Postanowiłem zamieści instrukcje co i jak jeżeli chodzi o zdejmowanie przedniego zderzak w Golfie IV, a więc:
1.Na poniższym zdjęciu zanaczyłem kropakami gdzie są śruby do odkręcenia w przedniej części zderzaka. Oczywiście najpierw trzeba zdjąć grill, jest na zatrzaski więc nie będzie problemu.

2. Na drugim i trzecim zdjęciu zanaczyłem w którym miejscu są śruby do odkręcenia, niestety już zdążyłem odkręcić oraz ich miejsce przeznaczenia, trzecia śrubka jest dokładnie pod znaczkiem w grillu.

3. Na czwartym zdjęciu zanaczyłem gdzie jest śrubka do odkręcenia w zaślepce w zderzaku pod lampą (akurat prawą) ale z lewej jest to samo.

4. Na piątym zdjęciu są zaznaczone kółeczkami miejsca gdzie trzeba wykręcić śrubki od strony nadkola (akurat zdjęcie jest z prawego nadkola ale z lewej jest identycznie)

5. Na szóstym zdjęciu jest już zdjęty zderzak i miejsce oznaczone gdzie przykręcona jest lampa. Jeżeli odkręci się wszystkie śrubki z poprzednich punktów wystarczy delikatnie pociągnąć zderzak i sam wypada z pierwotnego miejsca.

6. Szóste zdjęcie to już formalność, skaładamy i skręcamy analogicznie jak rozkręcaliśmy, u mnie wszystkie śruby to były tylko 2 klucze TORX, przyda też się śrubokręt płaski do podważenia, no i po całej filozofii.

Mi cały proces zdjęcia zderzaka, wymiany lamp na soczewki i skręcenie zajeło nicałe 40 minut. No ale efekt jest jak mój Variancik otrzymał nowe oczka.
Pozdrawiam