Montujemy parktronic (PDC) - porada

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
mackowski30
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: pt sie 27, 2010 12:40
Lokalizacja: RST/TSA

Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: mackowski30 » śr cze 01, 2011 22:25

Mala uwaga - czujniki z Golfa V o numerze 1K0 919 275 podchodza bez problemu do mk4 i normalnie dzialaja z centralka i wiazką.


SOLD: MK IV TDI ==>> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=369742" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
thomas1919
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 207
Rejestracja: sob cze 16, 2007 15:57
Lokalizacja: Zawiercie woj. śląskie
Kontakt:

Re: Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: thomas1919 » czw cze 02, 2011 07:28

mackowski30 pisze:Mala uwaga - czujniki z Golfa V o numerze 1K0 919 275 podchodza bez problemu do mk4 i normalnie dzialaja z centralka i wiazką.
Sprawdzałeś na wszystkich czterech razem czy np. trzy od MK4 i jeden od MK5? Jeśli będą współpracować jako mieszane to dobra wiadomość ponieważ od MK5 można kupić czujnik o wiele taniej w razie uszkodzenia i podpiąć je razem z tymi od MK4.



Awatar użytkownika
mackowski30
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: pt sie 27, 2010 12:40
Lokalizacja: RST/TSA

Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: mackowski30 » czw cze 02, 2011 12:11

thomas1919, tak sprawdzałem w różnych konfiguracjach - wszystkie z mk5 i działają pod centralkę mk4. Sprawdzałem również mieszając czujniki, czyli 3 z mk4 i jeden/dwa z mk5 i również wszystko hulało jak należy. Więc działa ;) Sam byłem zdziwiony bo mam cały kompletny PDC do mk4 i mk5 - chciałem to początkowo sprzedać jako całość, ale zostawię sobie tak ze dwa czujniki w razie "w" a resztą będzie do sprzedania.


SOLD: MK IV TDI ==>> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=369742" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
thomas1919
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 207
Rejestracja: sob cze 16, 2007 15:57
Lokalizacja: Zawiercie woj. śląskie
Kontakt:

Re: Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: thomas1919 » śr sie 03, 2011 17:45

mackowski30 pisze:Mala uwaga - czujniki z Golfa V o numerze 1K0 919 275 podchodza bez problemu do mk4 i normalnie dzialaja z centralka i wiazką.
No to coś jest nie tak a ja straciłem 70zł na czujnik z wysyłką. Miałem niesprawny jeden czujnik z MK4 i w jego miejsce wszedł czujnik od MK5. Centralka przyjęła czujnik, nie było błędów po VAG ale jest jedno poważne ale... Działa tylko ten czujnik od MK5 a reszta jest martwa. Nieważne w które miejsce go wepnę to działa tylko czujnik od MK5 i zero błędów po VAG. Trzeba mieć albo wszystkie czujniki 1K0 albo 1J0. W przypadku mieszania będą działać tylko te od MK5 a reszta będzie "uśpiona".

[youtube][/youtube]

Bloki, na których widać aktywne czujniki na kanale 001.
Obrazek



Awatar użytkownika
wojtek06061989
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 123
Rejestracja: śr lut 10, 2010 23:36
Lokalizacja: Kotuń
Kontakt:

Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: wojtek06061989 » ndz sie 21, 2011 18:09

Witam wszystkich bardzo serdecznie, trochę czytałem na temat montażu pdc i zastanawiam się czy udało by się zaadaptować cały system pdc od golfa V wiem że tam jest CAN ale nowsze golfy IV też mają CAN-a czy ktoś próbował już takiego eksperymentu??



Awatar użytkownika
thomas1919
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 207
Rejestracja: sob cze 16, 2007 15:57
Lokalizacja: Zawiercie woj. śląskie
Kontakt:

Re: Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: thomas1919 » pn sie 29, 2011 08:24

Tu wątek http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 77&start=0
Jeśli masz możliwośc to sprawdź ale nie polecam kupować tyko po to żeby nie zostać później z modułem od MK5. Miałem cały zestaw od MK5 ale wtedy jeszcze nie miałem Cana i odsprzedałem (bez podłaczonego cana nie działał). Czujniki wykorzystasz od MK5 tylko muszą być wszystkie cztery od MK5 albo wszystkie od MK4, nie mieszane.

Przy okazji umieszczam kilka zdjęć gdzie była centralka w MK4/Bora/Jetta i buzzer (prawa strona bagażnika):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek



Awatar użytkownika
owies
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 925
Rejestracja: pn gru 29, 2008 18:28
Lokalizacja: Olkusz

Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: owies » pt wrz 16, 2011 12:44

Czyli sterownik z mk4/fabii obsłuży tylko czujniki mk4//fabia/mk5 ?
Na aukcjach często piszą że czujniki z mk5 i tourana występują zamiennie, 1K0 i 7L5, tylko pewnie ta para zadziała znów pod sterownikiem mk5 a mk4 już nie koniecznie ? Jezu, ale to zakręcone...


Grzana multifunkcja, FIS, Delta 6 + USB w łokciu, Fotochrom z kompasem, Pikowana deska, PDC
ThermoTop E, Xen, Gwint, 312 heble, Thule, mało mocy, dużo rdzy i trochę zadrapań...

Awatar użytkownika
mackowski30
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: pt sie 27, 2010 12:40
Lokalizacja: RST/TSA

Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: mackowski30 » pt wrz 16, 2011 13:26

Nie wiem jak to już w końcu jest!!

U mnie wyglądało to następująco: centralka MK4 / FABIA z:
- czujnikami mk4 - działają
- czujnikami mk5 - działają
- mieszane np. 3 mk4 + 1 mk5 - działają
- mieszane np. 2 mk4 + 2 mk5 - działają
- w każdej innej konfiguracji mk4 / mk5 - działają!!
- wiązka mk5 + czujniki w różnych konfiguracjach - działają!!

Centraka mk5 musi mieć podłączony CAN.

BTW - jeśli ktoś jest chętny, posiadam tylną dokładkę PDC mk4 z kompletem czujników mk4 oraz wiazkę + centralkę mk5.


SOLD: MK IV TDI ==>> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=369742" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
thomas1919
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 207
Rejestracja: sob cze 16, 2007 15:57
Lokalizacja: Zawiercie woj. śląskie
Kontakt:

Re: Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: thomas1919 » pn paź 03, 2011 14:52

mackowski30 pisze:Nie wiem jak to już w końcu jest!!

Centraka mk5 musi mieć podłączony CAN.
Jaki dokładnie CAN? Z licznika immo3 tak, reszta nie nie będzie obsługiwać.


Immo3 Złącze 32-wtykowe -T32b-, zielone

27 – Magistrala danych (CAN), sygnał wyjściowy High
28 – Magistrala danych (CAN), sygnał wyjściowy Low
29 – Magistrala danych (CAN), ekranowanie sygnałów wyjściowych



Awatar użytkownika
owies
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 925
Rejestracja: pn gru 29, 2008 18:28
Lokalizacja: Olkusz

Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: owies » pn paź 03, 2011 18:54

Próbowałeś ? Bo z tego co wiem boardnetz to to nie jest...


Grzana multifunkcja, FIS, Delta 6 + USB w łokciu, Fotochrom z kompasem, Pikowana deska, PDC
ThermoTop E, Xen, Gwint, 312 heble, Thule, mało mocy, dużo rdzy i trochę zadrapań...

kompan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: wt cze 17, 2008 00:18
Lokalizacja: Tarnów

Re: Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: kompan » pn paź 03, 2011 21:49

Witam!

Mam u siebie zamontowany parktronic (kupiłem cały nowy zestaw do fabii, tj czujniki, centralka, wiązka przewodów z wtyczkami, głośniczek). Zasilanie podłączyłem (zrobiłem wtyczkę pasującą do zestawu tylnych świateł). Póki co wszystko śmiga aż miło, ale nie podłączyłem kabelka od diagnostyki. Chciałbym to zrobić, żeby podnieść sygnał głośniczka. Czy możecie mi powiedzieć gdzie najlepiej się wpiąć i do którego kabelka (kolor) ?

Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi


Do sprzedania parę części do MK4 (Boczki bagażnika (hatchback), popielniczka tył, przycisk otwierania klapki paliwa, filtr paliwa 1.9TDI MANN, gumy stabilizatora FEBI, blenda nad radio, korek wlewu paliwa.

Awatar użytkownika
thomas1919
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 207
Rejestracja: sob cze 16, 2007 15:57
Lokalizacja: Zawiercie woj. śląskie
Kontakt:

Re: Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: thomas1919 » pn paź 03, 2011 22:06

owies pisze:Próbowałeś ? Bo z tego co wiem boardnetz to to nie jest...
Sprawdź i pochwal się czy działa na 100% na moim przykładzie z zapytania do mackowski30



Awatar użytkownika
owies
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 925
Rejestracja: pn gru 29, 2008 18:28
Lokalizacja: Olkusz

Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: owies » pn paź 03, 2011 22:37

kompan, z tyłu samochodu chyba nie ma żadnych urządzeń podpiętych pod Kline (diagnostykę) stąd chyba będzie ciężko i musiałbyś ciągnąć gdzieś do przodu pod kierownicę, no chyba że masz system DSP nokii. Linia K ma kolor szary z białym paskiem, uważaj tylko bo do zestawu tylnych lamp idzie takim samym przewodem zasilanie bodaj żarówki przeciw mgielnych świateł... nie daj się zwieść. Jeżeli to ma być jednorazowa zmiana to możesz podpiąć się wtyczką na krótko bezpośrednio do sterownika pdc ;)


Grzana multifunkcja, FIS, Delta 6 + USB w łokciu, Fotochrom z kompasem, Pikowana deska, PDC
ThermoTop E, Xen, Gwint, 312 heble, Thule, mało mocy, dużo rdzy i trochę zadrapań...

kompan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: wt cze 17, 2008 00:18
Lokalizacja: Tarnów

Montujemy parktronic (PDC) - porada

Post autor: kompan » wt paź 04, 2011 15:21

owies, wystarczy, że podepnę się pod kabelek Kline i to już będzie widoczne w programie diagnostycznym, czy trzeba to jakoś aktywować? Jest jakiś specjalny sposób włączenia się w ten kabelek, czy standardowe lutowanie wystarczy? Jak jest szansa podpiąć to pod diagnostykę to wolałbym to zrobić na stałe.
Czy wypowie się ktoś kto montował u siebie PDC i gdzie podpinał kabelek od diagnostyki?


Do sprzedania parę części do MK4 (Boczki bagażnika (hatchback), popielniczka tył, przycisk otwierania klapki paliwa, filtr paliwa 1.9TDI MANN, gumy stabilizatora FEBI, blenda nad radio, korek wlewu paliwa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości