Wymiana łożyska koła tylnego - fotoporada by DZIEJO

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 8881
Rejestracja: pn lis 14, 2005 02:40
Lokalizacja: Kantorowice

Wymiana łożyska koła tylnego - fotoporada by DZIEJO

Post autor: dziejo » pn kwie 23, 2007 19:57

popuszczamy sruby koła
podstawiamy lewarek
zdejmujemy koło
kołpaczek piasty
wyciągamy zabezpieczenie nakrętki koronowej
odkrecamy nakrętke piasty
beben na warsztat !
Obrazek
usuwamy zabezpieczenie simer czymś w postaci wkrętaka lub innego narzędzia
Obrazek
Obrazek
czyścimy dokładnie wszystko w srodku tak aby widoczne były frezy do montarzu i demontażu wewnetrznej biezni łozyska jak i zewnetrznej
Obrazek
możemy przystapić do wybijania wewnętrznej biezni łozyska poprzez wyfrezowane rowki 3 szt pobijamy najlepiej miekkim materiałem mosi,ądz , miedz o zewnętrzna krawedz wewnętrznej bieżni na przemian dookoła
kiedy nam wyjdzie bieznia czyscimy przylgnię wewnatrz bebna i delikatnie smarujemy po to aby nowa bieznia weszła bez problemu
Obrazek
do montażu nowej biezni możemy uzyć starej pobijajac przez kawałek drewna
Obrazek
tak samo postepujemy z zewnętrzna bieznia łozyska
Obrazek
pobijamy bieznię tak długo az się oprze o krawędz wewnatrz bebna ( widać to przez frezy)
wszystko mamy na swoich miejscach 2 bieznie łozyska zewnętrznego i wewnetrznego są juz oparte wiec przystępujemy do wkładania łozyska pierwsze to wewnetrzne z nowym simerem spełnia on wazną rolę !!!!
Obrazek
Obrazek
oczywiście smar wewnątrz musi się znajdować
wkładamy łozysko zewnętrzne
Obrazek
następnie wkładamy beben na os uważając przy tym aby nie wypchnac łozyska zewnetrznego
Obrazek
nstępnie zakładamy podkładkę
Obrazek
kolej na nakrętkę i dokręcamy czyli regulujemy luz łozyska kluczem dokręcamy poczujemy opór i popuszczamy nakrętke o 1/4 obrotu podkładka ma się poruszyć
Obrazek
Obrazek
i zabezpieczenie na nakr.ętkę
Obrazek
i całosc jeszce raz zabezpieczamy
Obrazek
do kołpaczka wkładamy 10g smaru i GOTOWE 20 min roboty z fotkami!!!!
POWODZENIA W DZIAŁANIU !
Ostatnio zmieniony pt maja 21, 2010 19:41 przez dziejo, łącznie zmieniany 4 razy.



Awatar użytkownika
krzych8419
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 119
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 19:56
Lokalizacja: Z nad Lubszy
Kontakt:

Post autor: krzych8419 » śr kwie 25, 2007 22:45

witam , a mozna prosic podobna instrukcje na przod ?
czeka mnie wymiana


G.Ł.O.Ś.N.Y

Awatar użytkownika
krzych8419
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 119
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 19:56
Lokalizacja: Z nad Lubszy
Kontakt:

Post autor: krzych8419 » czw kwie 26, 2007 09:37

a jak tam wskazówki na przod ?


G.Ł.O.Ś.N.Y

Awatar użytkownika
sebal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 597
Rejestracja: pt lis 12, 2004 00:13
Lokalizacja: WWL

Post autor: sebal » czw kwie 26, 2007 21:11

krzych8419 pisze:a jak tam wskazówki na przod ?


z przodu sam nie wymienisz łożyska no chyba że masz prase hydrauliczną


Obrazek

Awatar użytkownika
krzych8419
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 119
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 19:56
Lokalizacja: Z nad Lubszy
Kontakt:

Post autor: krzych8419 » czw kwie 26, 2007 21:59

w mk3 nie wymienie sam z przodu ? czytałem ze schodzi tylko problem jest z włozeniem nowego, ale wchodzi po nocy w zamrazalniku


G.Ł.O.Ś.N.Y

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Posty: 3209
Rejestracja: ndz lip 03, 2005 19:10
Lokalizacja: WarszaVWa
Kontakt:

Post autor: Goofi » pt kwie 27, 2007 14:45

krzych8419 pisze:w mk3 nie wymienie sam z przodu ? czytałem ze schodzi tylko problem jest z włozeniem nowego, ale wchodzi po nocy w zamrazalniku


Mozna nabic poprzez stare zdjete lozysko



Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2662
Rejestracja: czw maja 11, 2006 19:21
Lokalizacja: Ostrołęka
Kontakt:

Post autor: marek2907 » sob kwie 28, 2007 23:43

sebal pisze:z przodu sam nie wymienisz łożyska no chyba że masz prase hydrauliczną

miesiąc temu wymieniałem łożyska z przodu bez prasy :bigok:
Ostatnio zmieniony ndz kwie 29, 2007 23:34 przez marek2907, łącznie zmieniany 1 raz.


Obrazek
:gora: KLIKNIJ :gora:
wszystko na 1 stronie

Awatar użytkownika
Goofi
VW Baron
VW Baron
Posty: 3209
Rejestracja: ndz lip 03, 2005 19:10
Lokalizacja: WarszaVWa
Kontakt:

Post autor: Goofi » ndz kwie 29, 2007 22:25

marek2907 pisze:
Goofi pisze:z przodu sam nie wymienisz łożyska no chyba że masz prase hydrauliczną

misiąc temu wymieniałem łożyska z przodu bez prasy :bigok:


To nie ja pisalem, ze prasa potrzebna :P



RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2799
Rejestracja: śr gru 14, 2005 09:58
Lokalizacja: Ostróda

Post autor: RobertP » pn kwie 30, 2007 09:45

sebal pisze:z przodu sam nie wymienisz łożyska no chyba że masz prase hydrauliczną

nie koniecznie prasa jest potrzebna
my z braciakiem zrobiliśmy sobie ręczny wyciskacz
jest to długa śruba o średnicy chyba z 4cm i dużym skoku gwintu
dobrze zamocowania na stałe do blaszanego stołu u góry kręcisz
i dociska do dołu, pod spodem odpowiednia podstawka i kładziesz
na nią piastę i wyciskasz ... nie jest to łatwe ale idzie jak prasą
tyle że zajmuje wiecej czasu i koszty mniejsze bo na prasę nie mamy kasy ... :-(

co do porady dziejo dołoże swoje 0,05zł można doczytać mój opis w tym poście
może być drobnym uzupełnieniem do najlepszej porady dziejo wymiany łożysk na tym forum :bigok: :pub: :smoke:


remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
sebal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 597
Rejestracja: pt lis 12, 2004 00:13
Lokalizacja: WWL

Post autor: sebal » śr maja 02, 2007 13:10

RobertP pisze:nie koniecznie prasa jest potrzebna
my z braciakiem zrobiliśmy sobie ręczny wyciskacz
jest to długa śruba o średnicy chyba z 4cm i dużym skoku gwintu
dobrze zamocowania na stałe do blaszanego stołu u góry kręcisz
i dociska do dołu, pod spodem odpowiednia podstawka i kładziesz
na nią piastę i wyciskasz ... nie jest to łatwe ale idzie jak prasą
tyle że zajmuje wiecej czasu i koszty mniejsze bo na prasę nie mamy kasy ... :-(


ano tyle że większość ludzi nie ma warunków żeby tak sie pobawić poprostu prościej i chyba
szybciej jest wyjąć samą zwrotnie pojechać do jakiegoś pierwszego warsztatu i dać 20-30 zł za przeciśniecie , i tak wychodzi dwarazy taniej niż gdyby jechać do warsztatu i oni zajmą sie tym sami tak przynajmniej ja zrobiłem wyjołem zwrotnie pojechałem przecisneli mi łożysko i sam sobie zrobiłem


Obrazek

Finger86
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 122
Rejestracja: ndz sie 13, 2006 11:23
Lokalizacja: Radom

Post autor: Finger86 » czw kwie 24, 2008 09:16

ostatnio wymienialem bebny, szczeki, cylinderki i łożyska niemialem specjalnego smaru i nasmarowalem tawotem teraz ktores z lozysk huczy, niezlokalizowalem ktore. czy to lozysko jest juz do wyzucenia?? jak wybic stare?? jest jakis sposob??



Awatar użytkownika
misiek
_
_
Posty: 5786
Rejestracja: pt maja 13, 2005 17:49
Lokalizacja: opolskie
Kontakt:

Post autor: misiek » czw kwie 24, 2008 09:41

sebal pisze:z przodu sam nie wymienisz łożyska no chyba że masz prase hydrauliczną

i bez prasy da rade - wystarczy imadło
Obrazek Obrazek
dziejo pisze:kolej na nakrętkę i dokręcamy czyli regulujemy luz łozyska kluczem dokręcamy poczujemy opór i popuszczamy nakrętke o 1/4 obrotu podkładka ma się poruszyć

ja dodam tylko że z lekkim oporem powinna dać sie przesunąć podkładka :grin:

[ Dodano: 08-04-24, 09:43 ]
Finger86 pisze:czy to lozysko jest juz do wyzucenia?? jak wybic stare?? jest jakis sposob??

skoro wyje to warto je już wymienić (koszt łożyska nie duży), bieżnie wybijesz śrubokrętem i młotkiem
Ostatnio zmieniony pn kwie 13, 2009 07:42 przez misiek, łącznie zmieniany 2 razy.


:-k ...

Finger86
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 122
Rejestracja: ndz sie 13, 2006 11:23
Lokalizacja: Radom

Post autor: Finger86 » czw kwie 24, 2008 23:13

jeszcze jedno pytanko, jak mocno dokręcać? najpierw dokręciłem za słabo to huczalem i miałem luzy na kole, teraz dokręciłem za mocno i huczy strasznie. Dokręcałem za drugim razem do oporu i cofnąłem gdzieś pomiędzy 1/2 a 1/4 obrotu. Wcześniej jak odkręciłem żeby podkładka mogła sie poruszać to były luzy. Nie mam w tym praktyki :/ podpowiedzcie coś jeszcze



ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości