Montaż webasto

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

cyngiel
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 57
Rejestracja: ndz wrz 16, 2007 18:30
Lokalizacja: Gostyń/Poznań
Kontakt:

montaż webasto

Post autor: cyngiel » śr wrz 07, 2011 15:01

Łączniki są dostępne na allegro, pasują też na 18mm i takie chyba mam, przy zgięciach przewodów dobrze zastosować właśnie kolanka łączące, lub tak jak u mnie dopasować węże już wyprofilowane w kolanka 90stopni. Przeprowadzenie kabli moim sposobem nie wymaga demontażu niczego prócz właśnie osłon pod kierownicą.



Awatar użytkownika
owies
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 931
Rejestracja: pn gru 29, 2008 18:28
Lokalizacja: Olkusz

montaż webasto

Post autor: owies » pt paź 07, 2011 12:03

colby, cyngiel, dysponujecie może fotkami z placu boju ? zachodzę w głowę jak przeprowadzić te węże żeby było najlepiej i w razie drobnego W nie ucierpiały zbyt szybko... nie wiem czy łamać pod podstawą aku i wzdłuż podłużnicy czy raczej pod filtrem powietrza... nigdzie nie ma zbyt wiele miejsca :kac:


Grzana multifunkcja, FIS, Delta 6 + USB w łokciu, Fotochrom z kompasem, Pikowana deska, PDC
ThermoTop E, Xen, Gwint, 312 heble, Thule, mało mocy, dużo rdzy i trochę zadrapań...

Awatar użytkownika
Szydlak
...........
...........
Posty: 86
Rejestracja: pn mar 01, 2010 10:48
Lokalizacja: Częstochowa

montaż webasto

Post autor: Szydlak » pt paź 14, 2011 10:50

Zakupiłem mk4 z zamontowanym webasto (podobno ;)). Posiadam zegar tego typu:
Obrazek
... jednak za czorta nie mogę dojść jak to obsługiwać.
Czy możesz jakoś pomóc :bigok: ?


El Bandito
Obrazek

Awatar użytkownika
owies
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 931
Rejestracja: pn gru 29, 2008 18:28
Lokalizacja: Olkusz

montaż webasto

Post autor: owies » pt paź 14, 2011 15:06

Szydlak, angolski znasz ?
7 Day Digital Timer Model 1531


Grzana multifunkcja, FIS, Delta 6 + USB w łokciu, Fotochrom z kompasem, Pikowana deska, PDC
ThermoTop E, Xen, Gwint, 312 heble, Thule, mało mocy, dużo rdzy i trochę zadrapań...

Awatar użytkownika
martinezz123
DZIADZIA
DZIADZIA
Posty: 938
Rejestracja: ndz paź 15, 2006 20:59
Lokalizacja: kamienna góra
Kontakt:

montaż webasto

Post autor: martinezz123 » pt paź 14, 2011 23:53

zegarek - programowanie godziny
P - programowanie czasu włanczania jak dobrze pamietam
czerwone linie ku górze ( płomyczki ) - przycisk bezpośredniego włączenia webasta
strzałka w prawo i w lewo służy do ustawienia godzin - lewo wartość malejąca prawo rosnąca :)


vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO

Awatar użytkownika
slawko333
Forum Master
Forum Master
Posty: 1536
Rejestracja: ndz lip 22, 2007 09:16
Lokalizacja: leżajsk
Kontakt:

montaż webasto

Post autor: slawko333 » pn paź 17, 2011 19:46

a czy daloby rade zalozyc webasto np z innego auta, np renault,saaba? czy istnieja jakies przeszkody?



Awatar użytkownika
martinezz123
DZIADZIA
DZIADZIA
Posty: 938
Rejestracja: ndz paź 15, 2006 20:59
Lokalizacja: kamienna góra
Kontakt:

montaż webasto

Post autor: martinezz123 » pn paź 17, 2011 21:10

nie ma problemu kolego . webasto jak każde inne urządzenie może wędrować od auta do auta kwestia podłączenia plusa/minusa , zasilania paliwem , podłączenie do układu chłodzenia :) . i jazda :)


vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO

Awatar użytkownika
don vittorio
rock n roll
rock n roll
Posty: 248
Rejestracja: czw lut 04, 2010 20:23
Lokalizacja: kuj-pom

montaż webasto

Post autor: don vittorio » wt paź 18, 2011 08:30

martinezz123, mówimy o piecyku analogowym... Cyfrowe to już inna bajka :hmm: .


"Jestem nędzarzem, posiadam tylko marzenia. Rozsiałem je u twych stóp.

Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach.”

Awatar użytkownika
martinezz123
DZIADZIA
DZIADZIA
Posty: 938
Rejestracja: ndz paź 15, 2006 20:59
Lokalizacja: kamienna góra
Kontakt:

montaż webasto

Post autor: martinezz123 » wt paź 18, 2011 23:14

don vittorio i tu masz racje :) w warunkach domowych analogowe no problem :) cyfrowe to już inna historia ale też się da


vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO

colby
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 55
Rejestracja: ndz paź 04, 2009 22:25
Lokalizacja: Tychy

Re: montaż webasto

Post autor: colby » czw paź 20, 2011 01:05

owies pisze:colby, cyngiel, dysponujecie może fotkami z placu boju ? zachodzę w głowę jak przeprowadzić te węże żeby było najlepiej i w razie drobnego W nie ucierpiały zbyt szybko... nie wiem czy łamać pod podstawą aku i wzdłuż podłużnicy czy raczej pod filtrem powietrza... nigdzie nie ma zbyt wiele miejsca :kac:
Ja w tej chwili nie jestem w stanie pomóc. Prace hydrauliczne zostały u mnie wstrzymane z powodu problemów z elektroniką pieca. Mam 3 sterowniki (2 cyfrowe postojówki oraz 1 analogowy dogrzewacz) oraz telestart T90 ale żadne nie chcą ze sobą gadać. Thermo Test też mi na razie nie pomógł, bo brak komunikacji - albo mam zepsuty kabel albo problem tkwi gdzieś indziej. Nawet wcześniej sprawny sterownik dogrzewacza (analogowy) zaczął się "wygłupiać" i nie umiem z nim dojść do ładu. Jak naprawię problem komunikacji z Thermo Testem to mam nadzieję ruszyć z pracami dalej. Niestety brak wolnego czasu bardzo spowalnia wszelki postęp robót. Wygląda na to, że tą zimę przejeżdżę znowu ze zmarzniętym tyłkiem :(

Przyglądając się ostatnio okolicom montażu pieca przyszedł mi do głowy pomysł aby podłączyć się "wodą" do przewodów chłodniczki oleju. Co o tym sądzicie? Mogą być jakieś przeciwwskazania? Jest rewelacyjnie blisko do pieca (wystarczy zrobić 2 otwory na węże w bocznej osłonie silnika) a średnica przewodów jest identyczna albo bardzo zbliżona. Nie bez znaczenia jest też to, że krótkie węże to mniej dodatkowej cieczy do grzania a poza tym dostęp z podłączeniem jest dużo lepszy niż w okolicach chłodnicy spalin. Jedyne co mnie zastanawia to kwestia poprawności obiegu cieczy - chłodniczka oleju nie jest szeregowo w małym obiegu, lecz jest włączona "jakby pobocznie". Jakie jest Wasze zdanie?

Pozdrawiam



Awatar użytkownika
owies
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 931
Rejestracja: pn gru 29, 2008 18:28
Lokalizacja: Olkusz

montaż webasto

Post autor: owies » czw paź 20, 2011 22:03

znając moje szczęście (bo to już drugi rok kiedy wszystko jak na złość przeszkadza mi w montażu) to pewnie też się nie wyrobię albo coś się wykaszani.
colby pisze:Jak naprawię problem komunikacji z Thermo Testem to mam nadzieję ruszyć z pracami dalej
powiem Ci że u mnie to samo, jak piec ma humor to połączy się z programem... i to nie jest wina instalacji, no chyba że reszta przewodów/osprzętu z wiązki generuje jakieś zakłócenia. pisałem na elektrodzie - bez odzewu, być może trzeba mieć lepszy kabel diagnostyczny niż usb kkl.

jeśli chodzi o rurki... cyngiel na pw mi troszkę podpowiadał bo też ma AJM`a, myślę że lepiej podłączyć jak radzi producent a takie wydłużenie nie będzie miało ogromnego/odczuwalnego wpływu na sprawność instalacji.


Grzana multifunkcja, FIS, Delta 6 + USB w łokciu, Fotochrom z kompasem, Pikowana deska, PDC
ThermoTop E, Xen, Gwint, 312 heble, Thule, mało mocy, dużo rdzy i trochę zadrapań...

borek88
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: śr gru 08, 2010 22:49

montaż webasto

Post autor: borek88 » ndz paź 30, 2011 12:56

mam problem
prawdopodobnie cofa mi sie paliwo
i rano webasto włącza się
jest przedmuch
póżniej pracuje pompka paliwa
lecz webasto nie odpala
znow przedmuch i sie wyłącza
wezyk paliwa wpięty mam trójnikiem za filtrem paliwa patrzac od strony zbiornika
wystarczy ze podpompuje gruszka paliwo i włącze webasto to odpala
cały dzień się uruchamia ale nastepny ranek i znow problem;/
webasto załozyłem po tamtej zimie i wiosne lato az do czasu z przed 1-2tygodni działało bez problemu

myslałem o jakims zaworku zwrotnym tylko jaki wytrzyma diesel i jaki nie bedzie stawiał zbytniego oporu pompce??
i gdzie go zamontowac jak najblizej webasta czy jak najblizej trójnika gdzie pobiera paliwo



caro86wlkp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 493
Rejestracja: ndz cze 13, 2010 20:33
Lokalizacja: Słupca
Kontakt:

montaż webasto

Post autor: caro86wlkp » pn paź 31, 2011 00:27

daj dodatkowy przewód do baku. wg teorii tych co zakładają webasta to od baku do pompki może być max 1.5 metra



borek88
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: śr gru 08, 2010 22:49

Re: montaż webasto

Post autor: borek88 » pn paź 31, 2011 10:44

caro86wlkp pisze:daj dodatkowy przewód do baku. wg teorii tych co zakładają webasta to od baku do pompki może być max 1.5 metra
powiem szczerze ze chciałem uniknąć wiercenia itp
dziwne to bo to jakby nie schodziło mi z całosci układu paliwowego bo auto odpala od strzału czyli musi miec paliwo pod reka
a w moim aucie jest przed filtrem taka grucha gumowa zeby ja pod pompować i wtedy webasto od razu odpala
dla mnie bedzie problem ciagnąć przewod paliwowy do baku i dlatego pytam czy mozna zostosowac jakis zaworek zwrotny i jaki zeby wytrzymał prace w ropie
bo chyba taki od spryskiwaczy sie nie nada



ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości