[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

tonnydenny
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 17, 2016 11:33

Re: [Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: tonnydenny » wt sty 03, 2017 09:11

Dioda83 pisze:
tonnydenny pisze:Sorry za ten polski język pisze jak najlepiej moge nie jestem polakiem... no ale do tego licznika gdzie moze być problem ze nie działa
No teraz jest rewelacyjnie. :bajer: Co do licznika, ze zdjęć widać że to Motometer, a o ile mnie pamięć nie myli, to te zegary miały inny układ połączeń w kostce niż VDO. Jakiej firmy masz obecnie zegary VDO czy Motometer?
Stare zegary VDO no to znaczy problém co



tonnydenny
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 17, 2016 11:33

Re: [Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: tonnydenny » czw sty 05, 2017 18:46

rysiektr pisze:Sprawdź Czy do kostki licznika do pinu 10go - przewód zielony jest przejście z pinu 12 w kostce G1 skrzynki bezpieczników

Obrazek
r
Dziś popatrzylem a jest położone to co mam sprzedać zegatu motometer alebo to idzie podłożyć ? To ten co pisał ze 99.9 %podloncze i działa zapomniał napisac o vdo i motometru ze moze byc ruznica



Awatar użytkownika
Dioda83
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 702
Rejestracja: pn mar 14, 2005 13:31
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: Dioda83 » czw sty 05, 2017 23:17

Przerabiałem zegary VDO i Motometer. Zawsze był problem z Motometrem unikałem ich jak ognia. Jeśli masz zabudowane VDO to szukaj takich samych z MFA. Te sobie odpuść.


SPRZEDAJĘ
Mój Mk2
Obrazek
www.wsercupolska.org

tonnydenny
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 17, 2016 11:33

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: tonnydenny » pt sty 06, 2017 13:03

Noooo to jak by byl ktoś zainteresowany mam to co na zdjęciuObrazek



Awatar użytkownika
Dioda83
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 702
Rejestracja: pn mar 14, 2005 13:31
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: Dioda83 » sob sty 07, 2017 12:27

Manetkę i wiązkę sobie zostaw, przyda Ci się później. Teraz szukaj VDO z MFA. :bigok:


SPRZEDAJĘ
Mój Mk2
Obrazek
www.wsercupolska.org

tonnydenny
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 17, 2016 11:33

Re: [Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: tonnydenny » ndz sty 08, 2017 10:10

Dioda83 pisze:Manetkę i wiązkę sobie zostaw, przyda Ci się później. Teraz szukaj VDO z MFA. :bigok:
To jest tak trochę problem ... a to na foto kostowalo kupe kasy.. chyba to zawjoze do elektrika ze by to poprostu podłożyć



Folxs
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 102
Rejestracja: pn maja 12, 2014 00:02

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: Folxs » wt lis 28, 2017 23:33

Ja mam pytanie - mam instalację i licznik od benzyny a silnik po przekładce diesla - jak podłączę się wyjściem W od alternatora do kostki licznika to obrotomierz zadziała od razu i będzie pokazywał zawyżone wartości czy coś może się zepsuć? Jeśli tak to zrobię sobie dzielnik częstotliwości i powinno mniej więcej działać.
Jeśli nie, to czy mogę na przykład w liczniku wymienić obrotomierz na taki z diesla i tedy będzie działać wszystko git? Czy trzeba przekładać folię z licznika też albo zmieniać wartości rezystorów w obecnym liczniku czy coś?

Jak ktoś z Was przerabiał instalację i licznik benzynowy na diesla i działa, to niech da info co zrobił i jak ;)

Pozdrawiam!



Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Posty: 13525
Rejestracja: śr sty 28, 2009 23:59
Lokalizacja: Leżajsk
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: Michał_1977 » śr lis 29, 2017 08:09

Licznik z beny nie ma prawa bytu w dieslu. Obrotek obrotkiem,ale prędkościomierz też będzie przekłamywał.
Nie będą się zgadzały kontrolki etc.


:arrow: Zielony GTD - ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek
:arrow: Służę pomocą na forum,ale nie udzielam informacji technicznych w PW! Proszę to uszanować.

Folxs
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 102
Rejestracja: pn maja 12, 2014 00:02

Re: [Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: Folxs » śr lis 29, 2017 11:49

A czemu będzie prędkościomierz przekłamywać? Myślałem że on jest tylko na linkę ze skrzyni, co ma licznik cały do tego?



Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Posty: 1974
Rejestracja: wt gru 11, 2007 18:02
Lokalizacja: Józefów, Piaski, LSW
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: marcinek84 » ndz gru 10, 2017 23:57

Inny indeks licznika albo taki trybik napedzajacy linkę, i już masz inne wskazanie licznika. Poza tym srzynia do diesla ma inne przełożenie główne i dla tego licznik z benzyny będzie przeklamywac. Przy każdej zmianie skrzyni musisz się upewnić czy masz założony dobry trybik na końcu linki w skrzyni. Zerknij sobie tutaj http://www.brokevw.com/020ratios.html" onclick="window.open(this.href);return false;


Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

tomiekzal
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: pn cze 08, 2020 19:38

Re: [Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: tomiekzal » pn cze 08, 2020 19:45

witam ,przerzuciłem silnik i wiązkę elektryczną z seata toledo z silnikiem 1z no i wszystko fajnie działa .licznik z seata działa łącznie z obrotomierzem ale gdy podłączam licznik z golfa 2 diesla to obrotomierz mi nie działa .czy ktoś wie co trzeba zrobić żeby to zadziałało bo siedze już 3 dzień i nic nie mogę wymyślić a na forach nie mogę nic znaleść



Awatar użytkownika
hrabia0121
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 106
Rejestracja: czw lip 27, 2017 03:05
Auto: Golf MKII & Polo R6

Re: [Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: hrabia0121 » wt cze 09, 2020 01:54

1z o ile dobrze pamiętam miał komputer? Prawda? W takim razie obrotek z Mk2 nie będzie działał, musisz podłączyć 10 pin licznika do alternatora W.
Jeśli altek nie ma wyprowadzenia W to musisz go rozebrać i dolutować do diody, pewnie tez będziesz musiał rozebrać licznik dwójkowy i ustawić obroty na potencjometrze znajdującym się w samym obrotomierzu.
Ostatnio zmieniony wt cze 09, 2020 21:24 przez hrabia0121, łącznie zmieniany 1 raz.



Folxs
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 102
Rejestracja: pn maja 12, 2014 00:02

Re: [Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: Folxs » wt cze 09, 2020 17:01

Witam, a ja się zapytam o podłączenie obrotomierza do diesla - auto było 1.8 benzyna, teraz jest 1.9TD.

Poprowadziłem przewód do wyjścia "W" na alternatorze ale podpięcie go do wtyczki licznika na PIN 10, przewód zielony nic nie powoduje.
Czy muszę zbudować jakiś układ który mi zmodyfikuje sygnał albo go wzmocni? Czy dać jakiś bufor czy może dzielnik częstotliwości zrobić? Znalazłem jakieś zdjęcie/artykuł na necie ale nie wiem czy to wystarczy.

Może ktoś z Was podłączał obrotomierz z benzyny do silnika diesla i jest w stanie coś doradzić? Licznik mam na jedną kostkę VDO 110.008.449/018

ObrazekObrazekObrazekObrazek



ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości