[MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podobnie

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
michalqqr
...
...
Posty: 1052
Rejestracja: sob cze 07, 2008 20:36
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

[MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podobnie

Post autor: michalqqr » pn lis 19, 2012 21:08

swirek470 pisze:a 2 pinowa doczytalem sie ze do czunikow temperatury oleju i zewnetrznej...
ehh... tak to jest jak ludzie się biorą za coś czego nie potrafią i nie chcą słuchać rad kogoś kto mniej więcej kuma o co chodzi ;)

sygnały do czujników wpinasz w inne kostki w skrzynce bezpieczników...



swirek470
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 106
Rejestracja: pt sty 21, 2011 12:02
Lokalizacja: Dębno

[MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podobnie

Post autor: swirek470 » pn lis 19, 2012 22:18

sory ze nie urodzilem sie elektrykiem tylko mechanikiem tam... Poprostu wczesniej wyczytalem ze to kalbe do czujnikow a nie od kierunkow...


golf 3 variant 1.8 75ps rost style stoi i czeka na swoja kolej
golf 3 variant 1.9 tdi 90ps--->164 ps---> sianko sie zbiera :D

Awatar użytkownika
CHLASTA92
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 138
Rejestracja: pn wrz 10, 2012 19:52
Lokalizacja: Żywocice/Krapkowice

[MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podobnie

Post autor: CHLASTA92 » wt gru 25, 2012 01:15

Witam i pytam jaki ma być czujnik temperatury oleju do mfa a dokładniej czy może być to jaki kolwiek z seryjnych czujników temp oleju montowanych bez mfa


Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6128422" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Mihal_09
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 892
Rejestracja: czw sty 14, 2010 01:33
Lokalizacja: Mielec

[MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podobnie

Post autor: Mihal_09 » wt gru 25, 2012 14:33

Pojedź do jakiego kol wiek motoryzacyjnego i poproś o czujnik temperatury oleju kosztuje około 15zł.


Mój były Variant viewtopic.php?f=88&t=454785" onclick="window.open(this.href);return false;
Następca Bora Variant

Kolekcja modeli burago 1:24 viewtopic.php?f=29&t=431028" onclick="window.open(this.href);return false;

Łowca i szabrownik rarytasów.

Awatar użytkownika
CHLASTA92
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 138
Rejestracja: pn wrz 10, 2012 19:52
Lokalizacja: Żywocice/Krapkowice

Re: [MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podo

Post autor: CHLASTA92 » czw gru 27, 2012 20:57

Podpinam sie do tematu
Zrobiłem swap>założyłem mfa okazało sie że wiązka silnika miała już instalacje do sterownika i czujnika temp oleju połączyłem wszystko jak ma być temp jest a niema średniego spalania (sprawdzone wszystko z możliwych i nic)
Nie mam jeszcze czujnika temperatury otoczenia i w ogóle na wyświetlaczu omija mi tą funkcje czy jest to normalne


Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6128422" onclick="window.open(this.href);return false;

S.
Super eS.
Super eS.
Posty: 816
Rejestracja: wt gru 02, 2008 20:55
Lokalizacja: Santorini

[MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podobnie

Post autor: S. » czw gru 27, 2012 22:05

Kabel sygnału spalania z ECU-jest w ogóle? Sprawdź po pinoucie.



Awatar użytkownika
Lulek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 313
Rejestracja: ndz lut 10, 2008 22:46
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: MK5 GTI
Silnik: AXX

[MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podobnie

Post autor: Lulek » pt sty 11, 2013 15:04

Czy mogę licznik od ABFa podłączyć na razie pod AAM? Czy wszystko będzie działało, czy szkoda mojego zachodu, dopóki nie zrobię swapa?


viewtopic.php?f=90&t=620814&p=7163751#p7163751

VW Mania - 2008, 2010, 2011, 2013
VAG Treffen Usedom - 2009
Oldchool Suicide Mrówki - 2010
Cultstyle.pl Wilcze Laski - 2010, 2012
STS Tuning Show - 2010, 2012
Nowy Staw - 2011, 2013

dobrekołoiglebastyle.pl

Awatar użytkownika
jacekratownik
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 67
Rejestracja: śr lis 17, 2010 20:28
Lokalizacja: Kalisz

Re: [MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podo

Post autor: jacekratownik » pt sty 18, 2013 22:58

1H0 919 563
ja kupiłem w zaprzyjaźnionym sklepie motoryzacyjnym, zapłaciłem 20zł za toprana i śmiga. Niby odradzają podróbki na forum i karzą kupić w ASO ale ja kupiłem i działa bez problemu. Jest to czujnik do TDI i chyba wszystkie miały taki sam Golf 3 czy 4 octavia itp. Jest to gwint 10 a czujnik jest na klucz 13mm.
Wpisz w googlach ten nr co podałem i grafika i wyjdzie ci obrazeczek z nim :) pozdro



Awatar użytkownika
jacekratownik
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 67
Rejestracja: śr lis 17, 2010 20:28
Lokalizacja: Kalisz

Re: [MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podo

Post autor: jacekratownik » wt sty 22, 2013 23:55

Lulek pisze:Czy mogę licznik od ABFa podłączyć na razie pod AAM? Czy wszystko będzie działało, czy szkoda mojego zachodu, dopóki nie zrobię swapa?

http://www.theresias.com/tutorials/1h_ki.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Kolego masz tu link do liczników w zależności od kodów silnika i podany DPN (chyba tak to się zwie). Poszukaj w necie sobie odczytywanie DPN licznika i zobacz jakie masz i wtedy bedziesz wiedział od czego można dobrac budziki. W menu serwisowym licznika w pozycji bodajże 1 jest DPN czyli ilość impulsów na 1km przejechany. Jezeli bedzie inny DPN predkość i reszta z tym związana bedzie oszukiwało. Podobno DPN jest wazny a nie czy licznik zaczyna się od 20 czy od 0 ale pewien nie jestem. wg tabelki w ABFjest 3800 a w AAm 3838 wiec ja bym nie zakładał.



pitoos
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 24
Rejestracja: śr lip 11, 2012 18:11
Lokalizacja: Kalisz

[MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podobnie

Post autor: pitoos » sob kwie 20, 2013 10:51

.. czujnik temp. zewnętrznej musi być oryginał VW do mk3 .. przetestowałem chyba z 20sztuk z podróbek i z oryginałów od VAG i fałszowały . Musi być dedykowany do mk3



Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Posty: 5928
Rejestracja: ndz lis 12, 2006 15:28
Lokalizacja: Łódź
Auto: GSXR/A8
Silnik: R4V8
Kontakt:

[MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podobnie

Post autor: k0nr4d » wt maja 21, 2013 12:00

Czy czujnik temperatury oleju ma gwint na stożek, czy dokręcamy go do końca zostawiając podkładkę spod zaślepki imbusowej i na wszelki wypadek uszczelniając?


"Nie każdy żart rodzi bekę, nie każda przyczepa ma plandekę."
Obrazek

Awatar użytkownika
Mihal_09
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 892
Rejestracja: czw sty 14, 2010 01:33
Lokalizacja: Mielec

[MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podobnie

Post autor: Mihal_09 » wt maja 21, 2013 17:59

Czujnik dokręcasz do końca.


Mój były Variant viewtopic.php?f=88&t=454785" onclick="window.open(this.href);return false;
Następca Bora Variant

Kolekcja modeli burago 1:24 viewtopic.php?f=29&t=431028" onclick="window.open(this.href);return false;

Łowca i szabrownik rarytasów.

Awatar użytkownika
jacekratownik
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 67
Rejestracja: śr lis 17, 2010 20:28
Lokalizacja: Kalisz

[MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podobnie

Post autor: jacekratownik » sob gru 14, 2013 00:23

Powitać znowu:) Doszedłem co było winą przekłamywania wyniku spalania w MFA. Jakiś palant ustawił dawke 2.2, a w związku z tym auto paliło ok 3,5l (wg mfa). Natomiast ja zrobiłem dawke 3,8 i powiem że nie odczuwam spadku mocy (ma to głównie wpływ na prędkość max) a spalanie wskazywało prawie takie jak powinno być a mianowicie zamało ok 0,2 na 100km. Teraz uszczelniałem pompe i ustawiłem dawke paliwa 4.0 i taka podobno ma być i zobaczymy co będzie. Dodam że to MK3 TDI AHU.



Awatar użytkownika
MK2_DZA
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 230
Rejestracja: ndz sty 05, 2014 22:00
Lokalizacja: DZA/DDZ

[MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podobnie

Post autor: MK2_DZA » pt sty 31, 2014 08:12

Czesc, chcialbym sie zapytac o montaż mfa w mk3 1Z. Mam okazje kupić licznik z mfa od ibizy tylko ze tamten licznik ma 0-220km/h a mój oryginalny od 0-200km/H czy będzie licznik z mfa dzialal dobrze jak go podłączę do siebie?


Moje MK3 - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=534603
Moje MK2 -
ETKA ONLINE!
http://ifinterface.com/page/page3.php?langid=1
KLIKAMY "CarProg2", WYBIERAMY AUTO I DALEJ JUŻ Z GÓRKI ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości