby załączyć spryski lamp wystarczy dłużej spryskać szybę przednią:)
zdecydowanie kupię:
-panele drzwiowe do mk2 3d pod głośniki 16cm
-kanapę dzieloną do 3d skóra(ew do 5d z podłokietnikiem)
- toudi
- Forum Master
- Kontakt:
remekmk2, ale po co?? wstawiasz na sprysk tylnej szyby.po co mieszac.golf12ee, bi-xenon musi byc
a tylnią szybę będziesz spryskiwał razem z lampami??? po co???
zdecydowanie kupię:
I właśnie dlatego pomęczyłem się trochę z manetką, żeby mieć wybór czy chcę przednią czy tylną szybę czy może reflektory zrosić . A mam pytanie do toudi czy nie masz problemów z drogówką i z przeglądami, bo wiadomo że musi być samo poziomowanie (według mnie to durny przepis, ale trzeba go przestrzegać...)
samopoziomowanie też można "ominąć" przekaźnikiem. w nowych samochodach po włączeniu świateł lampy walą do dołu a potem do góry. jak mamy w aucie ustawione na "0" to wystarczy jeden czasowy przekażnik który włączy się po włączeniu świateł opuści światła do dołu i się wyłączy potem światła same wrócą do swojego poziomu. koszt 40zł:)
jak się podłączysz do sprysku tylniej wycieraczki to nie będziesz miał wyboru pomiędzy spryskami lamp a tylnią szybą.
jak się podłączysz do sprysku tylniej wycieraczki to nie będziesz miał wyboru pomiędzy spryskami lamp a tylnią szybą.
zdecydowanie kupię:
- toudi
- Forum Master
- Kontakt:
golf12ee, klape mam zrobiona na usa i niemam wycieraczki ani sprysku z tylu Przeglady robione co rok bez zadnego poslizgu golfem robie okolo 300km rocznie wiec z policje malo kiedy widze;) ogolnie jak by mi mieli wziasc dowod to pewnie by sie lista uzbierala;)