SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
Uciu
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 205
Rejestracja: wt maja 25, 2010 19:29
Lokalizacja: Sosnowiec [SO]
Kontakt:

Re: SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: Uciu » śr mar 25, 2015 21:55

gum_rbr pisze:Witam panowie jestem prawie po swapie Afn-a do Mk2 wszystko ładnie zapala na strzal imo usuniete, i Problem polega na tym że zapala bez problemu chodzi ale gdy chce zgasić to nadal chodzi, przekręcam kluczyk wyjmuje i nic... nadal chodzi :/ nie wiem co jest grane
Pewnie ci nie odcina prądu na elektrozaworze w pompie. Sprawdź to



Awatar użytkownika
..:Krzychu:..
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: pt lut 22, 2013 14:35
Lokalizacja: Chełm

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: ..:Krzychu:.. » pn sie 17, 2015 11:21

Witam :P

I ja podłącze się do tematu :D

Posiadam kompletne Toledo na swapa. Toledo miało klimatyzację a w golfie 2 jak na teraz nie chce jej mieć :)

Może ktoś wie jaki pasek lub napinacz zastosowac żeby złożyć to bez klimy?



Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master
Posty: 1072
Rejestracja: czw gru 02, 2010 17:02
Lokalizacja: Toruń

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: OsteR9019 » ndz sie 23, 2015 20:12

..:Krzychu:.. pisze:Może ktoś wie jaki pasek lub napinacz zastosowac żeby złożyć to bez klimy?
Trzeba zmienić koło pompy wody żeby latała na pasku pk, numer koła 028121031E (pełno tego do kupienia na aukcjach), a wspomaganie na zwykłym. Nie pamiętam już dokładnie jakie paski (może uda mi się odczytać) ale spokojnie kupisz. Na pewno są dwie długości od boscha i u mnie wyszedł ten dłuższy.


Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

jokerjunior
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pt cze 06, 2014 22:20

Re: SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: jokerjunior » śr sie 26, 2015 10:11

Witam ! Mam problem po swapie silnika z 1.6td na 1.9tdi 1Z otóż żarzy mi się kontrolka podgrzewania świec kiedy przekręce kluczyk w stacyjce kontrolka sie zapali a gdy swiece juz się zagrzeją to nie gasnie całkowicie tylko sie zarzy to samo jest jak silnik jest zapalony.sterownik od podgrzewania świec wsadziłem z golfa mk3 może to jest powód .Proszę o pomoc .



Awatar użytkownika
marcinas1983
VW Baron
VW Baron
Posty: 3410
Rejestracja: pn lip 24, 2006 19:56
Lokalizacja: Poznań/Mrowino
Kontakt:

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: marcinas1983 » śr sie 26, 2015 23:18

jokerjunior, mam tak samo na każdym ze sterowników... nie wiem czy to nie jest wina tego, że golf III ma żarówkę na świece żarowe a u nas jest dioda i dlatego lekko się żarzy... jeżdżę tak już 2 lata i nic się z tym nie dzieje.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=255554&p=3049586#p3049586

Obrazek

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Posty: 13537
Rejestracja: śr sty 28, 2009 23:59
Lokalizacja: Leżajsk
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: Michał_1977 » czw sie 27, 2015 07:20

OsteR9019 pisze:Nie pamiętam już dokładnie jakie paski
6PK 923


:arrow: Zielony GTD - ARL 240PS/480Nm :satan: + CLIMATRONIC :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek
:arrow: Służę pomocą na forum,ale nie udzielam informacji technicznych w PW! Proszę to uszanować.

jokerjunior
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pt cze 06, 2014 22:20

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: jokerjunior » czw sie 27, 2015 14:07

Marcinas1983 dzięki za odpowiedź już myślałem że pominąłem jakąś mase i dlatego tak świeci chciałem wsadzić sterownik z mk2 ale jak mówisz że nic to nie pomoże to nawet nie próbuje .Ja jeżdze od lipca i też nic nie zauważyłem żeby coś sie działo .



kepasa
VR6 Rulezzz
VR6 Rulezzz
Posty: 1941
Rejestracja: ndz lis 30, 2008 23:28
Lokalizacja: Tuchola
Auto: Passat B4 VR6
Silnik: AAA
Kontakt:

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: kepasa » ndz wrz 06, 2015 19:29

witam jestem po swapie z 1.6td 1V na 1.9tdi AHU i mam pytania:
1. jak podłączyć ori obrotek z licznika mk2? wyczytałem, że idzie to zrobić w 5min na 2 przekaźnikach tylko jak?
2. mam IC z reno master i nie podoba mi się bardzo wyjście przy alternatorze... jakieś sugestie jak to inaczej rozwiązać? albo jaki inny IC?
Obrazek

a tak w całości, ale będzie to wszystko jeszcze przerabiane jak będzie zrobiona blacharka, bo na razie jest nieciekawie jeśli chodzi o wygląd
Obrazek


aktualnie: Passat B6 HL, Passat B4 VR6
było: Passat B4 VR6, Satinsilber GTI 20Jahre, Colour Concept Variant AFN, Audi A6, Audi A4, Bora Variant TDI HL, Jetta A2 TDI

Awatar użytkownika
gum_rbr
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 86
Rejestracja: ndz mar 07, 2010 12:10
Lokalizacja: Brzozów (Podkarpackie)

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: gum_rbr » śr wrz 16, 2015 16:30

kepasa, ja u siebie założyłem alternator 90 z pasata b3 na szeroki pasek ponieważ ma wyście W, rozbierasz licznik po to ze bedzie ci zawyżać jest tam potencjometr i musisz sobie wyskalować :) na przekażnikach ci nie pomoge.Pozdro



Awatar użytkownika
..:Krzychu:..
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: pt lut 22, 2013 14:35
Lokalizacja: Chełm

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: ..:Krzychu:.. » ndz wrz 20, 2015 10:36

Dziękuję za wcześniejsza odpowiedź co do wyrzucenia sprężarki od klimy :)

Mechanicznie poskładałem golfa teraz zostało podłączyć silnik.

Niestety podłączenie wiązki chyba mnie przerosło. Nie mam kompletnie pomysłu jak się za to zabrać :?

Golf ma instalację starego typu, ale kupiłem też nową. Mam kompletną wiązkę od Toledo(jest jeszcze w dawcy). Od czego zacząć? Wymontować cała starą instalację i zamontować tą nowszego typu? A następnie podpiąć do niej wiązką silnikową z Toledo? Czy wszystko będzie pasowało plug&play?



Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master
Posty: 1072
Rejestracja: czw gru 02, 2010 17:02
Lokalizacja: Toruń

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: OsteR9019 » ndz wrz 20, 2015 19:18

Najlepiej wszystko od toledo o ile starczy przewodów. Super sprawa bo nawet przełączniki mają te same kostki (niestety innej długości), jedynie kostki w lampach do przerobienia.


Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
gum_rbr
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 86
Rejestracja: ndz mar 07, 2010 12:10
Lokalizacja: Brzozów (Podkarpackie)

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: gum_rbr » pn wrz 21, 2015 10:04

..:Krzychu:.., jeśli masz nowa instalacje z Golfa II to wkładaj ,tolledo a golf 2 ma identyczną skrzynke bezpieczników z instalacji silnika jest 3 kostki z tego co pamietam F , G1, G2. 2 grube kable czerwone i jeden od świeć z zółta kostka(swiece),podpinasz do Z1 reszte 30 i 30 B.i ma odpalić jeśli masz imo musisz usunąć chyba że emulator zainstalujesz,i do tego przeciagnij kabel od potencjometra gazu. Pozdro :)



Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master
Posty: 1072
Rejestracja: czw gru 02, 2010 17:02
Lokalizacja: Toruń

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: OsteR9019 » pn wrz 21, 2015 21:09

gum_rbr pisze:jeśli masz imo musisz usunąć chyba że emulator zainstalujesz,
Albo skleić klucz z cewką i gdzieś schować.


Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
DaroS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: sob gru 04, 2004 10:42
Lokalizacja: Wodzislaw
Kontakt:

SWAP 1,9 TDI AFN do golfa mk2 jetta mk2

Post autor: DaroS » pn lis 16, 2015 12:49

Mam Golfa2 Syncro 1989r z benzyną 1.8. Kupiłem kompletne Toledo1 z AFN na swap. Pytanie co z bakiem paliwa? Podejdzie ten z Toledo do Syncro? Może lepiej przerobić wlew paliwa tego od syncro?


Golf 2 1.6D - sama frajda, Golf 1.8GL AAM - niezawodny
Passat B5 1.9 AHH 0.216 GT1749V/VA ECU 012AH
Corrado G60+ 205Ps 267Nm
A4 B6 1.9 TDi Avant Quattro x2
A8 D3 4.2 TDi BVN Quattro

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości