Prosta blokada antykradzieżowa
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Moja nietypowa instalka - zamiast wyłącznika kontaktron czyli cos takego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kontaktron
Zakładamy go pod plastikiem deski lub gdzie chcemy i aby odpaliś auto mamy w breloczku magnesik. Przykładamy go do deski w sobie znanym miejscu, kontaktro zwiera obwód i jedziemy
Złodziej raz, że magnesika akurat nie posiada, dwa że jak ma to nie wie gdzie nim przesuwać, trzy że jakiś dresior gupi, bo po co kradnie starego golfa i jak mu nie odpali w 5sek to ucieka żeby nie ryzykować za długo i nie będzie nic dłubał. Sprawdzone na Nissanie tylko szkoda przekręconej na chama stacyjki i zamka.
Schemat powinien wszystko wyjaśnić, elementy w sklepie elekronicznym
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kontaktron
Zakładamy go pod plastikiem deski lub gdzie chcemy i aby odpaliś auto mamy w breloczku magnesik. Przykładamy go do deski w sobie znanym miejscu, kontaktro zwiera obwód i jedziemy
Złodziej raz, że magnesika akurat nie posiada, dwa że jak ma to nie wie gdzie nim przesuwać, trzy że jakiś dresior gupi, bo po co kradnie starego golfa i jak mu nie odpali w 5sek to ucieka żeby nie ryzykować za długo i nie będzie nic dłubał. Sprawdzone na Nissanie tylko szkoda przekręconej na chama stacyjki i zamka.
Schemat powinien wszystko wyjaśnić, elementy w sklepie elekronicznym
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ja mam w breloczku przewierconego pionka od starych szachów magnetycznych.
A co do spalania to niestety Syncro troszkę konsumuje. Średnie zużycie 10l gazu jak dojeżdżam 20 km odcinkami do pracy - z tego 5km to miasto ale nie za wielkie bo Nowy Sącz. W trasie tak z 9l to minimum co na razie zrobiłem. Na benzynie z 1,5l mniej.
Za to w zimie zwraca się wszystko możliwością dojazdu gdzie chcę i kiedy chcę.
A co do spalania to niestety Syncro troszkę konsumuje. Średnie zużycie 10l gazu jak dojeżdżam 20 km odcinkami do pracy - z tego 5km to miasto ale nie za wielkie bo Nowy Sącz. W trasie tak z 9l to minimum co na razie zrobiłem. Na benzynie z 1,5l mniej.
Za to w zimie zwraca się wszystko możliwością dojazdu gdzie chcę i kiedy chcę.
Re: Prosta blokada antykradzieżowa
mój bolid to mk3 1.9 TDi i gdzie najlepiej wstawić taką blokadę, w który obwód? Jak to macie u siebie zrobione?
ale ten magnes musi być cały czas przy kontaktronie zeby cały czas przewodził czy wystarczy go tam na chwile przyłożyć??
viewtopic.php?f=88&t=358904 <--Moje Mk3
Turboxd wg schematu to cały czas ale mozna to zrobić troszeczke inaczej stosujac tyrystor wtedy przykladasz na chwile magnesik i rozłącza obwód dopiero po wyłączeniu auto
Rafal
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jonjak, głupoty piszesz. Tylko na chwilę go przytykasz. Żadnego tyrystora nie trzeba dawać. Jesto to układ z podtrzymaniem - po tym, jak przekaźnik zadziała, jego styki są zwarte i zasilają zarówno układ zapłonowy, jak i cewkę przekaźnika.
Re: Prosta blokada antykradzieżowa
No ciekawe bardzo to w takim razie pokaz mi na schemacie gdzie Ty to podtrzymanie masz??Jestem ciekaw.Tak sie składa ze robilem taki układ a z wykształcenia jestem elektronikiem i jakos tutaj tego podtrzymania nie widze.Lipek81 pisze:jonjak, głupoty piszesz. Tylko na chwilę go przytykasz. Żadnego tyrystora nie trzeba dawać. Jesto to układ z podtrzymaniem - po tym, jak przekaźnik zadziała, jego styki są zwarte i zasilają zarówno układ zapłonowy, jak i cewkę przekaźnika.
Rafal
to idź się jeszcze poucz troszkę ... podstaw nie umiesz ...jonjak pisze:wykształcenia jestem elektronikiem
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jonjak, zrób sobie taki układ - cewkę przekaźnika zasil przez włącznik chwilowy. To myślę, ze ogarniasz. Potem równolegle do tego włącznika podłącz styki przekaźnika. A potem zobacz, jak działa magia....
Dokładnie taki układ jest na rysunku wyżej, tylko dodana jest dioda separująca, aby kontaktron nie załączał zapłonu, tylko przekaźnik.
Dokładnie taki układ jest na rysunku wyżej, tylko dodana jest dioda separująca, aby kontaktron nie załączał zapłonu, tylko przekaźnik.
mój bład nie zauważyłem ze pozniej zasilanie idzie przez stycznik przekaznika moj bład
Rafal