[MK2] Instalacja MFA
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
ten wezyk od licznika podlaczasz pod rurke ktora idzie od serwa do kolektora ssacego na tej rurce masz dwa lub jeden kruciec zaslepiony chyba sielona zaslepka ( u mnie byla zielona ) sciagasz ja i podlaczasz tam wezyk z licznika ( numer 12 na rysunku)

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zyj kolorowo :)
						- 
				Marek_Cabrio
- Nowicjusz 
- Apsik
- Powered by G60 
- Kontakt:
Tak to jest dla benzyny. W G60 można podpiąć się pod wężyk który idzie do FPR'a.rzodkiew pisze:ten wezyk od licznika podlaczasz pod rurke ktora idzie od serwa do kolektora ssacego na tej rurce masz dwa lub jeden kruciec zaslepiony chyba sielona zaslepka ( u mnie byla zielona ) sciagasz ja i podlaczasz tam wezyk z licznika ( numer 12 na rysunku)
ALE...?1 6 D pisze:W benzynie podciśnienie jest podłączone pod kolektor, w dieslu pod pompkę podciśnienia.
To jest system podciśnienia i w benzynie sie to podłancza tak jak pisał kolega "rzodkiew", ale w dieslu podłączenie do pompki nie wyjdzie ... trzeba się podłączyć pod kolektor dolotowy (tak D jak i TD). Raz gadałem z takim niemcem który ma GTD na full opcji (elektryka szyb, lusterek, siedzenia recaro z elektryką, SSA, klima, tempomat itd)1 6 D pisze:Wężyk ciśnieniowy idzie z licznika do [Untedrucksystem](nie wiem co to do końca jest).

Pisał że po podłączeniu pod "pompkę" MFA pokazywał głupoty w postaci bardzo niskiego spalania. Po podłączneiu pod kolektor było lepiej, ale wciąż źle (... chyba było za dużo). Ostatecznie pojechał z tym do jakiegos elektronika i ten przeprogramował mu MFA by pokazywało tak "mniej więcej" poprawne wartości.
Bo jest tak że MFA liczy spalanie wg. podciśnienai/ciśnienia dla benzyny i podłan czając do TD trzeba zmienić ten współczynnik (bynajmniej tak mi to tłumaczył). W TD mamy też doładowanie czyli dawka zmienia się odpowiednio stąd podłączenie pod pompkę nie będzie dobre.
Sytuacja ta potwierdza się w przypadku mojego G60, gdzie na początku MFA pokazywało spalanie bliskie rzeczywistemu, jednakże po modyfikacjach - wałek, chip i ciśnienie na listwie wtrysku, MFA pokazuje za mało! ... Nic dziwnego - zmieniły się czasy otwarcia zaworów, czasy wtrysków no i cisnienie paliwa, a skąd MFA ma to wiedzieć skoro oblicza dane z podciśnienia - obecnie MFA wskazuje 1l mniej niż jest w rzeczywistości.
...
Zobaczę co da się zrobić w sprawie MFA w moim TD.
It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!
						- Dioda83
- Gadatliwa bestia 
- Kontakt:
Osobiście wydaje mi się że w każdym benzyniaku da radę założyć takie budziki, co do funkcji to masz:dogu18 pisze:a ja mam takie troche głupie pytanie(tak mi sie wydaje)
czy te MFA można podpiąc pod każdy silnik??(np NZ bo taki akurat mam)
a drugie pyt. to jakie włściwie ma funkcjie MFA?? bo prawde mówiąc niewiem:/
pozdro dogu
zegarek
licznik dziennych kilometrów
km/h
spalanie
temperaturę oleju
temperaturę zewnętrzną
Jeśli coś napisałem nie tak proszę mnie poprawić

- Robert Pala
- Ma gadane 
- Kontakt:
Ponawiam pytanie z pierwszej strony, czy da się 'dołożyć' MFA do mk4? Rozumiem że odpowiedź jest twierdząca bo w Polsce wszystko się da tylko ile to kosztuje i do kogo mam sie zrócić z okolic Warsaw town kto ma niezbędną wiedzę?Jak na forum każdej marki jest jakiś guru z kopalnią wiedzy,mogę prosić o namiar?Pozdrawiam