Montaż webasto

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

caro86wlkp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 493
Rejestracja: ndz cze 13, 2010 20:33
Lokalizacja: Słupca
Kontakt:

montaż webasto

Post autor: caro86wlkp » pn paź 31, 2011 16:31

ja u siebie też kombinowałem żeby nie wiercić, ale żądne zaworki nie pomagały.
myślałem żeby zrobić zbiorniczek na powrocie paliwa do baku i stamtąd brać paliwo ale zaprzepaściłem pomysł.
kupiłem w sklepie z hydrauliką siłową pare złączek skręcanych, puściłem nowy przewód i mam spokój



borek88
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: śr gru 08, 2010 22:49

montaż webasto

Post autor: borek88 » wt lis 01, 2011 23:54

caro86wlkp, ale tez miałeś taki problem ze układ się zapowietrzał??
zauważyłem ze na odpalonym aucie to się nie dzieje
chwile ma paliwo po czym w wężyku widzę powietrze aż w końcu brak paliwa. skąd one je bierze??
chyba w układzie paliwowym w filtrze czy pompie nie powinno być?? może łatwiej znaleźć pompce nieszczelność na połączeniu wężyków niż pociągnąć paliwo z filtra??
ciekawe jakbym trójnik przed filtr założył?? caro86wlkp, próbowałeś??
caro86wlkp, jak pościłeś nowa nowy przewód to w jakiej odległości od baku jest pompka i ile gdzieś masz od pompki do webasta??



caro86wlkp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 493
Rejestracja: ndz cze 13, 2010 20:33
Lokalizacja: Słupca
Kontakt:

montaż webasto

Post autor: caro86wlkp » śr lis 02, 2011 19:56

borek88 pisze:ale tez miałeś taki problem ze układ się zapowietrzał??
czasami tak. miałem trójnik wpięty w za filtrem. ale czasami webasto potrafiło zgasnąć bo silnik brał całe paliwo a pompka nie miała siły zabrać potrzebnej dawki
borek88 pisze:jak pościłeś nowa nowy przewód to w jakiej odległości od baku jest pompka i ile gdzieś masz od pompki do webasta??
od baku do pompki mam gdzieś koło 5m, do webasta 30cm.



borek88
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: śr gru 08, 2010 22:49

montaż webasto

Post autor: borek88 » czw lis 03, 2011 16:36

caro86wlkp pisze:od baku do pompki mam gdzieś koło 5m, do webasta 30cm.
pytam bo według oryginalnej instrukcji o baku do pompki może być max 1,2m a dopiero od pompki do webasta max 5,8m
od dwóch dni znów chodzi dobrze zobaczymy



Awatar użytkownika
owies
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 931
Rejestracja: pn gru 29, 2008 18:28
Lokalizacja: Olkusz

montaż webasto

Post autor: owies » śr lis 16, 2011 22:11

colby, wykombinowałeś coś z rurką wydechową ? Tak sobie myślę czy nie dać dłuższej, zrobić otwór w osłonie i skierować wydech spalin na mise olejową... przecież tyle ciepła się tam marnuje :)
O ile teraz nie ma problemu z zapachem spalin w kabinie o tyle w nowej konfiguracji zastanawiam się czy nie zacznie zaciągać ich do środka...

Btw. mimo wszystko wpiąłem się w powrót paliwa za filtrem na wysokości zbiorniczka wyrównawczego G12, minął już chyba tydzień i raptem dwa na przeszło dwadzieścia razy piec nie zapalił. (nie mam pewności, że to przez brak paliwa)
Nie chcę zapeszać, bo pewnie pisząc to dzisiaj na przekór wsiądę do zimnego auta :P
Wężyk paliwa mam w większości przeźroczysty, widać w nim przepychane, drobne bąbelki powietrza jednak nie wiem czy wynika to z nieszczelności czy zasysane są gdzieś w układzie. Połączenia wykonywałem tak jak w instrukcjach webasto, przynajmniej tak starałem się to zrobić:
Obrazek

Bałem się też o prądożerność pieca... ponieważ mój aku już ubiegłego roku kwalifikował się na wymianę, jednak po 30 - 40min pracy w temp -4 nie widzę różnicy w zapłonie. Swoją drogą, ciepło unoszące się z pieca skutecznie gromadzi się koło akumulatora co na pewno mu pomaga. W piwnicy czeka już żelowy, brakuje motywacji do wymiany na tym chłodzie.

Webasto nie zaleca montażu tłumika spalin bliżej niż 20cm od pieca... niestety jakoś wyczytałem to już po "walce" bo mam może ze 2cm luzu, miałem bardzo krótkie rurki wydechowe które znów wg producenta powinny mieć min 50cm łącznie. Organoleptycznie po 40min pracy pieca w temp otoczenia -4 nie widzę żeby tłumik jakoś specjalnie się grzał czy wpływał negatywnie na piec oraz jego temp więc.... uffff. Jedyne co zauważyłem to raz, może dwa zdarzyło się, że w wydechu powstawał i utrzymywał głośny rezonans przy zapłonie... Chyba tragedii z tego nie będzie.
Jak będzie chwila to cyknę kilka zdjęć, może ktoś będzie miał łatwiej.


Grzana multifunkcja, FIS, Delta 6 + USB w łokciu, Fotochrom z kompasem, Pikowana deska, PDC
ThermoTop E, Xen, Gwint, 312 heble, Thule, mało mocy, dużo rdzy i trochę zadrapań...

wisnia82
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: wt wrz 09, 2008 08:19
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

montaż webasto

Post autor: wisnia82 » czw lis 17, 2011 12:56

Ja w swoim MK4 mam tak zamocowane od prawie 3 lat i do dziś chodzi - co prawda przez 1 rok nie było używane (nie miałem dostępu do swojeg autka).
A co do paliwa - to mam podpięcie bezpośrednie do zbiornika paliwa - zalecane dla pompo-wtrysków.

Obrazek



ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 577
Rejestracja: sob gru 30, 2006 16:52
Lokalizacja: jastrzębie zdrój

montaż webasto

Post autor: ronuch » czw gru 22, 2011 17:46

kol wisnia82 mozesz zrobic fotke albo dokladniej opisac jak masz to wpiete przy baku?


kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6

Awatar użytkownika
slawko333
Forum Master
Forum Master
Posty: 1535
Rejestracja: ndz lip 22, 2007 09:16
Lokalizacja: leżajsk
Kontakt:

montaż webasto

Post autor: slawko333 » czw gru 22, 2011 22:14

mam zamiar przeciagnac weza do baku, pompka paliwa jest zamontowana ok 30cm od pieca, ktos wczesniej pisal ze lepiej jak jest jak najblizej zbiornika, prawda to czy nie? czy zostawic tak jak jest i ciagnac weza do zbiornika?



Awatar użytkownika
bradley
Forum Master
Forum Master
Posty: 1046
Rejestracja: czw paź 02, 2008 11:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała / Katowice

Re:

Post autor: bradley » pt gru 23, 2011 11:53

klaudia11000 pisze:Witam a spotkał się ktoś z takim sterownikiem ? Niemam pojęcia jak to obsługiwać. Cały czas miga mi to co na zdjęciu. Obrazek
Post stary wiec pewnie juz nie aktualny. Ale jakby ktos sie pytal o ten panel to odpowiem bo mam taki u siebie.


Po 3 latach od kupna pojazdu w koncu pojechalem do serwisu zeby naprawic to dziadostwo. Nawet nie podejrzewalem, ze do mojego ebera podpina sie tester diagnostyczny, sczytuje kody bledow, kasuje i gotowe. W kazdym badz razie pytanie brzmi: czy takie testery mozna gdzies kupic jak kable od vcds na usb?


VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]

Awatar użytkownika
owies
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 931
Rejestracja: pn gru 29, 2008 18:28
Lokalizacja: Olkusz

montaż webasto

Post autor: owies » pt gru 23, 2011 18:29

slawko333, ja bym się nie męczył jeśli tylko piec odpala za każdym razem.
bradley, Webasto możesz zwykłym kabelkiem do VAGa za 3 dyszki diagnozować, przypuszczam że z eberem jest podobnie.

btw. miesiąc grzania przeleciał i chyba dziś zdechła mi pompa wody...
Zapalając dwa/trzy razy na dzień zauważyłem dziwną przypadłość a mianowicie po nocy nie ma problemu z ogrzewaniem, piec odpala za pierwszym razem, woda krąży, climatronic startuje i wentyluje - wszystko w porządku. Natomiast po godzinie - dwóch, gdy auto jeszcze nie ostygnie do zera coś dzieje się w obiegu wody - jakby pompa nie mogła jej przepchnąć, dopiero po drugim zapłonie pieca sytuacja się normuje i cykl przebiega normalnie. Na pewno nie wpiąłem jej odwrotnie... co najwyżej zastanawiam się czy ona również ma ustaloną pozycję pracy ponieważ jest umieszczona pionowo, króćcami od góry.

Co jest grane ?


Grzana multifunkcja, FIS, Delta 6 + USB w łokciu, Fotochrom z kompasem, Pikowana deska, PDC
ThermoTop E, Xen, Gwint, 312 heble, Thule, mało mocy, dużo rdzy i trochę zadrapań...

Awatar użytkownika
bradley
Forum Master
Forum Master
Posty: 1046
Rejestracja: czw paź 02, 2008 11:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała / Katowice

montaż webasto

Post autor: bradley » pt gru 23, 2011 19:40

Wlasnie szukalem po allegro ale nie ma nic. Gosc w serwisie wypinal kostke zasilania(?) podpinal pod nie tester i sczytywal. Fizycznego polaczenia z k-line miedzy eberspacherem a samochodem nie mam :)
A ogolnie super sprawa, po 20min od odpalenia w aucie cieplutko, woda 70C, olej 58C. Pozniej temp oleju spadla bo sie zmieszal z zimniejszym w misce. No i odpala jakby bylo lato. :satan:


VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]

Awatar użytkownika
slawko333
Forum Master
Forum Master
Posty: 1535
Rejestracja: ndz lip 22, 2007 09:16
Lokalizacja: leżajsk
Kontakt:

montaż webasto

Post autor: slawko333 » pt gru 23, 2011 22:07

chodzi o to ze dopiero co go bede podlaczal, i niewiem jak bedzie odpalal



ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 577
Rejestracja: sob gru 30, 2006 16:52
Lokalizacja: jastrzębie zdrój

montaż webasto

Post autor: ronuch » sob gru 24, 2011 03:45

slawko333 jaki masz model webasto - moze jakas fotka?
Musze kupic tez jakies bo juz mam dosc tego nagrzewania auta - dzis po 9km w temp zew 1 stopni na plusie mialem tylko 80 a climatronik ustawiony na dwie kreski (termostat i swieczki w dogrzewaczy sprawne)!


kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Posty: 1198
Rejestracja: śr gru 27, 2006 13:46
Lokalizacja: Trzebinia/Płoki
Kontakt:

montaż webasto

Post autor: abrams » śr gru 28, 2011 10:17

:)

Mimo że benzyna pod maską ... webasto na rope ;) robi robotę.... chwila moment ciepełko... polecam naprawde ;) już kilka osób zaraziłem tym :D


Obrazek


Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości