Mysle nad zakupem Golfa V lub Tourana I, wchodza w gre 2004-6, jaki silnik polecacie ? Zalezy mi na bezawaryjnosci i ekonomice, dynamika juz nie jest bardzo istotna dla mnie

dzieki za pomoc
t72
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Siema najbardziej sądzę rozsądnym wyborem będzie 1.9TDI z filtrem lub bez najlepiej szukałbym bez DPF.t72 pisze:Witam,
Mysle nad zakupem Golfa V lub Tourana I, wchodza w gre 2004-6, jaki silnik polecacie ? Zalezy mi na bezawaryjnosci i ekonomice, dynamika juz nie jest bardzo istotna dla mnieRaczej mysle o dieslu bo teraz sa tansze. Jak to jest z tym DPF, sa z tych lat modele bez DPF ?
dzieki za pomoc
t72
Najprościej rozpoznasz diesla z dpf po kontrolce w zegaracht72 pisze:tzn benzyny nie skreslam ale wtedy chcialbym go zagazowac, butle dac zamiast kola zapasowego. Pytanie czy do kazdej benzyny z okresu 2004-6 bezproblemowo mozna wlozyc sekwencje za ok 2-2,5k pln ? Czy nie ma tu jakis problemow innych. Jak rozpoznam czy diesel ma DPF czy nie ? tylko po kodzie silnika czy jakos inaczej ?
V50 to focus ze znaczkiem volvo i silniki forda. W 2.0 wtryski delphi - nic ciekawego. 1.6 to już bosh, ale jakiś geniusz zaprojektował sitko w obwodzie smarowania turbiny, konsekwencje łatwe do przewidzeniaszakulvip pisze:Panowie tym razem ja za poradąchce kupić coś w kombi ale "nasze" mk4 nie podoba mi się zbytnio w tym nadwoziu a na mk5 nie mam tyle hajsu. Ma ktoś wiedze na temat volvo v50 2004-2006r? obojętnie czy to diesiel czy benzyna choć więcej na rynku jest diesli, jak one się sprawują co najlepiej brać? mile widziane wszelkie sugestie
volva o 2-3 tys na roczniku tansze a i łatwiej znaleźć pewnego niż mk5 no i golfy w kombi nie podobają mi się.kw pisze:Zresztą te volva są w cenach mk5
Ja bym kupił 9-3 1.9TIDszakulvip pisze:zastanawiam się również nad saabem 9-3,volva o 2-3 tys na roczniku tansze a i łatwiej znaleźć pewnego niż mk5 no i golfy w kombi nie podobają mi się.kw pisze:Zresztą te volva są w cenach mk5
Tylko pytanie, jak tam z częściami/zamiennikami ?szakulvip pisze:zastanawiam się również nad saabem 9-3
kostek007 pisze:Tylko pytanie, jak tam z częściami/zamiennikami ?szakulvip pisze:zastanawiam się również nad saabem 9-3
Jeśli chodzi o diesle:Xandar pisze:kostek007 pisze:Tylko pytanie, jak tam z częściami/zamiennikami ?szakulvip pisze:zastanawiam się również nad saabem 9-3
O ile się nie mylę Saab ma zamienne części z Fiatem i Oplem zależy od wersji silnika.
Bo niektore silniki to konstrukcje fiata a niektore opla.
Także miałem racjekw pisze: Jeśli chodzi o diesle:
1.9 TID 120 i 150 koni to wspólny projekt fiata i opla oparty na cr drugiej generacji. Świetna konstrukcja. 120 ma 8v, 150 koni to już 16v ale są problemy z kolektorem dolotowym. Sprzęgło jest to samo, więc w 120 można zrobić program w okolice 150![]()
starszy 2.2 TID to silnik opla z vectry C oparty na pompie boscha vp44 też niezły, ale skrzynia 5
Płyta podłogowa wspólna z vectra c/croma więc zawieszenie pasuje, część innych gratów też.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości