Lekkie zadymienie przy zapalaniu na zimnym silniku???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia

Zdziwiło mnie,gdy dzis zapaliłem Golfa,i zadymił lekko,niedawno zmieniałem olej w silniku Castrol 15w40 Magnatec,filtr oleju i powietrza.Nie bierze oleju.Nie wiem czy to jest normalne czy nie proszę o pomoc 
- przemek_zbr
- Mały gagatek

Kolego golfgolf123 może być kwestia paliwa, ale u siebie mam podobnie tak jak wiele ropniaków więc nic złego się nie dzieje. Dodam że jeżdżę na motul 8100 xcess full syntetyk
Lej i jeździj bez paniki 
był passat B5 1.8T, audi 80 2.0 ABT
jest golf IV 1.9TDI ALH
jest golf IV 1.9TDI ALH
-
ozzy1979
Czemu lejesz taki gówniany olej do silnika?? Nie szkoda ci go?golfgolf123 pisze:Castrol 15w40 Magnatec
zmień olej szkoda silnika na 15w40 ja bym radził wymienić ten olej a dymienie po zapaleniu jeśli znika po kilku s to może uszczelniacze na zaworach puszczaja lekko olej jak stoi samochód i jak zapalisz to olej sie spala i tym spowodowane jest chwilowe dymienie gdy silnik ciepły to uszczelniacz zachowuje się inaczej
Mój Mk4 =====> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=472504
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia

gadałęm z kumple,i tez stwierdzilsimy ze to uszczelniacze,najlepiej by było aby kupic je w serwsie oryginalne bo te podróbki to h..... sa.Jest z tym dużo roboty głowice trzeba sciagac od razu nowe uszczelki głowica do planowania,odechciało mi sie troche tego 
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia

Re: Lekkie zadymienie przy zapalaniu na zimnym silniku???
gówniany olej Castrol Magnatec 15w40???Jak sam wiem Volkswagen poleca castrola od wielu lat,ja płąciłem za litr 28złozzy1979 pisze:Czemu lejesz taki gówniany olej do silnika?? Nie szkoda ci go?golfgolf123 pisze:Castrol 15w40 Magnatec
Uszczelniacze możesz wymienić bez demontażu głowicy. Na sznurek lub podłączając sprężarkę.
-
ozzy1979
A gdyby VW zalecał Lotosa mineralnego (bo akurat Lotos dobrze posmarował VWSkalmar pisze:gówniany olej Castrol Magnatec 15w40???Jak sam wiem Volkswagen poleca castrola od wielu lat,ja płąciłem za litr 28zł
PS. Gówniany - jak każdy minerał.
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia

Troszkę mało wiecie jeszcze,jak auto jezdziło na mineralnym wczesniej u poprzedniego właściciela,to chyba nie zaleje mu full syntetyka lub półsyntetyka nie jestem taki głupi 
- Paweł Marek
- V.I.P.

Koledzy o marce oleju proszę więcej nie pisać. Wszystko o tym już jest na forum a problem zmiany marki i jakości oleju oleju przez laików milion razy wyolbrzymiany zgodnie z sytuacją w PRL sprzed 20-30 lat.
golfgolf123, nie napisałeś na jaki kolorek dymi, jeśli na niebiesko - możliwe uszczelniacze ale nie można wykluczyć pierścieni. Opisy wymiany na forum. Zamykam.
golfgolf123, nie napisałeś na jaki kolorek dymi, jeśli na niebiesko - możliwe uszczelniacze ale nie można wykluczyć pierścieni. Opisy wymiany na forum. Zamykam.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
ja kupilem mk4 i miałem w TDI AXR zalanego półsyntetyka 10w40 i odrazu zmieniłem na syntetyk 5w40 Castrol EDGE 505.01 bo takiej normy potrzebuje mój silnik i zmiana z półsyntetyka na syntetyk nie wpłyneła źle na silnik oleju nic nie ubywa wszędzie sucho nic sie nie sączy ale o przechodzeniu mineralnego-półsyntetyk-syntetyk było już duzo na forum a i jeszcze niektórzy ludzie twierdzą że jak jest mały wyciek oleju na półsyntetyku to zalać mineralny i po sprawie wg mnie to wymaga uszczelnienia a nie zmiana olejugolfgolf123 pisze:Troszkę mało wiecie jeszcze,jak auto jezdziło na mineralnym wczesniej u poprzedniego właściciela,to chyba nie zaleje mu full syntetyka lub półsyntetyka nie jestem taki głupi
Mój Mk4 =====> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=472504
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia

zgadzam się z tobą,mi nic nie cieklo,miałem mineralny zalałem mineralny,koniec temat,dla mnie inni mogą z mineralnego nawet zalać wodą do żelazka.pozdrawiam 
-
ozzy1979
A więc ja jestem głupi do kwadratu, bo w dwóch autach przechodziłem z mineralnego na 100% syntetykgolfgolf123 pisze:Troszkę mało wiecie jeszcze,jak auto jezdziło na mineralnym wczesniej u poprzedniego właściciela,to chyba nie zaleje mu full syntetyka lub półsyntetyka nie jestem taki głupi
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia