VW Golf IV 1.9 tdi Automat
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Cześć, założyłam nowy temat ponieważ nie odnalazłam tematu.
Golf IV Automat skrzynia 4 biegowa jeśli się nie mylę kod skrzyni biegów AG4 ECR LC7V-------RD, Silnik 81KW AHF
Problem
Po odpaleniu silnika po kilku godzinach kiedy samochód jest zimny, na biegu D lub 1 niestety nie pełza ani nie rusza, trzeba lekko dodawać gazu ale niestety czasem i to nie pomaga, jak ruszy i pojadę kawałek i się zatrzymam kolejne ruszenie ten sam kłopot nie jedzie albo szarpie jak dodam gazu. W momencie gdy samochód jest w ruchu około 30 min i temp. jest 90C już jedzie płynnie i nie ma problemu z pełzaniem i ruszaniem. Biegi zmienia płynnie. Mechanik sprawdzał czy jest olej - jest, kolor raczej w porządku ale są opiłki.
Proszę o wyrozumiałość jeśli coś jest nie dokładnie opisane, wytłumaczę
Golf IV Automat skrzynia 4 biegowa jeśli się nie mylę kod skrzyni biegów AG4 ECR LC7V-------RD, Silnik 81KW AHF
Problem
Po odpaleniu silnika po kilku godzinach kiedy samochód jest zimny, na biegu D lub 1 niestety nie pełza ani nie rusza, trzeba lekko dodawać gazu ale niestety czasem i to nie pomaga, jak ruszy i pojadę kawałek i się zatrzymam kolejne ruszenie ten sam kłopot nie jedzie albo szarpie jak dodam gazu. W momencie gdy samochód jest w ruchu około 30 min i temp. jest 90C już jedzie płynnie i nie ma problemu z pełzaniem i ruszaniem. Biegi zmienia płynnie. Mechanik sprawdzał czy jest olej - jest, kolor raczej w porządku ale są opiłki.
Proszę o wyrozumiałość jeśli coś jest nie dokładnie opisane, wytłumaczę
Angelika
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Hejka.
Fajny kolor
Na pierwszym miejscu zmienił bym olej na nowy i zalał go taką ilośc jaka powinna być. Oczywiście wymiana uszczelki i filtra obowiązkowo
Podjechał bym jeszcze na diagnostyke komputerową, te skrzynie maja sterowanie elektroniczne więc może coś pokaże. To już wiekowe auto o dużym przebiegu i może być różnie.
Pojedź na diagnostyke do jakiegoś warsztatu zajmującego się skrzyniami automatycznymi.
Mogła byś napisac skąd jesteś - ktoś by Ci polecił może coś....
Pozdrawiam.
Fajny kolor
Na pierwszym miejscu zmienił bym olej na nowy i zalał go taką ilośc jaka powinna być. Oczywiście wymiana uszczelki i filtra obowiązkowo
Podjechał bym jeszcze na diagnostyke komputerową, te skrzynie maja sterowanie elektroniczne więc może coś pokaże. To już wiekowe auto o dużym przebiegu i może być różnie.
Pojedź na diagnostyke do jakiegoś warsztatu zajmującego się skrzyniami automatycznymi.
Mogła byś napisac skąd jesteś - ktoś by Ci polecił może coś....
Pozdrawiam.
-
- Nowicjusz
Cześć, Pruszków, Mazowieckie Pojechałam do "Ediparts", okazało się że miałam za mało oleju więc mi dolano prawie 2 litry. Zobaczymy jak będzie dalej, generalnie regeneracja pełna skrzyni to ogromne koszta..
Pamiętajcie w automatach nie używamy biegu "N", ani w korku ani na światłach ani na wiaduktach!
mój kolor to taki bardziej
Pamiętajcie w automatach nie używamy biegu "N", ani w korku ani na światłach ani na wiaduktach!
mój kolor to taki bardziej
Angelika
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
Używamy N, ale tylko gdy czeka nas dłuższy postój lub jesteśmy na warsztacie...
Brakowało Ci oleju i ktoś tylko dolał? Serio?
Coś musiało powodować ubytki, masz wyciek? to trzeba naprawić , zalać nowy olej i filtr (nie wiem czy jest nie znam tych skrzyń), zrobić adaptację i wtedy oszacować jak się dalej będzie zachowywała.
Miałem kiedyś VW BORę ( u nas Jetta) 2.0 w automacie, auto miało sporo przelatane ale skrzynia była bardzo dobra, nic nie szarpało i nie przeciągało.
Coś musiało powodować ubytki, masz wyciek? to trzeba naprawić , zalać nowy olej i filtr (nie wiem czy jest nie znam tych skrzyń), zrobić adaptację i wtedy oszacować jak się dalej będzie zachowywała.
Miałem kiedyś VW BORę ( u nas Jetta) 2.0 w automacie, auto miało sporo przelatane ale skrzynia była bardzo dobra, nic nie szarpało i nie przeciągało.
Mr Haldex
-
- Nowicjusz
Został dolany bo tak uważał mechanik nie będę podważać jego kompetencji skoro przyjeżdżają do niego ludzie z calej polski. Wymiana oleju filtrów i uszczelki będzie w styczniu, jest wyciek. Na tą chwilę pomogło samochod pełza, rusza po puszczeniu hamulca. Wręcz auta nie poznaje.
Co do biegu N, jeśli dłuższy postój 20 min + to wrzucamy P. Niestety podobno w przypadku mojego auta jak i kazdej skrzyni automatycznej bieg N jest do holowania i przepychania, sam Parking jest bezpieczniejszy auto się nie stoczy. Ja zamierzam się stosować do zaleceń bo na pewno nie zaszkodzi mi to. Też mi kiedyś ktoś na opowiadał zebym wrzucała luz w korku, okazuje się że to wymysł tych co nigsy nie mieli automatycznej skrzyni a uważają ją za taką samą jak w manualu..
Dziękuję za zainteresowanie, szkoda że nikt nie miał podobnego przypadku.
Życzę wszystkim wesolych, spokojnych, świat! Oraz rozwagi na drodze
Co do biegu N, jeśli dłuższy postój 20 min + to wrzucamy P. Niestety podobno w przypadku mojego auta jak i kazdej skrzyni automatycznej bieg N jest do holowania i przepychania, sam Parking jest bezpieczniejszy auto się nie stoczy. Ja zamierzam się stosować do zaleceń bo na pewno nie zaszkodzi mi to. Też mi kiedyś ktoś na opowiadał zebym wrzucała luz w korku, okazuje się że to wymysł tych co nigsy nie mieli automatycznej skrzyni a uważają ją za taką samą jak w manualu..
Angelika
- Garrison
- Forum Master
Re: VW Golf IV 1.9 tdi Automat
Jak zaciągniesz ręczny to na N też się nie stoczy. Dodatkowo zostawianie samochodu na samym P to proszenie się o kłopoty. Co do holowania samochodu z automatyczną skrzynią biegów, to też nie jest tak kolorowo jak oni mogli przedstawić. W przypadku automatów zaleca się lawetę, a hol jedynie z osią napędzaną oderwaną od ziemi. Wynika to z tego, że na N skrzynia nie osiąga warunków pracy wystarczających, by bezproblemowo holować samochód te kilkadziesiąt kilometrów z prędkościami 50-70km/h.angelaolszowska pisze:Został dolany bo tak uważał mechanik nie będę podważać jego kompetencji skoro przyjeżdżają do niego ludzie z calej polski. Wymiana oleju filtrów i uszczelki będzie w styczniu, jest wyciek. Na tą chwilę pomogło samochod pełza, rusza po puszczeniu hamulca. Wręcz auta nie poznaje.
Co do wrzucania N w korkach, to nie wiem dlaczego trzymanie na N + ręczny miałoby bardziej szkodzić, niż na samym P. Różnica jest taka, że na P skrzynia mechanicznie blokuje koła osi napędzanej i można wyjąć kluczyk ze stacyjki po zgaszeniu. Ja stojąc w korku preferuję zostawienie samochodu na N, a gdy jest płasko to nawet nie zaciągam ręcznego. Jak mnie ktoś delikatnie puknie z którejś strony to się energia uderzenia rozejdzie i mnie lekko popchnie. Gdyby we mnie wjechał ktoś podczas trzymania samochodu na P, to pewnie jeszcze by skrzynia oberwała i zerwało ww. blokady.
Samo parkowanie auta, w każdym przypadku, wykonuję w ten sposób - wrzucam N, zaciągam ręczny, puszczam hamulec (auto się przez to ułoży w pozycji 0, czyli tak jak będzie stać), wciskam hamulec, wrzucam P, gaszę auto. Dzięki temu nie mam popularnego problemu, że "na wzniesieniu trzeba użyć siły by przerzucić z P na dalsze tryby".
Co do opiłków w skrzyni, to wymiana oleju powinna odbyć się na dwa etapy - spuszczenie starego, zalanie nowego, przejechanie 1000km, spuszczenie oleju, dolanie nowego. Trochę się skrzynię wypłucze, ale może wtedy wyjść, że tarcze cierne się zużyły i w świeżym oleju, bez syfu, nie kontaktują jak trzeba. Nie falują obroty bądź samochód nie wpada w drgania przy zmianie biegów między 3, a 4? Wtedy by to zwiastowało problemy z kończącym się konwerterem.
Przy okazji brak pełzania, poza niedostatecznym poziomem oleju jak u Ciebie, może oznaczać pęknięty jeden z koszy odpowiedzialny m.in. za biegi do przodu.
Jak będziesz miała wolną gotówkę, to sprawdziłbym również płytę sterującą skrzyni. Pracuje ona w oleju, więc wszystkie opiłki mogły trafić do niej i przyblokować kanaliki, czy podostawać się do zaworów. U mnie padł konwerter, a w następstwie zawór lock-up (przycinał się z powodu syfu), przez co na zimnym trzeba było "kliknąć" gaz na zaciągniętym ręcznym, by zaskoczyło D.
Nie rozumiem po co kombinować, przecież to nie ma sensu z wrzucaniem N czy P w korku, automat jest po to aby nie machać skrzynią. W PL jest to stosunkowo nowe rozwiązanie i może stąd się biorą takie teorie/opnie.
Co do zostawiania auta na wzniesieniach, to dobrze robisz z Nką plus ręczny i dopiero P. Natomiast mając duże doświadczenie z różnymi autami, wszystkie w automacie, to ciężko na mniejszych odchyleniach poziomu zniszczyć skrzynie. Co innego np parkowania na zjazdach, przed garażem itd.
Co do zostawiania auta na wzniesieniach, to dobrze robisz z Nką plus ręczny i dopiero P. Natomiast mając duże doświadczenie z różnymi autami, wszystkie w automacie, to ciężko na mniejszych odchyleniach poziomu zniszczyć skrzynie. Co innego np parkowania na zjazdach, przed garażem itd.
Mr Haldex
- Garrison
- Forum Master
Dla mnie korek jest wtedy, gdy stoję w miejscu przez 2h (taka akurat ilość, bo tyle spędziłem ostatnio na A4 przy Bolesławcu). Wtedy trzymać non stop wciśnięty hamulec mi się nie uśmiecha, więc wrzucam Nhubi_pl pisze:Nie rozumiem po co kombinować, przecież to nie ma sensu z wrzucaniem N czy P w korku, automat jest po to aby nie machać skrzynią. W PL jest to stosunkowo nowe rozwiązanie i może stąd się biorą takie teorie/opnie.
Powiem szczerze, że większych bzdur już dawno nie czytałem, kto Cię uczył jeździć automatem? Albo inaczej po co Ci automat jak nim wachlujesz jak manualem?Garrison pisze:Co do wrzucania N w korkach, to nie wiem dlaczego trzymanie na N + ręczny miałoby bardziej szkodzić, niż na samym P. Różnica jest taka, że na P skrzynia mechanicznie blokuje koła osi napędzanej i można wyjąć kluczyk ze stacyjki po zgaszeniu. Ja stojąc w korku preferuję zostawienie samochodu na N, a gdy jest płasko to nawet nie zaciągam ręcznego. Jak mnie ktoś delikatnie puknie z którejś strony to się energia uderzenia rozejdzie i mnie lekko popchnie. Gdyby we mnie wjechał ktoś podczas trzymania samochodu na P, to pewnie jeszcze by skrzynia oberwała i zerwało ww. blokady.
Samo parkowanie auta, w każdym przypadku, wykonuję w ten sposób - wrzucam N, zaciągam ręczny, puszczam hamulec (auto się przez to ułoży w pozycji 0, czyli tak jak będzie stać), wciskam hamulec, wrzucam P, gaszę auto. Dzięki temu nie mam popularnego problemu, że "na wzniesieniu trzeba użyć siły by przerzucić z P na dalsze tryby".
A co w tym dobrego? Stajesz, trzymasz nogę na hamulcu, zaciągasz ręczny, wrzucasz na P i auto ani drgnie żadnego problemu przy ponownym włączeniu innego biegu..hubi_pl pisze:Co do zostawiania auta na wzniesieniach, to dobrze robisz z Nką plus ręczny i dopiero P.
Dziewczyna wam ładnie napisała kiedy się N używa bo takiej informacji udzielił jej pan naprawiający skrzynie a wy jesteście mądrzejsi
- Garrison
- Forum Master
Mógłbyś mi wyszczególnić gdzie dokładniej są te bzdury zawarte?dreyfus pisze:Powiem szczerze, że większych bzdur już dawno nie czytałem, kto Cię uczył jeździć automatem? Albo inaczej po co Ci automat jak nim wachlujesz jak manualem?Garrison pisze:Co do wrzucania N w korkach, to nie wiem dlaczego trzymanie na N + ręczny miałoby bardziej szkodzić, niż na samym P. Różnica jest taka, że na P skrzynia mechanicznie blokuje koła osi napędzanej i można wyjąć kluczyk ze stacyjki po zgaszeniu. Ja stojąc w korku preferuję zostawienie samochodu na N, a gdy jest płasko to nawet nie zaciągam ręcznego. Jak mnie ktoś delikatnie puknie z którejś strony to się energia uderzenia rozejdzie i mnie lekko popchnie. Gdyby we mnie wjechał ktoś podczas trzymania samochodu na P, to pewnie jeszcze by skrzynia oberwała i zerwało ww. blokady.
Na P jest realnie mechaniczna blokada ze skrzyni, dlatego pozostawiając samochód w tym trybie nie da się go przepchnąć pomimo spuszczonego ręcznego.
W zasadzie każdy samochód, jakim miałem okazję się poruszać, po zatrzymaniu, zaciągnięciu ręcznego i odpuszczenia hamulca nożnego, jeszcze w jakimś stopniu się układał. Pamiętam, że na początku używania swojego auta też od razu dawałem P, on się układał, a następnego dnia przerzucenie na R nie było tak lekkie jak teraz. Oczywiście nie musiałem się szarpać, ale czuję teraz różnicę. Nawet w instrukcji jest mowa o tym, by na pochyłej nawierzchni najpierw zaciągnąć mocno ręczny, a dopiero potem wrzucić P.
Nie wiem też, czemu wnioskujesz, że wachluję czymkolwiek w automacie... Napisałem, że jak przyszło mi stać w korku na autostradzie, to po dwudziestu minutach stania znudziło mi się trzymanie wciśniętego hamulca i wrzuciłem N, na którym stałem jeszcze półtorej godziny (a nie gasiłem, bo zima, ogrzewanie, takie sprawy). Było płasko, więc ręcznego nie było potrzeby używać. P wrzucać mi się nie chciało głównie z takiego powodu, że musiałbym dalej pchnąć lewarek Z tym puknięciem i uszkodzeniem blokady ze skrzyni to faktycznie na wyrost. Niby znalazłyby się scenariusze, w których mogłoby do czegoś podobnego dojść, ale zostawmy to w spokoju Poza tym, to tak jak już ustawię D, to do samego celu już go trzymam. Nie jestem z tych, którzy na każdych światłach przerzucają tryby, bo wiem, że to przyśpiesza zużycie materiału
Co do informacji udzielonej przez gościa z serwisu, to co? On jest nieomylny? Przecież ta sama grupa ludzi (mechanicy) mówili kiedyś, że oleju w automatach się nie wymienia
Jeżeli wrzucisz na d i tak dojeżdżasz do celu podpisuje się pod tym obiema rękami. Ale jednocześnie piszesz że auto pracuje a trzymasz je na N, wiesz kiedy automat jest smarowany a kiedy nie? Przecież napisałem Ci dokładnie to samo co w instrukcji pisze i tam nie ma nic o wrzucaniu na N przy parkowaniu. Nie ma ludzi nieomylnych pewnie ale akurat w kwestii używania N ma rację...