Krótka antenka DIY

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Krótka antenka DIY

Post autor: Shmatan » czw cze 03, 2010 15:04

Witam.

Parę osób pytało się już o moją krótką antenke, więc oddałem ją koledze z forum biorąc nowy, długi bacik, który przerobiłem ze zdjęciami, żeby umożliwić innym stworzenie swojego ;)

Na sam początek uprzedzam - nie wiem jak taka antena odbiera, bo jednak mało jej zostaje - nie mogę tego sprawdzić, bo nie używam radia w samochodzie - wiem tylko, że pełnowymiarowa antena schowana w podsufitce odbiera bardzo dobrze w mieście.

Potrzebne nam będą:
-bacik (gwint m5) zdjęty z samochodu
-piłka do metalu (lub inne narzędzie tnące – np. dobry ząbkowany nóż)
-pilnik do metalu (lub pilnik do paznokci naszej lubej – o ile się nie obrazi)
-ostre narzędzie (przebijak, gwóźdź, cienki śrubokręcik)
-wiertarka (wkrętarka) z małym wiertłem (~średnicy bata)
-imadło (dla wygody, ale niekoniecznie)
-poxipol (ew. super glue, silikon, czy nawet butapren)

Na początek odkręcamy nasz bacik z uchwytu, albo też kupujemy nowy na allegro (gwint M5) - bat odkręcamy po prostu kręcąc nim przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Następnie rozcinamy go na 3 części
Obrazek
Ja w tym celu użyłem brzeszczota do metalu, ale sprawdzi się dowolna piłka lub dobry ząbkowany nóż. Bat wykonany jest z tworzywa, oplecionego grubym i cienkim drutem, i poddaje się łatwo obróbce.
Następnie czymś ostrym i cienkim robimy mały otworek na w grubszej części bata, którą przedtem odcięliśmy
Obrazek
I możemy przystąpić do wiercenia – wiercimy najlepiej na imadle, wolnymi obrotami, cienkim wiertłem powoli powiększając otwór do głębokości 0.5-1cm. Nie ma co się bać – czarne tworzywo jest bardzo miękkie, więc raczej go nie uszkodzimy, a biały rdzeń jest bardzo kruchy, więc łatwo się „wywierca”.
Obrazek
W grubą część bata wpuszczona jest cienka czarna otoczka białego rdzenia, dzięki czemu po jej usunięciu będziemy mieli równe zakończenie.
Ew. delikatne poprawki robimy naszym ostrym i cienkim narzędziem, i uzyskujemy coś takiego
Obrazek Obrazek
Zakończenie bata delikatnie fazujemy pilniczkiem po uprzednim skróceniu do pożądanej długości
Obrazek
Rozrabiamy teraz troszkę poxipolu (wystarczy ćwierć z tego, co na zdjęciu)
Obrazek
Po czym nanosimy klej do wnętrza otworu, i wkładamy końcówkę bata – ew. wypływy kleju usuwamy ręcznikiem papierowym/papierem toaletowym
Obrazek Obrazek
Zakręcamy bat, i cieszymy się nową, krótką antenką ;)
Obrazek Obrazek

Dla polepszenia efektu możemy jeszcze delikatne podszlifować końcówkę od mocowania na samochodzie, żeby bat był głębiej osadzony
Obrazek

w razie pytań służę pomocą - można pisać w temacie
Niech moc będzie z Wami ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”