Szyba czołowa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
NPISZ
Nowicjusz
Nowicjusz

Szyba czołowa

Post autor: NPISZ » sob sty 27, 2007 18:13

Witam'
Na szybie mam ślad (pajączek) od uderzenia kamieniem ok.3-4 mm. Oprócz tego szyba jest już wysłużona, ponieważ ma dużo śladów od uderzeń kamyczków.
Zastanawiam się nad wymianą tylko nie wiem czy kupić nową czy w dobrym stanie używaną.
Z używaną jest ryzyko, że pęknie, ponieważ po zamontowaniu w innej karoserii zmienia się miejsce naprężeń.
Jaka jest cena nowej szyby?
Czy może mi ktoś opisać wymianę szyby, od czego zacząć i jak się przygotować, czy może dać do warsztatu?

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » sob sty 27, 2007 18:39

Witam.
NPISZ pisze:Jaka jest cena nowej szyby?
Ok 350 zł już z wymianą.
NPISZ pisze:Czy może mi ktoś opisać wymianę szyby, od czego zacząć i jak się przygotować, czy może dać do warsztatu?
Oni przy zakupie wymieniają, zwykle jest to wliczone w cenę. Ma to jeszcze jedną zaletę- jak coś źle skleją, to się będą sami z tym użerać a Ty będziesz mial spokój :bigok:
Co do używnej- to ten stan naprężeń ma jakieś znaczenie jeśli będzie miała jakieś uszkodzenia. Jeśli prawidłowo zostanie wklejona i nadwozie jest proste, a wszystkie koła przy wklejaniu będą w jednym poziomie (a nie np. jedno na krawężniku ;) ). Pęknięcie szyby nastąpi na skutek granicznej wartości naprężeń (jeśli uszkodzona, to znacznie mniejszych niż nowa).
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob sty 27, 2007 18:41

Moim zdaniem nie warto samemu. Sama wymiana kosztuje koło 100 złotych, nowa szyba biała 200-250, ciemna (zielona) 300-350.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”