Wymiana łożyska koła tylnego - fotoporada by DZIEJO

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Wymiana łożyska koła tylnego - fotoporada by DZIEJO

Postprzez dziejo » Pn kwi 23, 2007 19:57

popuszczamy sruby koła
podstawiamy lewarek
zdejmujemy koło
kołpaczek piasty
wyciągamy zabezpieczenie nakrętki koronowej
odkrecamy nakrętke piasty
beben na warsztat !
Obrazek
usuwamy zabezpieczenie simer czymś w postaci wkrętaka lub innego narzędzia
Obrazek
Obrazek
czyścimy dokładnie wszystko w srodku tak aby widoczne były frezy do montarzu i demontażu wewnetrznej biezni łozyska jak i zewnetrznej
Obrazek
możemy przystapić do wybijania wewnętrznej biezni łozyska poprzez wyfrezowane rowki 3 szt pobijamy najlepiej miekkim materiałem mosi,ądz , miedz o zewnętrzna krawedz wewnętrznej bieżni na przemian dookoła
kiedy nam wyjdzie bieznia czyscimy przylgnię wewnatrz bebna i delikatnie smarujemy po to aby nowa bieznia weszła bez problemu
Obrazek
do montażu nowej biezni możemy uzyć starej pobijajac przez kawałek drewna
Obrazek
tak samo postepujemy z zewnętrzna bieznia łozyska
Obrazek
pobijamy bieznię tak długo az się oprze o krawędz wewnatrz bebna ( widać to przez frezy)
wszystko mamy na swoich miejscach 2 bieznie łozyska zewnętrznego i wewnetrznego są juz oparte wiec przystępujemy do wkładania łozyska pierwsze to wewnetrzne z nowym simerem spełnia on wazną rolę !!!!
Obrazek
Obrazek
oczywiście smar wewnątrz musi się znajdować
wkładamy łozysko zewnętrzne
Obrazek
następnie wkładamy beben na os uważając przy tym aby nie wypchnac łozyska zewnetrznego
Obrazek
nstępnie zakładamy podkładkę
Obrazek
kolej na nakrętkę i dokręcamy czyli regulujemy luz łozyska kluczem dokręcamy poczujemy opór i popuszczamy nakrętke o 1/4 obrotu podkładka ma się poruszyć
Obrazek
Obrazek
i zabezpieczenie na nakr.ętkę
Obrazek
i całosc jeszce raz zabezpieczamy
Obrazek
do kołpaczka wkładamy 10g smaru i GOTOWE 20 min roboty z fotkami!!!!
POWODZENIA W DZIAŁANIU !

Pochwały przyznane za post: 2
Ostatnio edytowano Pt maja 21, 2010 19:41 przez dziejo, łącznie edytowano 4 razy
dziejo
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lis 14, 2005 02:40
Lokalizacja: Jastrzębie - Zdrój gr. SLĄSKA -LEWIN BRZESKI gr. Opole
Online: 1d 2h 13m
Pomógł: 1882
Auto: mk3 - sharan 19.tdi
Silnik: ok

Postprzez krzych8419 » Śr kwi 25, 2007 22:45

witam , a mozna prosic podobna instrukcje na przod ?
czeka mnie wymiana
G.Ł.O.Ś.N.Y
krzych8419
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sty 28, 2007 19:56
Lokalizacja: Z nad Lubszy
Online: 0s
Pomógł: 20

Postprzez krzych8419 » Cz kwi 26, 2007 09:37

a jak tam wskazówki na przod ?
G.Ł.O.Ś.N.Y
krzych8419
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sty 28, 2007 19:56
Lokalizacja: Z nad Lubszy
Online: 0s
Pomógł: 20

Postprzez sebal » Cz kwi 26, 2007 21:11

krzych8419 napisał(a):a jak tam wskazówki na przod ?


z przodu sam nie wymienisz łożyska no chyba że masz prase hydrauliczną
Obrazek
sebal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt lis 12, 2004 00:13
Lokalizacja: WWL
Online: 2d 16h 58m
Pomógł: 75
Auto: GTI

Postprzez krzych8419 » Cz kwi 26, 2007 21:59

w mk3 nie wymienie sam z przodu ? czytałem ze schodzi tylko problem jest z włozeniem nowego, ale wchodzi po nocy w zamrazalniku
G.Ł.O.Ś.N.Y
krzych8419
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sty 28, 2007 19:56
Lokalizacja: Z nad Lubszy
Online: 0s
Pomógł: 20

Postprzez Goofi » Pt kwi 27, 2007 14:45

krzych8419 napisał(a):w mk3 nie wymienie sam z przodu ? czytałem ze schodzi tylko problem jest z włozeniem nowego, ale wchodzi po nocy w zamrazalniku


Mozna nabic poprzez stare zdjete lozysko
Goofi
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lip 03, 2005 19:10
Lokalizacja: WarszaVWa
Online: 0s
Pomógł: 212

Postprzez marek2907 » So kwi 28, 2007 23:43

sebal napisał(a):z przodu sam nie wymienisz łożyska no chyba że masz prase hydrauliczną

miesiąc temu wymieniałem łożyska z przodu bez prasy :bigok:
Ostatnio edytowano N kwi 29, 2007 23:34 przez marek2907, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
:gora: KLIKNIJ :gora:
wszystko na 1 stronie
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz maja 11, 2006 19:21
Lokalizacja: Ostrołęka
Online: 0s
Pomógł: 414

Postprzez Goofi » N kwi 29, 2007 22:25

marek2907 napisał(a):
Goofi napisał(a):z przodu sam nie wymienisz łożyska no chyba że masz prase hydrauliczną

misiąc temu wymieniałem łożyska z przodu bez prasy :bigok:


To nie ja pisalem, ze prasa potrzebna :P
Goofi
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lip 03, 2005 19:10
Lokalizacja: WarszaVWa
Online: 0s
Pomógł: 212

Postprzez RobertP » Pn kwi 30, 2007 09:45

sebal napisał(a):z przodu sam nie wymienisz łożyska no chyba że masz prase hydrauliczną

nie koniecznie prasa jest potrzebna
my z braciakiem zrobiliśmy sobie ręczny wyciskacz
jest to długa śruba o średnicy chyba z 4cm i dużym skoku gwintu
dobrze zamocowania na stałe do blaszanego stołu u góry kręcisz
i dociska do dołu, pod spodem odpowiednia podstawka i kładziesz
na nią piastę i wyciskasz ... nie jest to łatwe ale idzie jak prasą
tyle że zajmuje wiecej czasu i koszty mniejsze bo na prasę nie mamy kasy ... :-(

co do porady dziejo dołoże swoje 0,05zł można doczytać mój opis w tym poście
może być drobnym uzupełnieniem do najlepszej porady dziejo wymiany łożysk na tym forum :bigok: :pub: :smoke:
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN
RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
 
Dołączył(a): Śr gru 14, 2005 09:58
Lokalizacja: Ostróda
Online: 14m
Pomógł: 612

Postprzez sebal » Śr maja 02, 2007 13:10

RobertP napisał(a):nie koniecznie prasa jest potrzebna
my z braciakiem zrobiliśmy sobie ręczny wyciskacz
jest to długa śruba o średnicy chyba z 4cm i dużym skoku gwintu
dobrze zamocowania na stałe do blaszanego stołu u góry kręcisz
i dociska do dołu, pod spodem odpowiednia podstawka i kładziesz
na nią piastę i wyciskasz ... nie jest to łatwe ale idzie jak prasą
tyle że zajmuje wiecej czasu i koszty mniejsze bo na prasę nie mamy kasy ... :-(


ano tyle że większość ludzi nie ma warunków żeby tak sie pobawić poprostu prościej i chyba
szybciej jest wyjąć samą zwrotnie pojechać do jakiegoś pierwszego warsztatu i dać 20-30 zł za przeciśniecie , i tak wychodzi dwarazy taniej niż gdyby jechać do warsztatu i oni zajmą sie tym sami tak przynajmniej ja zrobiłem wyjołem zwrotnie pojechałem przecisneli mi łożysko i sam sobie zrobiłem
Obrazek
sebal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt lis 12, 2004 00:13
Lokalizacja: WWL
Online: 2d 16h 58m
Pomógł: 75
Auto: GTI

Postprzez Finger86 » Cz kwi 24, 2008 09:16

ostatnio wymienialem bebny, szczeki, cylinderki i łożyska niemialem specjalnego smaru i nasmarowalem tawotem teraz ktores z lozysk huczy, niezlokalizowalem ktore. czy to lozysko jest juz do wyzucenia?? jak wybic stare?? jest jakis sposob??
Finger86
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N sie 13, 2006 11:23
Lokalizacja: Radom
Online: 0s
Pomógł: 8

Postprzez misiek » Cz kwi 24, 2008 09:41

sebal napisał(a):z przodu sam nie wymienisz łożyska no chyba że masz prase hydrauliczną

i bez prasy da rade - wystarczy imadło
Obrazek Obrazek
dziejo napisał(a):kolej na nakrętkę i dokręcamy czyli regulujemy luz łozyska kluczem dokręcamy poczujemy opór i popuszczamy nakrętke o 1/4 obrotu podkładka ma się poruszyć

ja dodam tylko że z lekkim oporem powinna dać sie przesunąć podkładka :grin:

[ Dodano: 08-04-24, 09:43 ]
Finger86 napisał(a):czy to lozysko jest juz do wyzucenia?? jak wybic stare?? jest jakis sposob??

skoro wyje to warto je już wymienić (koszt łożyska nie duży), bieżnie wybijesz śrubokrętem i młotkiem
Ostatnio edytowano Pn kwi 13, 2009 07:42 przez misiek, łącznie edytowano 2 razy
:-k ...
misiek
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt maja 13, 2005 17:49
Lokalizacja: opolskie
Online: 43d 5h 5m
Pomógł: 732

Postprzez Finger86 » Cz kwi 24, 2008 23:13

jeszcze jedno pytanko, jak mocno dokręcać? najpierw dokręciłem za słabo to huczalem i miałem luzy na kole, teraz dokręciłem za mocno i huczy strasznie. Dokręcałem za drugim razem do oporu i cofnąłem gdzieś pomiędzy 1/2 a 1/4 obrotu. Wcześniej jak odkręciłem żeby podkładka mogła sie poruszać to były luzy. Nie mam w tym praktyki :/ podpowiedzcie coś jeszcze
Finger86
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N sie 13, 2006 11:23
Lokalizacja: Radom
Online: 0s
Pomógł: 8

Następna strona



Powrót do FAQ

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,