Potwierdzam w 100%Piasek pisze:Moim zdaniem zdecydowanie lepszy wybór niż ten nieżyciowy 1.0
Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
taką mam sytuację. Mam 1.9 TDI który już ma swoje lata, aczkolwiek spisuje się świetnie. Mam okazję kupić golfa V z 2006 1.6 FSI, 130 tys przebiegu. Auto bardzo zadbane bez żadnych poważniejszych napraw. Pytanie, warto iść w ten silnik?? Chodzi o przesiadkę za parę miesięcy na benzynę jak sprzedam diesla. robię dziennie 100 km w trasie. Czyli 80% trasa, 20% miasto. Miesięcznie coś około 1800 km.
1,9 TDI, ALH, 90KM - MKIV, L041
- herbu
- Kontakt:
Wg. mnie nie warto. W Twoim przypadku szukałbym dieslarcrolek pisze:Pytanie, warto iść w ten silnik??
Za mało masz problemów w życiu codziennym, że chcesz FSI?rcrolek pisze: Mam okazję kupić golfa V z 2006 1.6 FSI, 130 tys przebiegu.
- szewczi90
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
czemu FSI jest kiepskie?jhosef pisze:Za mało masz problemów w życiu codziennym, że chcesz FSI?rcrolek pisze: Mam okazję kupić golfa V z 2006 1.6 FSI, 130 tys przebiegu.
a co do pytania to chyba wolal bym diesla przy Twoim charakterze jazdy, czyli 80% trasa to dobra sprawa dla dieselka tyle że jak miałbym szukać dieselka to załamka z jednego względu bardzo ciężko trafić nieprzekręconego
130 tys może oznaczać kres bezawaryjnej jazdy. Tylko czy za około 22 tys kupię jakiegoś diesla w db stanie?
- herbu
- Kontakt:
To szukaj dobrego. Co z tego że będzie miał 200, czy 300 tys? Jak znajdziesz dobrego, to drugie tyle przejedzie bez problemów.szewczi90 pisze:jak miałbym szukać dieselka to załamka z jednego względu bardzo ciężko trafić nieprzekręconego
Swoją drogą, co do przebiegów - dzwonił do mnie gość zainteresowany Fabią. Mówi, że ma do mnie 460km. Pogadaliśmy, opowiedziałem mu co i jak wygląda, po czym zapytałem czy nie boi się przebiegu. A on: "proszę pana, mam, a w zasadzie miałem identyczną Fabię, którą niestety rozbiłem. Miała 708 tys. przebiegu i jeździła jak nowa"
a tak zapytam, jeśli chodzi o MKV w dieslu to jakiego szukać? Chodzi o oznaczenie silnika. Faktycznie o FSI trochę pisze że problemowe a i ze spalaniem różnie. W sumie to auto nie widziało PB95 ale ja raczej nie będę tankował 98.
- herbu
- Kontakt:
BDK BXF, BXJ, BRU BJB, BKC, BXE, BLSrcrolek pisze:a tak zapytam, jeśli chodzi o MKV w dieslu to jakiego szukać? Chodzi o oznaczenie silnika.
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
BXE ?? Czytałem że są problemowe... Chodzi mi o te najmniej problemowe (mogą być mułowate).herbu pisze:BDK BXF, BXJ, BRU BJB, BKC, BXE, BLSrcrolek pisze:a tak zapytam, jeśli chodzi o MKV w dieslu to jakiego szukać? Chodzi o oznaczenie silnika.
to te same silniki różniące się niuansami. BLS posiada DPF także w kwestii ew. problemów natury użytkowej to z nim mogą być problemyherbu pisze:BKC, BXE, BLS
Natomiast ogólnie to akurat rodzina bardzo dobrych, trwałych i bezproblemowych silników
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
zapyta jeszcze jedno. A jeśli chodzi o 1.6 TDI z MKVI? Są tam jeszcze wersje bez PDF'a?
Każdy 1.6TDI jest z DPF`em. Ideą tego silnika było spełnianie Euro5 zatem nie ma innej opcji. Każdy wariant mocy: 75, 90, 102, 105KM posiada filtr cząstek stałych.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Praktycznie każdy diesel EURO5 ma DPF.
Euro4 nie wymagało go. Ale mógł być.
Euro4 nie wymagało go. Ale mógł być.