Dzień dobry mam problem z totalnym mułem, silnik 2.0 8V 115koni Benzyna +Gaz.
Problem jest taki, że nie mam mocy, zamula, słabo przyspiesza. Nie szarpie przy przyspieszaniu tylko zamula. Więc raczej to nie jest wina świec, kabli czy cewki bo wtedy by szarpało.
Na benzynie idzie tak samo (a nawet gorzej) jak na gazie. Więc to nie wina gazu.
Sondy lambda sprawne.
Co to może być?
Są dwa błędy
Od powietrza wtórnego i katalizatora.
Muł totalny 2.0 8v 115koni Benzyna
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, grg474, marcin7x5, VIP
Re: Muł totalny 2.0 8v 115koni Benzyna
Może zwyczajnie masz przytkany wydech? Co to za błąd od katalizatora? Znasz jego kod?
Do sprawdzenia również przepływka, czujnik temperatury wody, orzą jazda próbna z zakręconym na butli LPG aby wykluczyć jazdę na 2 paliwach jednocześnie.
Do sprawdzenia również przepływka, czujnik temperatury wody, orzą jazda próbna z zakręconym na butli LPG aby wykluczyć jazdę na 2 paliwach jednocześnie.
Katalizator sam zniknoł w niewyjaśnionych okolicznościach.
Kody
16795-
Secondary Air Injection System: Incorrect Flow Detected --
P0411-35-00
16804- Catalyst System; Bank 1: Efficiency Below Threshold P0420-35-00
Po odpięciu przepływomierza brak jakichkolwiek zmian nadal muł.
Czujnik temperatury wody jak go sprawdzić ?
Na ciepłym silniku w VCDS pokazuje 98-102 stopnie
Kody
16795-
Secondary Air Injection System: Incorrect Flow Detected --
P0411-35-00
16804- Catalyst System; Bank 1: Efficiency Below Threshold P0420-35-00
Po odpięciu przepływomierza brak jakichkolwiek zmian nadal muł.
Czujnik temperatury wody jak go sprawdzić ?
Na ciepłym silniku w VCDS pokazuje 98-102 stopnie
Błąd od pompy sai która zapewne stoi zatarta i od katalizatora, którego nie ma. Być może sterownik widzi z odczyty sondy za katem i tnie dawkę paliwa aby skład spalin był taki jaki chce ECU.