Postanowiłem opisać jak udało mi się wymienić linkę sprzęgła w moim Golfie- ponieważ mimo innych opisów i rysunków miałem kilka problemów.
A więc miałem linkę z samoregulacją i sprzęgło łapało na samym dole, biegi ciężko wchodziły (1 i 2) a wsteczny wydawał okropne dzwięki, rzadko kiedy pomagało wrzucenie trójki przed wstecznym by tego uniknąć(jak to na naszym forum opisywano)
Teraz wiem, że linki z samoregulacją nie powinno zakładać się do auta w którym niema sprężyny doczepionej do pedału sprzęgła - dlatego łapało mi przy samym dole ponieważ samoregulacja zapewne przy zakładaniu przyciągnęła pedał do siebie..
1. Otwieramy maskę, i wyczepiamy linkę z "łapy" skrzyni.
2. ściągamy plastik który zakrywa skrzynkę z bezpiecznikami i ten pod kierownicą tak by mieć do wszystkiego tam dostęp.
3. Najtrudniejszy moment: patrząc na pedał sp. z góry z lewej strony zobaczysz taki plastik (przypomina kratownicę z jednej strony) trzeba go wyciągnąć - wpychamy rękę z jego lewej strony wypinamy kable które są w plastikowym zatrzasku na samej górze, kładziemy się pod kierownicą twarzą do góry pod pedał sprzęgła:)
Świecimy latarką w poszukiwaniu zatrzasku który można śrubokrętem wcisnąć - w miejscu gdzie plastik przyczepiony jest do metalowej części
i wszelkimi możliwymi delikatnymi (by nie wyrwać innych kabli) sposobami wyciągamy ten cholerny plastik. w niektórych modelach jest jeszcze jedna taka klamra (w moim była) na rogu tego plastiku w stronę silnika u góry. Wypinamy końcówkę linki (jest już poluzowana więc powinna bardzo łatwo wyjść), wychodzimy z auta, udajemy się na przód i zaglądamy pod maskę i wyciągamy cały element zastępując go wspaniałą linką bez samoregulacji którą w bardzo intuicyjny sposób możemy dowolnie rozciągać lub zwijać ( taki biały pancerzyk z nakrętką) - kręcimy w jedną lub drugą stronę sprawdzając czy taka wysokość pedału sprzęgła nam pasuje, szybki test drive i składamy wszystko ponownie zaczynając się cieszyć z prawidłowego działania sprzęgła:)
gdyby nie ten cholerny plastik odgradzający kable od pedału sprzęgła - całość zajęła by góra 10min:)
[MK3] 1.6 ABU wymiana linki sprzęgła
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- patryk28091991
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Siema, słuchaj możesz podać link , symbole ewentualnie zdjęcie linki sprzęgła ? Bo u mnie żadna prawie nie pasuje , mechanik zamówił linke i nie pasuje , sprawdził jeszcze 2 inne i też nie ;-( Musze sam znaleźć tą linkę która pasuje ...
ja mam linkę tak jak na tej aukcji jest : http://allegro.pl/linka-sprzegla-1-4-go ... 47126.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Chciałbym kupić nową żeby mi znów nie strzeliła i nie wiem jaka będzie pasować
ja mam linkę tak jak na tej aukcji jest : http://allegro.pl/linka-sprzegla-1-4-go ... 47126.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: [MK3] 1.6 ABU wymiana linki sprzęgła
Stara na śmietniku nowa bez samoregulacji już w aucie, na aukcji jest z samoregulacją, kup taką BEZ, dzięki czemu będziesz mógł ją sam sobie wyregulować - w każdej chwili- czy do sportowej jazdy czy do jazdy po mieście...patryk28091991 pisze:Siema, słuchaj możesz podać link , symbole ewentualnie zdjęcie linki sprzęgła ? Bo u mnie żadna prawie nie pasuje , mechanik zamówił linke i nie pasuje , sprawdził jeszcze 2 inne i też nie ;-( Musze sam znaleźć tą linkę która pasuje ...
Numer do gościa u którego kupowałem tę nową - 58 6246816 - to sklep, zadzwoń może mają sprzedaż wysyłkową - jeśli nie, to chociaż poda Tobie symbole z opakowania.
pozdrówka
Fujimoto.
Fujimoto.
- patryk28091991
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dobra już mi miechanik sprowadził tą bez regulacji Wszystko pasi i nawet lżej chodzi sprzęgło!