zmiana silnika z 2e na 2.0 16v
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Boleczko21
- Mały gagatek
witam mam pytanie czy przy zmianie silnika z 2.0 2e na 2.0 16v bedzie trzeba duzoprzerabiac oplacalne to jest proszeo porade chcialbym kupic cos takiego kompletnego http://moto.allegro.pl/vw-corrado-golf- ... ml#gallery" onclick="window.open(this.href);return false;
powiem ci że tez mam zamiar zrobic swapa ale na 1.8 T i wiem ze na silniku to sie nie konczy musze zakupic: silnik skrzynia, wiązka el. zmiana paist tyl przód serwo, ABS, licznik pedały, pół ośki no napewno o czymś zapomniałem, zastanwaim sie czy taniej nie wyjdzie mi kupienie nowego auta z tym lub innym silnikiem ABF
cześć
silnik anglik wg opisu tak więc wiązka z anglika i trzeba będzie ją przystosować do naszego wnętrza.
pompa paliwa jest chyba taka sama jak twoja.
Będziesz potrzebować też pedałów, sprawdzić czy średnica wydechu jest taka sama - jeśli nie to poprowadzić nowy
Ogólnie ja bym sobie do ceny silnika doliczył tak 1-1,5 tysiąca jeśli chodzi o części i 800+ jeśli chodzi o robociznę jeśli nie masz wiedzy żeby zrobić to samemu (ja niestety nie mam i buliłem :I )
silnik anglik wg opisu tak więc wiązka z anglika i trzeba będzie ją przystosować do naszego wnętrza.
pompa paliwa jest chyba taka sama jak twoja.
Będziesz potrzebować też pedałów, sprawdzić czy średnica wydechu jest taka sama - jeśli nie to poprowadzić nowy
Ogólnie ja bym sobie do ceny silnika doliczył tak 1-1,5 tysiąca jeśli chodzi o części i 800+ jeśli chodzi o robociznę jeśli nie masz wiedzy żeby zrobić to samemu (ja niestety nie mam i buliłem :I )
Golf MK3 by killah : viewtopic.php?p=3276083#3276083 - RIP
Passat B3 Daily Car by killah : viewtopic.php?f=91&t=558831 - SOLD
Passat B3 Daily Car by killah : viewtopic.php?f=91&t=558831 - SOLD
- Leszek Madison
- Użytkownik
Re: zmiana silnika z 2e na 2.0 16v
Wygląda na to że koleś sprzedaje wszystko na swap, hmm, no niestety ale to prawie wszystko
Silnik z wiązka i kompem jest, skrzynia jest, pompa 3.0 Bar - masz ją już. Półosie od 2E i przeguby to to samo (tu nie mam pewności).
ABF ma hydrauliczne sprzęgło, więc kolejne zmiany. Kolejna zmiana to wywalenie mechanizmu zmiany biegów i zastąpienie go tymi na linki.
Nie wiem czy nie opłacałoby się bardziej zdjąć skrzynie z ABFa i wpakować tą z 2E, przy okazji wymieniając sprzęgło, zmieniając olej itp.
Miałbyś wówczas skrzynię przygotowaną.
I tak jak pisze killah - szykuj się na dużo większe wydatki związane ze swapem. Jeśli nei będziesz robił tego sam to lepiej poszukaj ludzi, którzy się znają na VW, nie bierz przypadkowych mechaników z książki telefonicznej. Oczywiście jeśli nie masz wiedzy to nie ruszaj bo popsujesz.
Silnik z wiązka i kompem jest, skrzynia jest, pompa 3.0 Bar - masz ją już. Półosie od 2E i przeguby to to samo (tu nie mam pewności).
ABF ma hydrauliczne sprzęgło, więc kolejne zmiany. Kolejna zmiana to wywalenie mechanizmu zmiany biegów i zastąpienie go tymi na linki.
Nie wiem czy nie opłacałoby się bardziej zdjąć skrzynie z ABFa i wpakować tą z 2E, przy okazji wymieniając sprzęgło, zmieniając olej itp.
Miałbyś wówczas skrzynię przygotowaną.
I tak jak pisze killah - szykuj się na dużo większe wydatki związane ze swapem. Jeśli nei będziesz robił tego sam to lepiej poszukaj ludzi, którzy się znają na VW, nie bierz przypadkowych mechaników z książki telefonicznej. Oczywiście jeśli nie masz wiedzy to nie ruszaj bo popsujesz.