[MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
tauka
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2270
Rejestracja: wt lip 26, 2005 11:29
Lokalizacja: Nowa Sól
Kontakt:

Re: [MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Post autor: tauka » pn maja 02, 2016 09:55

Tygrysq pisze:Witam
Tak błąd dotyczący kontrolki grzania mam i do tego poduchy ale i tak zmienił bym sterownik poduszek na taki z can żeby wygasić jaśki.
A może to dlatego że tylko podmieniłem tylko liczniki bez żadnej adaptacji jest taka możliwość że to od tego?
Bo w sumie odpaliłem samochód na starym zegarze wcześniej do wtyczki zielonej dołożyłem can i podpiąłem się w przewody canowe znajdujące się w czarnej skrzynce w podszybiu.
Licznik trzeba dopasować do ecu czy jak to wygląda? Trzeba zmienić jakieś kodowanie?
Do tego pokazał mi się niski stan oleju ale to dlatego ze nie mam czujnika w misce oleju.
A powiedz mi sprawdziłes po podłączeniu tego cana i działa Ci obrotomierz?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


Obrazek

Tygrysq
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 58
Rejestracja: pn paź 19, 2015 15:24
Lokalizacja: Bytów

[MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Post autor: Tygrysq » pn maja 02, 2016 16:03

Tak obrotomierz działa tylko spalanie chyba trochę zawyża albo to dlatego że na postoju



Awatar użytkownika
czolgista1990
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 63
Rejestracja: pt paź 30, 2015 10:15

[MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Post autor: czolgista1990 » śr lut 21, 2018 08:41

Mam pytanie, zakodowałem licznik immo3 do swojego auta, wcześniej nie miałem can, wszystko dołożyłem, oprócz modułu komfortu 1C0, został 1J0. Czy to normalne, że nie działa teraz brzęczyk przypominający o wyłączeniu świateł? Oraz zawyża mi prędkość... Silnik 1.6 AKL, czy może muszę coś zmienić w sterowniku silnika ( też był wymieniany na taki z pełnym CAN bo był ten co spalania nie podaje )?


mój Czołg: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=602432" onclick="window.open(this.href);return false;
strona FB: https://www.facebook.com/VWgolf4Czolg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 18748
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

[MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Post autor: Qto » śr lut 21, 2018 09:15

Prędkość, to kodowanie - trzeba ustawić pod swój silnik...jak nie da rady, to zostaje edycja eeprom.
Brak brzęczyka, to brak komfortu 1C


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

Awatar użytkownika
czolgista1990
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 63
Rejestracja: pt paź 30, 2015 10:15

[MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Post autor: czolgista1990 » śr lut 21, 2018 09:19

Qto, sprobuje z kodowaniem, chociaz nie przyjmował zmiany kodowania indeksu skrzyni biegów.


mój Czołg: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=602432" onclick="window.open(this.href);return false;
strona FB: https://www.facebook.com/VWgolf4Czolg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
cinek2004
"
Posty: 1784
Rejestracja: pn cze 04, 2007 08:01
Lokalizacja: Warszawa - WB

[MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Post autor: cinek2004 » śr lut 21, 2018 12:26

Musisz zmienić kodowanie licznika, nie sterownika silnika. Ostatnia cyfra w kodowaniu licznika odpowiada za ilość impulsów.


Obrazek

Elektryka oraz doposażanie pojazdów z grupy VAG
VCDS HEX-NET, VAS, ODIS-E, VCP.
Moje aukcje

Awatar użytkownika
arekgroszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: ndz gru 22, 2013 14:49
Lokalizacja: LOW CHOW
Kontakt:

[MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Post autor: arekgroszek » śr lut 21, 2018 13:23

Miałem podobny problem przy 1.8t z kodowanie licznika od ang, w sumie okazało sie ze był od passata :D no ale w każdym razie znalazłem wsad od eu i dopiero mogłem przypisać w kodowaniu xxxx2 która pasuje do mojego silnika, wcześniej tylko 1,3,4 mogłem zakodować :/



Awatar użytkownika
Peran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 288
Rejestracja: sob gru 20, 2014 14:05
Lokalizacja: LBL

Re: [MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Post autor: Peran » śr lut 21, 2018 13:51

Qto pisze: Brak brzęczyka, to brak komfortu 1C
Ja mam 1J i brzeczek działa z licznikiem mającym stary wsad, przy liczniku adaptowanym z paska z nowym wsadem cisza.



Awatar użytkownika
czolgista1990
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 63
Rejestracja: pt paź 30, 2015 10:15

Re: [MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Post autor: czolgista1990 » sob maja 12, 2018 10:26

U mnie brzeczyk nie dziala w dwoch licznikach ze starym softem. Jeden na bank jest z golfa bo osobiscie go wyciagalem. Nie dziala ani na tym ani na tym co kupilem dla siebie. Na immo2 bez problemu. Sygnalizacja otwartej klapy za to dziala bez problemu.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka



mój Czołg: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=602432" onclick="window.open(this.href);return false;
strona FB: https://www.facebook.com/VWgolf4Czolg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
czolgista1990
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 63
Rejestracja: pt paź 30, 2015 10:15

Re: [MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Post autor: czolgista1990 » sob maja 12, 2018 10:27

Peran pisze:
Qto pisze: Brak brzęczyka, to brak komfortu 1C
U mnie brzeczyk nie dziala w dwoch licznikach ze starym softem. Jeden na bank jest z golfa bo osobiscie go wyciagalem. Nie dziala ani na tym ani na tym co kupilem dla siebie. Na immo2 bez problemu. Sygnalizacja otwartej klapy za to dziala bez problemu.

Ja mam 1J i brzeczek działa z licznikiem mającym stary wsad, przy liczniku adaptowanym z paska z nowym wsadem cisza.
U mnie nie dziala na 1J. Sprawdzone na dwoch licznikach. Oba maja stary soft. Za to sygnalizacja otwartwj klapy dziala.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


mój Czołg: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=602432" onclick="window.open(this.href);return false;
strona FB: https://www.facebook.com/VWgolf4Czolg/" onclick="window.open(this.href);return false;

grg474
_
_
Posty: 5342
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko

Re: [MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Post autor: grg474 » ndz maja 13, 2018 09:49

Wejdź w CANGATEWAY - kodowanie - potwierdź kodowanie (czyli zakoduj go ponownie tym samym kodem) - wtedy dopiero licznik zacznie reagować brzęczykiem na otwarte drzwi (tak to "oczekuje" na sygnał CAN z moduu komfortu)


Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :( jest A3 8P i EOS :)

kasiakre12345
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: wt maja 15, 2018 18:46
Auto: Volkswagen Golf

Re: [MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Post autor: kasiakre12345 » wt maja 15, 2018 18:48

Dzięki za informacje, mieliśmy ten sam problem ;)



Awatar użytkownika
czolgista1990
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 63
Rejestracja: pt paź 30, 2015 10:15

Re: [MK4/Bora] Kodowanie licznika z CAN do auta bez CAN

Post autor: czolgista1990 » pn maja 21, 2018 11:10

grg474, próbowałem, nic to nie dało.


mój Czołg: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=602432" onclick="window.open(this.href);return false;
strona FB: https://www.facebook.com/VWgolf4Czolg/" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: MrGreeens1 i 5 gości