[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

paluh2
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: śr paź 16, 2013 15:05

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: paluh2 » pn wrz 08, 2014 20:15

Cześć wszystkim właśnie dzisisj przyszedł mi licznik na jedną kostkę. Golf 2 1.3CL 1990r wtrysk. wszystko założyłem i obrotomierz ładnie działa i zegar tez lecz niestety nie działa mi podświetlenie i prędkościomierz :( niestety nie zmieniłem samego prędkościomierza z 220 na 200 ponieważ w 1.3 jest do 200 i nie wiem czego to przyczyna :( jakieś pomysły? Czy zmienić ten prędkościomierz?



Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Posty: 1974
Rejestracja: wt gru 11, 2007 18:02
Lokalizacja: Józefów, Piaski, LSW
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: marcinek84 » pn wrz 08, 2014 23:18

Na prędkościomierzu jest indeks (np 950 w benzynie 1,6 1,8) i przy zmianie licznika ma byc ten sam lub wymieniamy prędkościomierz. Samo to że jeden będzie do 200 czy 220 nie ma znaczenia indeks ma byc ten sam co stary. Mogłeś źle założyć linkę jeśli nie zlicza kilometrów jeśli zlicza uszkodzony prędkościomierz. Poza tym to nie jest temat o liczniku tylko podłączeniu obrotomierza.


Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Toshiba
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 856
Rejestracja: sob lut 10, 2007 01:09
Lokalizacja: CeeLI / CeWu
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: Toshiba » ndz kwie 12, 2015 16:16

Robię swapa z 1.8RP na 1.6TD. Gdzie się wpiąć z kablem wewnątrz auta, żeby obrotek z diesla działał?
Wystarczy kabel z czujnika halla któryś podpiąć pod wyjście W czy wygląda to zupełnie inaczej??



Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Posty: 1974
Rejestracja: wt gru 11, 2007 18:02
Lokalizacja: Józefów, Piaski, LSW
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: marcinek84 » ndz kwie 12, 2015 18:59

Raczej musisz pociągnąć nowy kabel do licznika od wyjścia W alternatora. Tylko trzeba będzie zmienić pin w tyczce licznika bo w innym miejscu jest sygnał z alternatora.


Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Toshiba
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 856
Rejestracja: sob lut 10, 2007 01:09
Lokalizacja: CeeLI / CeWu
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: Toshiba » czw kwie 16, 2015 18:14

Ok. Pociągnąć się nowy da, ale w który pin się wpiąć teraz? Licznik na dwie wtyczki.



Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Posty: 1974
Rejestracja: wt gru 11, 2007 18:02
Lokalizacja: Józefów, Piaski, LSW
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: marcinek84 » pt kwie 17, 2015 10:23

Biała wtyczka pin 7b/7 na schemacie czyli pierwszy z brzegu obok masz żółto czerwony od temp. silnika a na przeciwnej stronie niebiesko czerwony od kierunkowskazów.


Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Toshiba
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 856
Rejestracja: sob lut 10, 2007 01:09
Lokalizacja: CeeLI / CeWu
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: Toshiba » wt kwie 21, 2015 20:00

Czyli tutaj http://www.a2resource.com/electrical/CE1cluster.html będzie jako upshift light? Z tego schematu najlepiej korzystać? Czy jest jakiś jeszcze lepszy?



Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Posty: 1974
Rejestracja: wt gru 11, 2007 18:02
Lokalizacja: Józefów, Piaski, LSW
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: marcinek84 » śr kwie 22, 2015 11:46

Tak to będzie upshift light, można z tego korzystać, u mnie kolory wychodzą jako Jetta GLI te Golf GTI nie pasują do mojej instalacji EU do 89.


Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Toshiba
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 856
Rejestracja: sob lut 10, 2007 01:09
Lokalizacja: CeeLI / CeWu
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: Toshiba » czw kwie 23, 2015 18:49

marcinek84 pisze:u mnie kolory wychodzą jako Jetta GLI te Golf GTI nie pasują do mojej instalacji EU do 89.
U mnie to samo. Wiadomość dla potomnych :)



Awatar użytkownika
Toshiba
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 856
Rejestracja: sob lut 10, 2007 01:09
Lokalizacja: CeeLI / CeWu
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: Toshiba » śr lip 01, 2015 20:31

Jak sprawdzić czy wyjście W z alternatora jest sprawne??



Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Posty: 1974
Rejestracja: wt gru 11, 2007 18:02
Lokalizacja: Józefów, Piaski, LSW
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: marcinek84 » czw lip 02, 2015 10:14

Aby sprawdzić to tylko jakis miernik częstotliwości, napięcie też będzie bo to przed diodą tylko na zmienny ustawić miernik.


Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Hubi14
Forum Master
Forum Master
Posty: 1850
Rejestracja: pt lis 22, 2013 23:00
Lokalizacja: Pabianice

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: Hubi14 » pn lip 06, 2015 21:20

co do tego wyżej, to od obrotka to będzie raczej ten pin T7b/4 Tachometer, bo upshift light, to jest taka strzałka w niektórych licznikach ;)



Awatar użytkownika
Damiano GTi
GOLF MK2 lover
GOLF MK2 lover
Posty: 809
Rejestracja: sob lip 18, 2009 16:09
Lokalizacja: Wolsztyn PWL
Kontakt:

Re: [Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: Damiano GTi » wt lip 07, 2015 13:03

Od czasu kiedy zamontowałem licznik z obrotomierzem to zapala się kontrolka oleju i brzeczy raczej to nie jest przypadek?

☆★☆ XPERIA T3 GTi ☆★☆ - tapatalk


Obrazek
Moja GOLFINA ;): viewtopic.php?f=87&t=527245" onclick="window.open(this.href);return false; :bigok:

SPRZEDAM ! viewtopic.php?f=119&t=554274" onclick="window.open(this.href);return false;

KUPIĘ GOLFA MK1 firmy WADER !!!

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Posty: 1974
Rejestracja: wt gru 11, 2007 18:02
Lokalizacja: Józefów, Piaski, LSW
Kontakt:

[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.

Post autor: marcinek84 » czw lip 09, 2015 02:10

Damiano GTi, sprawdź sygnał z czujnika ciśnienia oleju to chyba ten przy filtrze, jak masz włożony tej samej firmy licznik to powinno dac się przełożyć płytkę z predkosciomierzu odpowiedzialna za kontrolke i brzeczyk.


Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości