MK IV klapa z pilota

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

vwtdi90

MK IV klapa z pilota

Post autor: vwtdi90 » sob sty 19, 2013 16:01

Potrzebujemy :
2x siłowniki Od Passata B5 500N
2x Sprężynki o długości 9cm
Pare podkładek
Pilot 3 kanałowy

Obrazek

Tak wygląda po zamontowaniu

Obrazek

Schemat podłączenia klapy z siłownikiem Slave

Obrazek

Tak zamontowałem siłownik tak jak na zdjęciu z francuskiego forum.
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz cze 30, 2013 09:55 przez vwtdi90, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
arek607
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 239
Rejestracja: czw lip 12, 2012 17:09
Lokalizacja: Hrubieszów/Rzeszów

MK IV klapa z pilota

Post autor: arek607 » wt sty 22, 2013 19:07

Na wiosnę się za to wezmę bo teraz troszq zimno. vwtdi90, jak jest z zamykaniem tej klapy. Wystarczy tak jak na oryginalnych siłownikach "puścić" ją na dół czy trzeba nią "trzasnąć"??


VW Golf 1.9 TDI AJM 115KM LINK

Obrazek

vwtdi90

Re: MK IV klapa z pilota

Post autor: vwtdi90 » wt sty 22, 2013 19:40

arek607 pisze:Na wiosnę się za to wezmę bo teraz troszq zimno. vwtdi90, jak jest z zamykaniem tej klapy. Wystarczy tak jak na oryginalnych siłownikach "puścić" ją na dół czy trzeba nią "trzasnąć"??


Wiesz ja delikatnie trzaskam pewien opór jest ale malutki .



Awatar użytkownika
markus420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: czw sie 26, 2010 21:10
Lokalizacja: Rzeszów

MK IV klapa z pilota

Post autor: markus420 » śr sty 23, 2013 16:35

Siłowniki przyszły założyłem i niestety na tym chyba się zakończy moje modzenie. Nie wiem jak jest u Ciebie vwtdi90, ale u mnie jest za mało miejsca na zamkniętej klapie, żeby weszła tam jeszcze sprężyna. Na zdjęciu zaznaczyłem ile mam miejsca po zamknięciu klapy za nic nie wcisne tam na tyle długą sprężynę by miała "siłę" wypchnąć klapę do góry.Obrazek



vwtdi90

Re: MK IV klapa z pilota

Post autor: vwtdi90 » śr sty 23, 2013 20:02

markus420 pisze:Siłowniki przyszły założyłem i niestety na tym chyba się zakończy moje modzenie. Nie wiem jak jest u Ciebie vwtdi90, ale u mnie jest za mało miejsca na zamkniętej klapie, żeby weszła tam jeszcze sprężyna. Na zdjęciu zaznaczyłem ile mam miejsca po zamknięciu klapy za nic nie wcisne tam na tyle długą sprężynę by miała "siłę" wypchnąć klapę do góry.Obrazek
LiIpa faktycznie Masz Golfa IV combi ? Wina siłowników jakieś dziwne CI przysłali u mojego taty w passacie b5 jest tak jak u mnie w HB zmieści się spokojnie sprężyna. Może skróć sprężynę do 3 cm .



Awatar użytkownika
bruzdi29
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 635
Rejestracja: pn wrz 06, 2010 21:58
Lokalizacja: Gliwice

MK IV klapa z pilota

Post autor: bruzdi29 » sob sty 26, 2013 09:31

vwtdi90, a jak to jest z pilotem ... trzeba to aktywować żeby otwierał z pilota bo nie za bardzo kumam :kac:


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=400126" onclick="window.open(this.href);return false; TEMAT AKTUALIZOWANY ! 09.08.2013 !
1.9 TDI AHF 110 KM ---> 140 KM :) na eibach-ach

Kupię :
Tunel środkowy przedni
Sprzedam części do mkIV :
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=119&t=544829" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
markus420
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: czw sie 26, 2010 21:10
Lokalizacja: Rzeszów

MK IV klapa z pilota

Post autor: markus420 » sob sty 26, 2013 10:12

:popcorn: Przecież masz w pierwszym poście, że trzeba dołożyć siłownik i pilota z możliwością otwierania klapy. W hb nie ma sterowania elektrycznego klapy dlatego autor tematu zaznaczył jak to dołożyć.



vwtdi90

Re: MK IV klapa z pilota

Post autor: vwtdi90 » sob sty 26, 2013 11:05

bruzdi29 pisze:vwtdi90, a jak to jest z pilotem ... trzeba to aktywować żeby otwierał z pilota bo nie za bardzo kumam :kac:
Jak masz oryginalny scyzoryk z przyciskiem klapy to aktywujesz Vag-iem . Jak nie jest oryginalny to dokupujesz siłownik np. Slave i montujesz go w klapie.A następnie podłączasz do centralki pod kierownica tak jak na schemacie :)



Awatar użytkownika
bruzdi29
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 635
Rejestracja: pn wrz 06, 2010 21:58
Lokalizacja: Gliwice

MK IV klapa z pilota

Post autor: bruzdi29 » sob sty 26, 2013 11:27

vwtdi90 no dobra ale jak założę siłownik np.Slave do klapy to mój kluczyk przecież tego nie wie ... :kac:
Z elektryki jestem ciemny jak :panna: ... nie wszystko muszę rozumieć :blush:


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=400126" onclick="window.open(this.href);return false; TEMAT AKTUALIZOWANY ! 09.08.2013 !
1.9 TDI AHF 110 KM ---> 140 KM :) na eibach-ach

Kupię :
Tunel środkowy przedni
Sprzedam części do mkIV :
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=119&t=544829" onclick="window.open(this.href);return false;

vwtdi90

Re: MK IV klapa z pilota

Post autor: vwtdi90 » sob sty 26, 2013 16:51

bruzdi29 pisze:vwtdi90 no dobra ale jak założę siłownik np.Slave do klapy to mój kluczyk przecież tego nie wie ... :kac:
Z elektryki jestem ciemny jak :panna: ... nie wszystko muszę rozumieć :blush:
Ciągniesz od siłownika Slave kabel + do centralki pod kierownica . Przewód ujemny do klapy .



Awatar użytkownika
spec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: śr lip 04, 2007 08:32
Lokalizacja: Rzeszów

MK IV klapa z pilota

Post autor: spec » ndz lut 17, 2013 12:23

A co jeśli chcemy zrobić to na oryginalnym module? Kluczyk mam otwiera sam zamek bagażnika tylko zrobić aby odskakiwał? Znalazłem taki link:
" onclick="window.open(this.href);return false;
W podpisie jest instrukcja. Może ktoś ją przetłumaczy?
Opisane jest tam jak wykonać instalacje dla modułu z końcówką AH - czyli najstarszego montowanego w golfie 4.
Na pewno potrzebny jest jeden przewód podciągnięty do klapy. Ktoś rozczyta się jak i gdzie podłączyć ten przekaźnik?


[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].

vwtdi90

Re: MK IV klapa z pilota

Post autor: vwtdi90 » ndz lut 17, 2013 20:44

spec pisze:A co jeśli chcemy zrobić to na oryginalnym module? Kluczyk mam otwiera sam zamek bagażnika tylko zrobić aby odskakiwał? Znalazłem taki link:
" onclick="window.open(this.href);return false;
W podpisie jest instrukcja. Może ktoś ją przetłumaczy?
Opisane jest tam jak wykonać instalacje dla modułu z końcówką AH - czyli najstarszego montowanego w golfie 4.
Na pewno potrzebny jest jeden przewód podciągnięty do klapy. Ktoś rozczyta się jak i gdzie podłączyć ten przekaźnik?
Google tłumacz :D



Awatar użytkownika
ziomalzx
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 169
Rejestracja: śr cze 27, 2012 21:55
Lokalizacja: Frankfurt Oder DE\Rzepin PL
Auto: Touran
Silnik: BMN

MK IV klapa z pilota

Post autor: ziomalzx » czw lut 28, 2013 19:03

centralka już jest. tylko pytanie jakie siłowniki do varianta ?


było BMW e36 1.8pb 115ps
był GOLF mk4 VP asv 1.9tdi 110 -> 145ps
był PASSAT B6 highline 2.0tdi PD 8v BMP 140ps
było BMW 745i E65 4.4pb 333ps
był SEAT altea XL 2.0tdi PD 8v BMM 140ps
Jest TOURAN highline 2.0tdi PD 16v BMN 170ps

vwtdi90

Re: MK IV klapa z pilota

Post autor: vwtdi90 » czw lut 28, 2013 20:03

ziomalzx pisze:centralka już jest. tylko pytanie jakie siłowniki do varianta ?
bez znaczenia do Varianta to fabrycznie 500 N i sprężynka :D



ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość