[B3] Wymiana tulei wahacza z problemem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, italiano_83, VIP

[B3] Wymiana tulei wahacza z problemem

Postprzez darek i jadzka » Pt mar 23, 2007 19:44

witam....wlasnie zmienialem tuleje wahacza i napotkalem pare problemow.Zacznijmy od tego ze bardzo ciezko bylo mi go wlozyc i zamontowac a w szczegolnosci to blokowal mnie drazek stablizacyjny czy jest na to jakis sposob??nastepnie czy sróba mocujaca wahacz ktora wkreca sie od dolu ma w tuleji tak latac , chodzi mi ze sroba jest duzo ciensza od otworu tuleji,czy tam czegos nie powinno byc?aha mialem zalozone tuleji z kolniezem a kupilem a zamontowalem takie z aluminium i bez kolnieza ale pasowaly?????prosze o odpowiedz.POZDRAWIAM
Ostatnio edytowano Pt mar 23, 2007 20:00 przez darek i jadzka, łącznie edytowano 1 raz
darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pt lis 04, 2005 20:24
Lokalizacja: jadowniki
Online: 0s

Postprzez Paweł Marek » Pt mar 23, 2007 19:59

Chyba do środka na śróbę przychodzi taka stalowa sprężynująca tulejka, powinni ci je dać razem z tulejami. Co do braku miejsca: ja sobie zwsze wyciągam cały wachacz. Naprawdę lepiej te tulej montować na stole niż mordować się w aucie, z wyciągnięciem nie ma wiele pracy. Odłączyć sworznie drążka i zwrotnicy, jedna śróba z przodu od silentbloku i wychodzi.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 21:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 24d 9h 39m
Pomógł: 2723
Auto: Vento
Silnik: 2E

Postprzez darek i jadzka » Pt mar 23, 2007 20:06

wiatm...ja tez sobie wyciagalem wahacze tylko pozniej ciezko bylo zalozyc tylko ze nie odkrecalem galki i moze dlatego.A co do tuleji to nic wiecej mi nie sprzedali , ale czy nie bedzie problemu jak dorobilem takie tulejki ze teraz sroba wchodzi bez luzu??????
darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pt lis 04, 2005 20:24
Lokalizacja: jadowniki
Online: 0s

Postprzez Paweł Marek » Pt mar 23, 2007 20:10

Trudno mi powiedzieć, one sa z takiej cienkiej blachy, pomagają przy montażu żeby śroba była centralnie, potem jak już porządnie śrubę skręcisz to wydaje mi się że ich rola się kończy, chociaż były głosy na forum że bez tulejek pojawiają się stuki. Nie wyobrażam sobie skąd skoro już śroba trzyma całość porządnie, ale taki piszą.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 21:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 24d 9h 39m
Pomógł: 2723
Auto: Vento
Silnik: 2E

Postprzez darek i jadzka » Pt mar 23, 2007 20:16

pojechalem do tokarza i zrobil mi takie tuleje ze teraz sroba wchodzi bez luzu ale wydaje mi sie ze tam raczej luz jest nie wskazany gdyz to ma pracowac na gumie a nie latac po sróbie.
darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pt lis 04, 2005 20:24
Lokalizacja: jadowniki
Online: 0s

Postprzez irekczek » Pt mar 23, 2007 20:20

tych tulejek nie ma wlasnie w komplecie, ale można je dokupić, ja dokupiłem = 1zł/szt.

luzu nie może tam być
irekczek
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): So gru 24, 2005 16:34
Lokalizacja: Polska
Online: 5d 21h 41m
Pomógł: 46

Postprzez darek i jadzka » Pt mar 23, 2007 20:23

a jak zakladaliscie wahacza to nie blokowal was drazek stablizacyjny????????????bo mi bardzo przeszkadzal.
darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pt lis 04, 2005 20:24
Lokalizacja: jadowniki
Online: 0s

Postprzez Paweł Marek » Pt mar 23, 2007 20:24

darek i jadzka napisał(a):tam raczej luz jest nie wskazany gdyz to ma pracowac na gumie a nie latac po sróbie.

jasne, ale śróba po skręceniu solidnie trzyma z wachaczem wewnętrzną tuleję silentblocku, więc luzu nie ma prawa być, chyba że się śróba popuści.

[ Dodano: Pią Mar 23, 2007 8:25 pm ]
darek i jadzka napisał(a):a jak zakladaliscie wahacza to nie blokowal was drazek stablizacyjny??

radziłem sobie jakoś wantując drążek wajchą jakąś, ale szczegółów nie pamiętam, dawno było
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 21:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 24d 9h 39m
Pomógł: 2723
Auto: Vento
Silnik: 2E

Postprzez darek i jadzka » Pt mar 23, 2007 20:29

tak sróba pewnie powinna trzymac ale raczej te moje tulejki nie zaszkodza?????????

[ Dodano: Pią Mar 23, 2007 21:02 ]
aha jeszcze jedno pytanie odnosnie montazu tulejki gdyz ona ma byc odpowiednio zalozona.Ma ona dwie szczalki ktore maja byc i jak sie nie myle to na wahaczu sa dwa punkty na ktore maja byc skierowane te szczalki.CZY DOBRZE PISZE bo tak wlasnie zamontowalem u siebie.
darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pt lis 04, 2005 20:24
Lokalizacja: jadowniki
Online: 0s

Postprzez woju494 » Śr gru 23, 2009 21:43

to ja się podłącze do tematu ;)

wiecie jak wyciągnąć stary wahacz? bo mam do wymiany po mocnym spotkaniu z krawężnikiem i się wygł trochę :crazy: muszę wymienić drążek i ten wahacz... i teraz pytanko jak go wyciągnąć?

z góry dzięki :D
no pain, no gain
woju494
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N gru 06, 2009 14:12
Lokalizacja: gdańsk
Online: 0s

Postprzez Mieniu_69 » Śr gru 23, 2009 22:22

w passacie powinny byc tuleje z kolnierzem, tulejke ustalajaca dostalem wraz z tuleja whacza (swag), pewnie wcisli Ci z golfa, w sumie pasuja ale konstruktor przewidzial kolnierz. Problem z montazem wahacza glownie wynika z tego ze tuleje maja rozna wysokosc.
Mieniu_69
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N cze 07, 2009 07:32
Lokalizacja: NY
Online: 4h 47m
Pomógł: 72
Auto: MK2
Silnik: JR

Postprzez Wilku_PL » Śr sty 27, 2010 21:25

jak jak wymienialem te sworzen z bolcem to mialem problemy zeby go wykrecic a pozniej skrecic z wachaczem:)
Wilku:)
Wilku_PL
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So gru 19, 2009 21:39
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Online: 0s




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 7 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,