Kuba20000 pisze:Co sądzicie o Golfie 4 1.9TDI z automatem na pierwsze auto. Do prawka mam niecałe 2 lata, ale jak już się zastanawiam nad autami to golf wydaje mi się racjonalny. Auto miałoby jeździć po wrocławiu oraz jakieś trasy co 2-3 miesiące kilkaset km w jedną stronę, jakieś wyjazdy wakacyjne. Zamierzam kupić auto latem, a prawko zdaję jesienią/zimą. Staram się jak najwięcej dowiedzieć o aucie które biorę pod uwagę, trochę na autach się znam, dlatego nawet jakby kupić fajny egzemplarz trochę wcześniej, byłby zrobiony full serwis i czekałby aż zacznę jeździć.
Jeśli miałbym coś doradzić to odczekaj zdaj prawko a potem wybierzesz auto, bo 2 lata to sporo, wiele się może zmienić, budżet na auto też sie pewnie zmieni itd. Trochę za wcześnie by o tym myślec, poza tym diesel i jazda po mieście typu Wrocław - eee raczej nie, silnik będzie wiecznie niedogrzany co może znacznie pogarszać jego pracę i trwałość, ponadto jak nie będziesz robić dużych przebiegów to niskie spalanie w dieslu raczej Tobie się nie udzieli, bo diesel pali mało ale na trasach a nie w mieście gdzie wiecznie hamujesz, zwalniasz i rozpędzasz auto, pomijam już fakt trwałości np koła dwumasowego przy takiej eksploatacji, chyba że wersja bez dwumasy.
Ja bym wybrał zwykłą benzynę np. 1,6 albo 1,8, najwyżej zagazował.
A jak chcesz koniecznie TDI to w porządku licz się tylko z tym że takie 20 letnie auto to będzie mieć z 450-500 tys przebiegu bo na zachodzie takie auta robią tysiące km a nie do kościoła jak u nas
Także olbrzymie przebiegi i zaorane auta to norma w postaci golfów TDI.