SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
marcinas1983
VW Baron
VW Baron
Posty: 3410
Rejestracja: pn lip 24, 2006 19:56
Lokalizacja: Poznań/Mrowino
Kontakt:

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: marcinas1983 » pn lis 16, 2015 16:09

DaroS, przypuszczam, że bak jest inny ze względu na napęd dlatego lepiej przerobić swój obecny.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=255554&p=3049586#p3049586

Obrazek

Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master
Posty: 1072
Rejestracja: czw gru 02, 2010 17:02
Lokalizacja: Toruń

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: OsteR9019 » wt lis 17, 2015 18:05

marcinas1983 pisze:DaroS, przypuszczam, że bak jest inny ze względu na napęd
Na pewno jest inny ale nie jest całkowicie bezużyteczny. Przerobić trzeba nie tylko wlew ale pozbyć się pompy paliwa (zostawiając pływak). U mnie udało się wykorzystać smok z Toledo i zamontować zamiast pompy w baku w taki sposób że jedzie do głębokiej rezerwy.


Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

kamillo97
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: śr paź 15, 2014 21:31

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: kamillo97 » pt gru 18, 2015 17:18

Witam
Planuje przekładkę silnika afn do mojego golfa mk2.
Golf jest z 1991 czyli z nową instalacją jak na razie posiada silnik 1.3 NZ szkoda mi go sprzedać a jazda na tym silniku jest denerwująca dlatego od dłuższego czasu chce coś z tym zrobić. wiem że wszystko w tym temacie jest opisane lecz posty są stare i może coś się zmieniło. No to tak, chce kupić całego toledo 1 i przekladać graty. 1 pytanie to ile czasu ma sobie zagospodarować na taką operacje rozumiem ze jeden zrobi to szybciej a drugi wolniej ale mniejsza o to. 2 pytanie to ile kasy trzeba mniej wiecej doliczyc do kosztu kupna toledo ktore prawdopodobnie kupie za jakieś 1500zł. 3 najbardziej martwie się kwestią elektryki bo w tym temacie jestem najmniej ogarnięty wiec proszę o wyrozumiałość, bardzo bym chcial zostawić zegary mk2 z obrotomierzem liczba obrotów linki jesli dobrze pisze to chyba 535 czy coś takiego. 4 co robić z zawiasem pakować od toledo razem z hamulcami? posiadam również sanki od golfa 3 i jak wczesniej czytałem wystarczy do nich zamontować tylko wahacze z mk2. 5 skrzynia podejdzie od toledo razem z polosiami czy musze szukać innych? wydech ten co mam wylatuje a co najlepiej wstawić na jego miejsce? Czytając caly temat zauważyłem problem z zwieszeniem silnika wiec pytam jakie poduszki najlepiej zastosowac? te od toledo nie podejda jezeli będą w dobrym stanie? magiel moze zostać ten od seata czy np od golfa 3? o ile to nie jest to samo. co robić ze zbiornikiem paliwa? wiem ze pistolet mi nie wejdzie ale to nie jest problem chodzi mi o pompkę. Wsytarczy ją ominąć i tyle? co robić z przewodami paliwowymi? gdzie najlepiej ukryc IC i czy ten od toledo podejdzie czy szukac czegos innego. Chłodnica moze byc ta co w seacie czy tez trzeba szukać innej? Co robić z pedałami gazu i sprzegla pakować od toledo? pewnie o wielu rzeczach zapomnialem więc bede dopisywał na bieżąco. wiem ze post jest napisany chaotycznie dlatego proszę o wyrozumiałość z góry dzięki za odpowiedzi.



Awatar użytkownika
gum_rbr
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 86
Rejestracja: ndz mar 07, 2010 12:10
Lokalizacja: Brzozów (Podkarpackie)

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: gum_rbr » ndz gru 20, 2015 16:38

kamillo97, jeśli bedziesz mial całe toledo to wszystko pasuje,pedały musisz zmienić i serwo , nie zapominając wyciąc dziury w grodzi na wysprzeglik ja u siebie mam serwo z passata b3 zbiornik paliwa z mk3 pozatym wszystko z toleda od razu proponuje zmienić koło i pasek z golfa 3 2E bo bedziesz mial problem przy podłuznicy jesli chcesz zostać przy liczniku z mk2 to linka prędkościomierza pasuje tylko z 1.3.Obrotomierz ja u siebie mam alternator 90 z passata TD z wyjsciem W, bedziesz musiał rozebrać licznik i wyskalować obrotomierz poniewąz bedzie zawyżał znajduje sie tam potencjometr.Ogólnie to zabawy troche jest. IC proponuje założyc centralny.



Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master
Posty: 1072
Rejestracja: czw gru 02, 2010 17:02
Lokalizacja: Toruń

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: OsteR9019 » ndz gru 20, 2015 18:24

kamillo97 pisze:wiem że wszystko w tym temacie jest opisane lecz posty są stare i może coś się zmieniło.
Golf II i Toledo nie są produkowane już kupę lat więc nic w tym temacie się nie zmieni.
A tak ogólnie to wszystko przekładasz jak klocki, elektryki źle nie podłączysz bo wszystko na kostkach które pasują tylko na swoje miejsce chyba że przewalisz całą elektrykę z toledo (co jest niekonieczne) to trzeba zmienić kostki lamp. Chcesz zegary z obrotomierzem zobacz jak to zrobiłem dwie strony wcześniej lepiej oryginalne ale w tym to nie pomogę.
Mechanicznie ładuj wszystko od toledo, sanki z wszystkim co jest do nich przyczepione i lewarek zmiany biegów, do tego pedały i pompę hamulcową. U mnie jedynie nie pasował intercooler ale to głównie dlatego że mam country. Zakup zbiornika od diesla nie powinien sprawiać problemu ale sprawdziłbym czy od toledo nie podpasuje.


Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

kamillo97
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: śr paź 15, 2014 21:31

Re: SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: kamillo97 » pn gru 21, 2015 23:47

Dzięki wielkie za odpowiedzi ogarnia ktoś jak to wygląda mniej więcej czasowo i materialnie jeszcze?



Awatar użytkownika
gum_rbr
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 86
Rejestracja: ndz mar 07, 2010 12:10
Lokalizacja: Brzozów (Podkarpackie)

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: gum_rbr » wt gru 22, 2015 15:54

OsteR9019, od toledo jest inny zbiornik,
kamillo97, na szrocie za grosze kupi zbiornik z diesla od 2 lub 3,a z czasem to rożnie ja np, malowałem komore zmieniałem wszystkie elementy zawieszenie na nowe łacznie z hamulcami i rozrzadem silnika żeby miało to ręce i nogi ... zajeło mi to miesiąc spokojnej pracy głównie wieczorami po robocie.



Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master
Posty: 1072
Rejestracja: czw gru 02, 2010 17:02
Lokalizacja: Toruń

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: OsteR9019 » wt gru 22, 2015 18:52

kamillo97 pisze:Dzięki wielkie za odpowiedzi ogarnia ktoś jak to wygląda mniej więcej czasowo i materialnie jeszcze?
Samo przełożenie https://www.youtube.com/watch?v=BupwRITV9qw" onclick="window.open(this.href);return false;

Ile trzeba dołożyć to nie wiadomo, wszystko zależy co kupisz, ile elementów będzie wymagało regeneracji itd. Ale zestaw startowy typu olej rozrząd to od razu możesz sobie doliczyć.


Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

kamillo97
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: śr paź 15, 2014 21:31

Re: SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: kamillo97 » śr gru 23, 2015 13:46

Dzięki wielkie będę się odzywał pp zakupie toledo.



raju pce
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: ndz lis 21, 2010 15:37
Lokalizacja: Pabianice

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: raju pce » wt lut 16, 2016 21:25

Odgrzeję trochę temat. Szukałem na forum informacji ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Mianowicie mój afn powiedział papa i będę go musiał wymienić na inny egzemplarz. I mam ładny słupek do kupienia tyle że wzdłużnie montowany z passata b5. I teraz moje pytanie czy on przypasuje do mojego osprzętu? Ja mam afn cały swap z golfa mk3.



Awatar użytkownika
marcinas1983
VW Baron
VW Baron
Posty: 3410
Rejestracja: pn lip 24, 2006 19:56
Lokalizacja: Poznań/Mrowino
Kontakt:

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: marcinas1983 » śr lut 17, 2016 08:51

raju pce pisze: I mam ładny słupek do kupienia tyle że wzdłużnie montowany z passata b5. I teraz moje pytanie czy on przypasuje do mojego osprzętu?
nieee... jest różnica w odlewie bloku przy miejscu mocowania obudowy pompy wody.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=255554&p=3049586#p3049586

Obrazek

raju pce
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: ndz lis 21, 2010 15:37
Lokalizacja: Pabianice

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: raju pce » śr lut 17, 2016 11:11

powiedzmy że pompę wody z obudową kupię nową :P a co z resztą?? skrzynia i łapy?



Awatar użytkownika
marcinas1983
VW Baron
VW Baron
Posty: 3410
Rejestracja: pn lip 24, 2006 19:56
Lokalizacja: Poznań/Mrowino
Kontakt:

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: marcinas1983 » śr lut 17, 2016 13:33

raju pce pisze:powiedzmy że pompę wody z obudową kupię nową :P
nie rozumiesz do końca... obudowy się nie kupi odpowiedniej... silnik wzdłużny ma inny odlew bloku niż silnik poprzeczny. Obudowa pompy wody w silniku wzdłużnym jest inna niż w poprzecznym.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=255554&p=3049586#p3049586

Obrazek

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Posty: 13670
Rejestracja: śr sty 28, 2009 23:59
Lokalizacja: Leżajsk
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: Michał_1977 » śr lut 17, 2016 19:13

marcinas1983 pisze:nie rozumiesz do końca... obudowy się nie kupi odpowiedniej... silnik wzdłużny ma inny odlew bloku niż silnik poprzeczny. Obudowa pompy wody w silniku wzdłużnym jest inna niż w poprzecznym.
marcinas1983, chyba przywaliłeś jak dzik w sosnę :grin:
Jak AFN,to AFN,a pompa wody należy do osprzętu i można ją zmienić.
Gdyby były różnice w bloku,to nie byłby to AFN,proste. Wiem nawet,że łapy do poduszek da się przykrecić :bajer:


:arrow: Zielony GTD - ARL 240PS/480Nm :satan: + CLIMATRONIC :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek
:arrow: Służę pomocą na forum,ale nie udzielam informacji technicznych w PW! Proszę to uszanować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości