Coś z biegami....??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

Coś z biegami....??

Postprzez gniochu » Pn mar 12, 2007 17:36

Dzisiaj zaobserwowalem dziwna rzecz.... A mianowicie cos mi zaczela ciezko wchodzic 1 i wsteczny.... Co moze byc tego powodem? Wszytskie biegi ok tak jak bylo ale te dwa biegi, poprostu ciezko czasami wbic lewarek w odpowiednie miejsce trzeba uzyc wiekszej sily niz dotychczas... Pomożcie...
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So paź 01, 2005 13:45
Lokalizacja: słup"GS"k
Online: 3d 22h 33m
Pomógł: 12
Ostrzeżenia: 1

Postprzez robal264 » Pn mar 12, 2007 19:11

moze w kasetce masz juz wyrobione to gumowe jablko co prowadzi drazek zmiany biegow i zle wybiera??
ja tak mialem i wlasnie jedynka ciezko wchodzila, ale wsteczny byl ok
ogolnie to jak masz auto na biegu to lewarek raczej nie da sie ruszac na boki czy lata jakby byl na luzie?


no chyba ze cos w skrzyni sie syplo,ale to moze zostawmy na pozniej, najpierw te blache sprawy :)
robal264
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lis 28, 2005 22:46
Lokalizacja: Małkowice
Online: 4d 3h 13m
Pomógł: 76
Auto: mk2 GTi
Silnik: zdrowy

Postprzez gniochu » Pn mar 12, 2007 21:16

robal264, nie jest sztywno, ma luz na boki nie az taki duzy ze lata jak na luzie ale jest....
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So paź 01, 2005 13:45
Lokalizacja: słup"GS"k
Online: 3d 22h 33m
Pomógł: 12
Ostrzeżenia: 1

Postprzez krzylo » Pn mar 12, 2007 21:37

to raczej masz cos ze skrzynka ... ja mam podobny problem ale jak mam wrzucony bieg to lata wajcha jak na luzie... ze tak zapytam ..wiecie jaki jest koszt tego jablka ??? (nie wchodzi w role uzywka jakas)
pozdroVWka
krzylo
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N wrz 10, 2006 18:32
Lokalizacja: Lublin
Online: 4d 15h 51m
Pomógł: 18
Auto: MK I x3

Postprzez gniochu » Pn mar 12, 2007 21:39

krzylo, ale czy wtedy inne biegi chodzily by bez problemu?
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So paź 01, 2005 13:45
Lokalizacja: słup"GS"k
Online: 3d 22h 33m
Pomógł: 12
Ostrzeżenia: 1

Postprzez krzylo » Pn mar 12, 2007 21:45

tak bo wsteczny jest na oddzielnym walku w skrzyni .... ale nie chcial bym cie w blad wprowadzac.... a moze byc jeszcze tego typu rzecz, ze masz walnieta sprezyne co dociska ci bieg wtedy krzywo sie kola zazebiaja i jest zgrzyt i problem z wrzuceniem...
krzylo
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N wrz 10, 2006 18:32
Lokalizacja: Lublin
Online: 4d 15h 51m
Pomógł: 18
Auto: MK I x3

Postprzez gniochu » Pn mar 12, 2007 21:50

krzylo, u mnie zgrzytu nie ma, ale musze mocniej wbijac bieg niz kiedys, wlasnie te 2 biegi tylko i tez nie zawsze.... Stalo sie to z dnia na dzien ;/ ;/
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So paź 01, 2005 13:45
Lokalizacja: słup"GS"k
Online: 3d 22h 33m
Pomógł: 12
Ostrzeżenia: 1

Postprzez wronio1 » Pn mar 12, 2007 21:54

hmm
ja u siebie mialem tak samo. tylko ze u mnie jeszcze zaczelo wyrzucac 1 i 5. bo tak jak ktos wczesniej mapisal ze sa na jednym walku i sa. u mnie niestety polecial docisk na tarczy sprzeglowej i przez to ze nie wymienilem go rozwalilo mi skrzynie cala i musialem wymienic na nowa, poniewaz rozsypal mi sie mechanizm roznicowy i spalilo tarcze, a takze ciegna polecialy. tu moze byc kilka przyczyn. a czy jak wrzucasz bieg to slychac zgrzyt??
wronio1
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn gru 04, 2006 12:07
Lokalizacja: Ostrowiec św.
Online: 0s
Pomógł: 14

Postprzez gniochu » Pn mar 12, 2007 21:56

wronio1 napisał(a):a czy jak wrzucasz bieg to slychac zgrzyt??
no wlasnie o to chodzi ze nie 0 zgrzytu...
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So paź 01, 2005 13:45
Lokalizacja: słup"GS"k
Online: 3d 22h 33m
Pomógł: 12
Ostrzeżenia: 1

Postprzez krzylo » Pn mar 12, 2007 21:57

a moze masz odwieczny problem MK II :bajer: znaczy sie zestaw naprawczy zlozony z paru gumek pomiedzy ukladem wrzucania biegu ... w jednym polozeniu jest dobrze a w innym nie za bardzo ... sprzwdz sobie czy nie masz luzow pomiedzy wajcha a skrzynia biegow ... samo to ostatnio robilem z tym ze u mnie wszystkie biegi dziwnie lataly ...
krzylo
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N wrz 10, 2006 18:32
Lokalizacja: Lublin
Online: 4d 15h 51m
Pomógł: 18
Auto: MK I x3

Postprzez gniochu » Pn mar 12, 2007 22:00

krzylo napisał(a):sprzwdz sobie czy nie masz luzow pomiedzy wajcha a skrzynia biegow
a jak to sprawdzic??
krzylo napisał(a):w jednym polozeniu jest dobrze a w innym nie za bardzo
tzn? bo nie kumam ;/
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So paź 01, 2005 13:45
Lokalizacja: słup"GS"k
Online: 3d 22h 33m
Pomógł: 12
Ostrzeżenia: 1

Postprzez robal264 » Pn mar 12, 2007 22:00

nie wiem dokladnie jaki jest koszt tego jablka, kiedys widzialem na forum ze caly zestaw naprawczy mozna za 20zl kupic, ale mozna tez dorwac na szrocie kompletny mechanizm np u mnie takie cudo 70zl, ale ja zrobilem inaczej, zlecilem szwagorwi rozbiurke jako ze jest mechanikeim a on wyrzucil ta gumowa kulke i zastapil kwalkiem bradzo grubej gumyowinietej wokol drazka, luz nadal jest ale 80% mniejszy
robal264
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lis 28, 2005 22:46
Lokalizacja: Małkowice
Online: 4d 3h 13m
Pomógł: 76
Auto: mk2 GTi
Silnik: zdrowy

Postprzez krzylo » Pn mar 12, 2007 22:06

gniochu napisał(a):sprzwdz sobie czy nie masz luzow pomiedzy wajcha a skrzynia biegow

poruszaj wszystkimi ciegnami ( takie kawalki pretow zakonczone plastikowymi galkami ), reszta jesli dobrze pamietam jest polaczona jakimis zabezpieczeniami a pomiedzy sa gumki...koszt tego jest niewielki ...

gniochu napisał(a):w jednym polozeniu jest dobrze a w innym nie za bardzo

chodzi o to ze te wszystkie wodziki , gumki mogly sie juz powyrabiac a ze polozenie calego tego ukladu jes inne dla biegu wstecznego .. to moze byc przyczyna ....
ja mysle ze jest to jakas drobnostka i nie ma sie co zbytnio skrzyni czepiac...

[ Dodano: 12 Mar 2007 21:07 ]
aha do prawie calego ukladu powinienes sie dostac od maski ... reszta leci pod samochodem
krzylo
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N wrz 10, 2006 18:32
Lokalizacja: Lublin
Online: 4d 15h 51m
Pomógł: 18
Auto: MK I x3

Postprzez gniochu » Pn mar 12, 2007 22:07

krzylo napisał(a):koszt tego jest niewielki ...
krzylo napisał(a):ja mysle ze jest to jakas drobnostka i nie ma sie co zbytnio skrzyni czepiac...
oby bylo tak jak mowisz...
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So paź 01, 2005 13:45
Lokalizacja: słup"GS"k
Online: 3d 22h 33m
Pomógł: 12
Ostrzeżenia: 1

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,