Przeglądając samochody na forum zauważyłem, że wielu z Nas malowało/wymieniało u siebie znaczki na czarne. Zawsze jednak ta modyfikacja pociągała za sobą efekt który specjalnie mi się nie podobał – tylny znaczek z racji plastikowego czarnego tła z daleka stawał się kropką, a przedni po – jakże częstej – wymianie grilla na czarny wyglądał jak dziura w masce i zderzaku.
Problem przedniego znaczka da się prosto rozwiązać (zostawić kolorową obwódkę, na czarno pomalować/okleić jedynie żebra grilla):
Ale żeby "naprawić" tylny jest troszke więcej zabawy - potrzebujemy:
-golf mk4 ze znaczkiem z tyłu (najlepiej czarnym)
-czarny szpray + podkład w sprayu + coś do odtłuszczenia (jeżeli znaczek jeszcze nie był malowany)
-żyłkę/nić dentystyczną/śrubokręt
-poxipol
-taśme piankową dwustronną (fachowej nazwy niestety nie znam)
-pilnik/nóż/szlifierkę/wiertarkę z kamieniem
Cały etap malowania znaczka pomijam, gdyż robiłem to jakiś czas temu – opisy na forum są.
Wychodzimy więc od czegoś takiego:
Zaczynamy od odklejenia znaczka – na forum znalazłem radę, żeby pogrzać go suszarką i odcinać żyłką – pomyślałem że mojej klapie nic już nie zaszkodzi, i oderwałem go podważając śrubokrętem owiniętym szmatką – obyło się bez uszkodzeń.
Po oczyszczeniu resztek taśmy z klapy otrzymujemy przyjazne wgłębienie, oraz znaczek w ręce – rozpoławiamy go oddzielając podkładkę od samego znaczka, i przystępujemy go najtrudniejszej części – podzielenia podkładki.
Ja zrobiłem to za pomocą szlifierki stołowej (która przy okazji pomogła mi też pozbyć się kawałka kciuka), oraz kamienia nakładanego na wiertarkę – po udanym usunięciu niepotrzebnych elementów otrzymujemy takie oto 3 części
Podkładke szlifujemy dokładnie do początku tej płaskiej części którą pokrywa obwódka znaczka.
Teraz zabieramy się za klejenie – smarujemy całą płaską część podkładki poxipolem i dociskamy znaczek – Ew. wypływy czyściłem starą szmatką. Po tym jak poxipol zaschnie pozostaje nam klejenie do klapy – kombinowałem jak toto przylepić, i wybrałem najprostsze rozwiązanie:
Użyłem taśmy piankowej dwustronnej – na zdjęciu białej, ale koniec końców czarnej. Tutaj kombinowałem jeszcze z ilością – optymalnie jest wsadzić rozcięty wzdłuż pasek zgięty jeszcze w pół (czyli o szerokości 1/4 normalnej taśmy) w rowek widoczny na naszej uszczelce powstałej z podkładki. Po odtłuszczeniu klapy i przylepieniu znaczka uzyskujemy taki o to efekt:
[mk4] Modyfikacja tylnego znaczka
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Shmatan gratuluję pomysłu
Wygląda to o wiele lepiej niż cały czarny
Z tym, że takie rozwiązanie ma jedną wadę, a mianowicie, pod znaczkiem będzie się zbierało od groma syfu, który w pewnym momencie może być trudno usunąć.
Wygląda to o wiele lepiej niż cały czarny
Z tym, że takie rozwiązanie ma jedną wadę, a mianowicie, pod znaczkiem będzie się zbierało od groma syfu, który w pewnym momencie może być trudno usunąć.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
Kamel, niestety wiem, ale zapobiegawczo podciąłem troszke uszczelke na dole - przy odrobinie szczęścia uda się wypychać szczeliną cały bród zalewając go od góry ciśnieniówką
-
- Ma gadane
sorka za odkop. zrobilem tak, ale strasznie mi przeszkadza ta szpara pomiedzy znaczkiem a blacha .. ma ktos jakis pomysl
zobacz u mnie w temacie, można pomalować tą oryginalną część z tłem w kolor jaki chcesz i żadnej szpary nie będzie
AUDI ----> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=577948" onclick="window.open(this.href);return false;
golf w serii -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=507659" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam:
-dystanse przelotowe 8mm ze śrubami- 100zł
golf w serii -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=507659" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam:
-dystanse przelotowe 8mm ze śrubami- 100zł