światła do jazdy dziennej

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

światła do jazdy dziennej

Postprzez szlapon » So lut 17, 2007 11:44

Czy ma ktos pomysla jak podłaczyc swiatla mijania i postojowe by zalaczyly sie dopiero po zapaleniu silnika a zeby wylacznik dalej działał?
Ostatnio edytowano So mar 03, 2007 18:50 przez szlapon, łącznie edytowano 2 razy
szlapon
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N maja 14, 2006 03:24
Lokalizacja: katowice
Online: 0s
Pomógł: 2

Re: swiatła do jazdy dziennej

Postprzez maciej77 » So lut 17, 2007 18:20

na allegro ktoś sprzedaje po dwadzieścia kilka złotych. całkiem przypadkiem na to wpadłem pozdrawiam
maciej77
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N gru 31, 2006 19:26
Lokalizacja: poznań
Online: 9m
Auto: Mk3
Silnik: 1z

Postprzez zyraf » So lut 17, 2007 19:32

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=87104
Poczytaj tu cos znajdziesz na ten temat
zyraf
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt paź 20, 2006 20:45
Lokalizacja: Kołbiel-Wawa
Online: 3m
Pomógł: 4

Postprzez szlapon » Śr lut 21, 2007 17:03

juz mam pomysła jak podłaczyc by swieciły po zał stacyjki! juz nie zaplace mandatu. beda fotki i schemat. narazie praca praca praca. ale po wekkendzie cos sie ruszy! chyba ze ktos mnie wyprzedził? dajcie znac bym sie nie meczył!!
szlapon
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N maja 14, 2006 03:24
Lokalizacja: katowice
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez Tay_ » Śr lut 21, 2007 17:33

witam.
jest pare sposobow na to...

ja np na dniach zamierzam sobie skonstruowac kawalek ukladziku elektronicznego dzieki ktoremu siwatla zapala sie automatycznie po powiedzmy 2 sekundach od włączenia silnika, a wyłączą sie po zgaszeniu silnika. to jest lepsze rozwiazanie niz wlaczanie po stacyjce gdzie rozruch silnika jest przy włączonych światłach.
jeszcze musze tylko ustalic czy chce przy tym zachowac pełna funkcjonalności przelacznika swiatel.

urzadzenie bedzie zamkniete w malej obudowie plastikowej, a podłączone poprzez dopiecie sie do 3 lub 4 przewodow za przełącznikiem świateł.

co ty na to ?

jesli był byś chetny mogłbym zrobić to razy dwa.
Tay_
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Śr paź 25, 2006 16:25
Lokalizacja: Białystok
Online: 0s

Postprzez szlapon » So mar 03, 2007 00:40

światełka zrobione niestety fotek nie będzie aparat umarł. Zrobiłem to na przekaźnikach i na czas włączenia rozrusznika światła sie gaszą!!! Bez elektroniki . potrzeba tylko 3 przekaźniki. a wyłącznik świateł działa normalnie!!

oznaczenia na schemacie: 58-wyłącznik świateł
69- lampy pozycje
a bezpieczniki F1 iF2 to zasilanie świateł mijania

sa 3 przekazniki beda nazwane A B i C
a tak je sobie połaczylem:
-z kazdego przekaznika styk nr86 do masy auta
-czerwone linie przeciecie kabelków!!
- z kazdego przekaznika styk85 do punktu B gdzie pojawia sie "plus" po stacyjce z tym ze jest wyłaczany na czas pracy rozrusznika (wynika to z konstrukcji stacyjki)
przekaznik A
-styk 30 do punktu 6
-styk87a do punktu 5
-styk 87 do punktu B
przekaznik B
- styk30 do 4
- 87a do 3
- 87 do punktu A
przekaznik C
- 30 do 2
-87a do 1
-87 do punktu A

styki nr 85 poprowadzone z przekaznikow A B i C mozna poprowadzic poprzez dodatkowy wyłacznik ktory umozliwi powrot do "normalnego" stanu np. przy naprawach silnika. Ja kupiłem taka mala stacyjke za 6 zeta i zamocuje ja z boku skrzynki z bezpiecznikami. Mozna rowniez zasilic dodatkowe kontrolki aby wiedziec czy układ dziala. po zapaleniu sie swiatel nie swieci tablica ani regulatory powietra cieplo-zimno ani tez oswietlenie ablicy rejestracyjnej z tyłu(tego w dzien i tak nie widac!!! a szkoda kazdego wata pradu!!)

mysle ze komus pomoge!!! w razie pyan moje gg 5479486 pon-piąek 10.00-18.00 :okej:
a jeszcze jedno przekazniki 40amper kosztowały mnie 30 zeta wraz z podstawkani za 3 sztuki
!!!

[ Dodano: 03 Mar 2007 16:39 ]
jeszcze jeden przekaznik zastosowałem !! podłaczyłem sie : sterowanie - plus z pompy paliwa minus masa a styki załaczajace w miejsce dodatkowego wyłacznika pomiedzy punkt B a styki 85 przekaznikow. teraz swiatełka swieca tylko wtedy gdy pracuje pompa paliwa! czyt.:kiedy pracuje silnik!!!

[ Dodano: 21 Mar 2007 15:54 ]
jak ktos sobie zrobi dajcie znac! Gdyby były problemy chetnie odpowiem na pytania....
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
szlapon
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N maja 14, 2006 03:24
Lokalizacja: katowice
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez wrubciu » N kwi 08, 2007 18:27

Kolego tez będę sie zabierał do tego tematu bardzo fajna sprawa tym bardziej że będziemy jeździć na światłach cały rok. Jeszcze nie wiem jak to zrobić i nie mam koncepcji ale przede wszystkim nie mam czasu ( praca, studia itp. = zero czasu... :-) ) na pewno będę się posiłkował na twoim temacie i jak sie uda porobię fotki....
Pozdroooo
wrubciu
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 20:43
Lokalizacja: okolice Chojnic
Online: 0s

Postprzez Goofi » N kwi 08, 2007 23:46

szlapon: nie wyczytalem tego, ale czy Twoje rozwiazanie uwzglednia wymagane zapalanie zapalenie tylnych swiatel wraz ze swiatlami do jazdy dziennej i gaszenie swiatel do jazdy dziennej po zapaleniu swiatel mijania albo drogowych :?: :bajer:
Goofi
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lip 03, 2005 19:10
Lokalizacja: WarszaVWa
Online: 0s
Pomógł: 212

Postprzez sHpAaKu » Pn kwi 09, 2007 00:03

Mam pytanie odnośnie świateł dziennych.

Przeważnie montowane są tam gdzie halogeny przeciwmgielne i sądze że korzystają z tej samej instalacji (czyż nie?). I teraz tak. Przy halogenach jak się je włącza to mają gasnąć "długie" a "krótkie" zostają. Natomiast przy dziennych przepisy mówią, że przy włączeniu dziennych "krótkie" mają gasnąć. Oznacza to że nie można skorzystać ani z instalacji halogenowej ani z włącznika halogenowego, albo żeby wszystko było zgodnie z normą grzebnąć tu i tam. Tylko teraz gdzie? Jak ktoś ma wyłącznik z halogenami i instalke z halogenami.
Obrazek 171KM / 380Nm

Obrazek
sHpAaKu
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lis 14, 2006 14:27
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Online: 2d 22h 31m
Pomógł: 103

Postprzez Goofi » Pn kwi 09, 2007 00:12

sHpAaKu napisał(a):Mam pytanie odnośnie świateł dziennych.

Przeważnie montowane są tam gdzie halogeny przeciwmgielne i sądze że korzystają z tej samej instalacji (czyż nie?). I teraz tak. Przy halogenach jak się je włącza to mają gasnąć "długie" a "krótkie" zostają. Natomiast przy dziennych przepisy mówią, że przy włączeniu dziennych "krótkie" mają gasnąć. Oznacza to że nie można skorzystać ani z instalacji halogenowej ani z włącznika halogenowego, albo żeby wszystko było zgodnie z normą grzebnąć tu i tam. Tylko teraz gdzie? Jak ktoś ma wyłącznik z halogenami i instalke z halogenami.


To ze sie montuje swiatla do jazdy dziennej w miejsce halogenu, to nie znaczy, ze korzysta sie z instalacji do halogenow. Swiatla te maja zapalac sie same po wlaczoniu zaplonu albo silnika, wiec wlacznik Ci nie potrzebny, no i maja gasnac w przypadkach o ktorych pisales i to tez ma bys bez dodatkowej odslugi. Ogolnie do nich nie trzeba zadnego recznego wlacznika/wylacznika a instalacja powinna byc jakas dedykowana do nich :bajer:
Goofi
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lip 03, 2005 19:10
Lokalizacja: WarszaVWa
Online: 0s
Pomógł: 212

Postprzez sHpAaKu » Pn kwi 09, 2007 00:54

Super jasno :cool: Czyli tylko przymodzić żeby mijania gasły jeśli załącze dzienne? Czy może dzienne od rozruchu i to one będa gasły jeśli zapale mijania?
Obrazek 171KM / 380Nm

Obrazek
sHpAaKu
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lis 14, 2006 14:27
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Online: 2d 22h 31m
Pomógł: 103

Postprzez Goofi » Pn kwi 09, 2007 01:02

sHpAaKu napisał(a):Super jasno :cool: Czyli tylko przymodzić żeby mijania gasły jeśli załącze dzienne? Czy może dzienne od rozruchu i to one będa gasły jeśli zapale mijania?


Odwrotnie, dzienne maja gasnac przy zapaleniu mijania (i drogowych) a one maja sie zapalac same po wlaczeniu zaplonu albo silnika.
Uklad do gaszenia nie musi byc skomplikowany, wystarcza 2 przekazniki, ktorych styki wykonawcze (wlaczony przy braku pradu) polaczy sie szeregowo do lamp dziennych a kazdy ze stykow cewki (sterujace) polaczy sie do zasilania lamp mijania i drogowych, by uruchamialy przekaznik i rozlaczaly zasilanie lamp dziennych po wlaczeniu ;)
Goofi
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lip 03, 2005 19:10
Lokalizacja: WarszaVWa
Online: 0s
Pomógł: 212

Postprzez szlapon » Pn kwi 09, 2007 17:25

swiatla sa jakby osobnym układem. Przy przełaczeniu wylacznikaw stan pozycyjne lub mijania jest nieaktywny. W ustawie o ruchu drogowym pisze iz maja swiecic swiatła z przodu i swiatla pozycyjne z tyłu. nie ma potrzeby podswietlania tablicy rejestracyjnej. Podalem GG mozna pisac w razie szybkich pytan od godz 10-18. W okolicach Rudy Ślaskiej lub Mikolowa moge podjechac i pomoc.
szlapon
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N maja 14, 2006 03:24
Lokalizacja: katowice
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez gniochu » Śr kwi 11, 2007 00:27

a mam takie glupie pytanie czy np. jak mam migacze z postojami i bede na nich jedzil czy moga sie przyczepic psy????
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So paź 01, 2005 13:45
Lokalizacja: słup"GS"k
Online: 4d 12m
Pomógł: 12
Ostrzeżenia: 1

Następna strona



Powrót do FAQ

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,