Jaka instalacja gazowa do 1.3 wielopunktowy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

Jaka instalacja gazowa do 1.3 wielopunktowy

Postprzez maxtczew » N mar 13, 2005 23:36

Witam, chcialbym zalozyc gaz. Mam golfa2, 1.3 wielopunktowy wtrysk paliwa, Jedni mowie ze mozna juz w ubozszej wersji z okrojona elektryka za 1600, inni mowia ze jest sonda lambda i musi byc elektryka to podwyzsza koszt instalacji do 2000. Jaka jest Wasza opinia na ten temat, mozna tansza czy drozsa??? Dzieki za sugestie
Pozdrawiam
maxtczew
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N mar 13, 2005 11:55
Lokalizacja: Tczew
Online: 0s

Postprzez Tom2 » Pn mar 14, 2005 12:50

witam tez miałem mk2 1.3 mpi i załozyłem gaz,ale bez zadnej elektroniki zakładasz tylko odciecie pompki paliwa dobra regulacja instalaci i ok.mozna tez załozyc z elektronika ale to praktycznie to samo tylko dochodzi zawor elekr.i jakis tam sterownik lambda .dobra instalacja to sekwencyjny wtrysk gazu spadek mocy tylko 2% a przy tamtych istalacjach to 15-20%.sekwencyjny wtrysk gazu to okolo 2.700 do tego silnika ale nima porownania do tamtych istalacji
Tom2
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sty 29, 2005 19:28
Lokalizacja: Sokołów Podlaski
Online: 0s

Re: Jaka instalacja gazowa do 1.3 wielopunktowy

Postprzez maniack » Pn mar 14, 2005 14:12

maxtczew napisał(a):Witam, chcialbym zalozyc gaz. Mam golfa2, 1.3 wielopunktowy wtrysk paliwa, Jedni mowie ze mozna juz w ubozszej wersji z okrojona elektryka za 1600, inni mowia ze jest sonda lambda i musi byc elektryka to podwyzsza koszt instalacji do 2000. Jaka jest Wasza opinia na ten temat, mozna tansza czy drozsa??? Dzieki za sugestie
Pozdrawiam


jeśli masz takiego samego jak ja (NZ, kat, wtrysk, sonda, itd) - to fama głosi, że on jest wrażliwy na wszelakie odchylenia... nie działa sonda i wariuje... coś tam się nie podoba elektronice, i już zaczyna wchodzić na jałowe 3krpm, albo gasnąć, albo to, albo tamto... zresztą popatrz do archiwum... zapytanie w stylu "lpg problem" albo "gaz problem" "gaśnie", itd...

znajomy do cytryny zapakował instalację "panie, będzie chodzić, ta elektryka wcale nie jest potrzebna" i miał zero oszczędności, bo mu paliło zamiast 7l benzyny 13l gazu... pojechał do innego zakładu, dopłacił niezłą sumkę i palił mu 10l, bez szaleństw. ja osobiście wolałbym zapłacić trochę więcej, zrobić w polecanym zakładzie i mieć z głowy.

ja na razie gazu nie planuję, może jak go do końca zrobię to się szarpnę... ale jak już to zdecydowanie instalację II gen z pełną opcją - lambda, komputer, itd. za spokój się płaci, no nie?
maniack
 

Postprzez pkirylcz » Pn maja 23, 2005 16:55

A jesli chodzi o oznaczenia to instalacja II gen. to instalacja ze sterowaniem komputerem, a o ktorej mowa, czyli sekwencyjna to instalacja III generacji.
Jest juz tez 4 generacji.

Jak rozmawialem z gazownikiem, to spalanie jest na poziomie benzyny, w Polsce troche gorzej, ale na zagranicznym gazie jest 1:1.
Pozdrawiam,
Piotrek
pkirylcz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 21:25
Lokalizacja: Wolfsburg
Online: 0s
Pomógł: 10

Postprzez pkirylcz » Pn maja 23, 2005 16:56

Taka rada.
Jesli nie stac cie na zalozenie dobrej instalacji gazowej, nie zakladaj zadnej. Pozniejsze naprawy wyniosa ciebie wiecej niz jazda na najgorszym paliwie.
Pozdrawiam,
Piotrek
pkirylcz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 21:25
Lokalizacja: Wolfsburg
Online: 0s
Pomógł: 10

Postprzez endriu » Pn maja 23, 2005 18:29

Popieram przedmówcę,obecność sondy w ukł,wydechowym wymusza zastosowanie min.IIgeneracji gazu a jeśli tak to już z porządnym ,pełnym systemem sterowania.czyli ok.2000zł plus ew.nowa sonda bo od niej wiele zależy.no i porządny gazownik .jeżdząc bez szaleństw spali ci ok.8l gazu.
endriu
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N lis 07, 2004 14:57
Lokalizacja: bogatynia
Online: 58m
Pomógł: 8

Postprzez pkirylcz » Pn maja 23, 2005 22:42

Luknij sobie tutaj
http://vwgolf.pl/forum/viewtopic.php?t=15013
Jak porobilem prawidlowe zalozenia, to okazac sie moze ze na sekwencyjnym wyjdzie taniej niz na zwyklym.
Pozdrawiam,
Piotrek
pkirylcz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 21:25
Lokalizacja: Wolfsburg
Online: 0s
Pomógł: 10




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 8 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,