[MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4044
Rejestracja: wt lut 15, 2005 19:39
Lokalizacja: WO
Kontakt:

Re: [MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: stonefree » czw lut 27, 2020 18:56

Cześć Koledzy. Czy powyższe instrukcje znajdą zastosowanie w Audi A3 8L 1,6 75KW z automatem? ECU SIMOS33 1,6l 2V 00AT3559 06A 906 033 N . Proszę o informacje, jeżeli się ktoś z Was orientuje.



BuczeK2
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: pt wrz 04, 2020 20:40

Re: [MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: BuczeK2 » pt wrz 04, 2020 20:46

Panowie
Mam pytanie odnoście podłączenia manetki do kostki od komputera na podszybiu. Dwa przewody nr 75 i 76 podłączyłem. Lecz pozostałe dwa powinny być w miesju gdzie już jest przewód. Moje pytanie jest takie, co ja mam z tym zrobić. Mam to zmostkować czy jak?


Bora 2.0 115KM AZJ 2002r

BuczeK2
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: pt wrz 04, 2020 20:40

Re: [MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: BuczeK2 » pt wrz 04, 2020 21:29

Witam Panowie
Troszeczkę odświeżę temat
Chodzi mianowicie o to że postanowiłem założyć tempomat do moje Bory 2.0 AZJ 2002. Założyłem nową manetkę i pociągnąłem kable do wtyczki do komputera na podszybiu.
Problem jest tylko taki że pozycja 57 i 38 są już zajęte przez inne kable, które już tam były a patrząc na schemat to powinienem tam dać kable od manetki. I tu moje pytanie. Czy powinienem te kable zmostkować czy co ja mam z tym zrobić bo nie mam pojęcia Obrazek

Obrazek
na tym zdj widać podłączone kable T10/2 - niebieski/siwy i T10/5 - biały
Niestety nie mam zdj pozostałych dwóch pozycji ale mimo to są w nich już kable a ja nie wiem co z tym zrobić


Bora 2.0 115KM AZJ 2002r

BARNEYGTI
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: pt mar 01, 2019 21:40

Re: [MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: BARNEYGTI » ndz wrz 06, 2020 00:41

to wywalic te kable jak nie mozesz ich odnalezc w kabinie dac nowe wsuwki z kablami i aktywowac tempomat i sie cieszyc :bajer:



Awatar użytkownika
michaf1994
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 206
Rejestracja: wt lut 21, 2017 20:36
Lokalizacja: Konin

Re: [MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: michaf1994 » pn wrz 07, 2020 07:12

BuczeK2 pisze:
pt wrz 04, 2020 20:46
Panowie
Mam pytanie odnoście podłączenia manetki do kostki od komputera na podszybiu. Dwa przewody nr 75 i 76 podłączyłem. Lecz pozostałe dwa powinny być w miesju gdzie już jest przewód. Moje pytanie jest takie, co ja mam z tym zrobić. Mam to zmostkować czy jak?
A sprawdź czy:
- czarna kostka w przelotce podszybia i kabiny ma zajęte piny odpowiadające
- czy masz taki silnik jak opisano w poradniku, bo inne, które nie są wymienione mają inaczej

Napisz jaki masz kod silnika. Podeślij zdjęcia. Jakie kolory tych kabli tam są?


Moje oczko, poradniki i przydatne tematy: https://car.fordsoft.eu/

Awatar użytkownika
michaf1994
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 206
Rejestracja: wt lut 21, 2017 20:36
Lokalizacja: Konin

Re: [MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: michaf1994 » pn wrz 07, 2020 07:14

Edit poprzedniego - kable do usunięcia, nie doczytałem następnych postów pod postem ;) Admin mógłby wyłączyć czasem to zatwierdzanie, bo autor pewnie chciał zedytować jak ja teraz, ale nie ma jak.


Moje oczko, poradniki i przydatne tematy: https://car.fordsoft.eu/

BuczeK2
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: pt wrz 04, 2020 20:40

Re: [MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: BuczeK2 » śr wrz 09, 2020 12:20

Sory panowie za kłopot ale na szczęście sytuacja już opanowana. Tempomat działa w 100%
ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwość żeby kontrolka tempomatu świeciła tylko jak utrzymuje prędkość?
Bo jak narazie to świeci odrazu jak przesune na "on"


Bora 2.0 115KM AZJ 2002r

Awatar użytkownika
michaf1994
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 206
Rejestracja: wt lut 21, 2017 20:36
Lokalizacja: Konin

Re: [MK4][Bora] Montaż tempomatu + rozw. możliwych problemów

Post autor: michaf1994 » czw wrz 10, 2020 07:27

BuczeK2 pisze:
śr wrz 09, 2020 12:20
Sory panowie za kłopot ale na szczęście sytuacja już opanowana. Tempomat działa w 100%
ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest możliwość żeby kontrolka tempomatu świeciła tylko jak utrzymuje prędkość?
Bo jak narazie to świeci odrazu jak przesune na "on"
Jak przeczytasz dokładnie pierwszy post, to znajdziesz tam fragment o tym. Sprawdzałem do tej pory tylko w licznikach 1/2 Fis i Full Fis, wszystkie od VDO. Po zawartości EEPROMu te bez fis od VDO też powinny działać.
michaf1994 pisze:
ndz lis 19, 2017 21:55
EDIT 2017-12-24:
Dziś znalazłem info jak zmienić, aby ikonka tempomatu pojawiała się tylko, kiedy faktycznie utrzymuje on prędkość. Nie sprawdzałem tego jeszcze u siebie.
W EEPROMIE licznika należy w polu 0x1EE zmienić z E9 na F9.
Działa na licznikach VDO o numerze (za x wstaw dowolną cyfrę):
- 1Jx920x06
- 1Jx920x26
- 1Jx920x46
- 3Bx920x05
- 3Bx920x25
- 3Bx920x45

Możliwe, że działa, ale inna wartość (za x wstaw dowolną cyfrę):
- 1Jx920x05 w polu 0x1EE wartość E0 na F0
- 1Jx920x25 w polu 0x1EE wartość E0 na F0
- 1Jx920x45 w polu 0x1EE wartość E0 na F0


Moje oczko, poradniki i przydatne tematy: https://car.fordsoft.eu/

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości