[MK3 ABU 1.6] Ile jest czujnikow temperatury - roznie pali

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

[MK3 ABU 1.6] Ile jest czujnikow temperatury - roznie pali

Postprzez rafaellos » So lis 18, 2006 00:20

GDY JEST ZIMNY NIE PALI,JAK JEST CIEPLY BEZ PROBLEMU WYMIENILEM JEDEN CZUJNIK ,ALE RAZ WSKAZUJE RAZ NIE
Ostatnio edytowano So lis 18, 2006 12:25 przez rafaellos, łącznie edytowano 1 raz
ralf
rafaellos
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lis 18, 2006 00:04
Lokalizacja: piotrkow
Online: 0s

Postprzez Grzesiekk1982 » So lis 18, 2006 00:48

Jest czujnik temperatury powietrza i czuknik temp cieczy chłodzącej.
A który wymieniłeś?
Pozdrawiam.
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz sie 03, 2006 01:14
Lokalizacja: Przemyśl
Online: 40m
Pomógł: 523

Postprzez snowak » So lis 18, 2006 00:55

rafaellos Po pierwsze Netykieta - nie pisz duzymi literami bo to oznacza krzyk.
Nie wszyscy lubia jak sie na nich krzyczy :axe:

Czujniki temperatury sa dwa (nie liczac przelacznika bimetalicznego w chlodnicy sterujacego wentylatorem) - jeden temperatury silnika (plynu chlodzacego) w rozgalezniku i drugi temperatury zasysanego powietrza w module wtrysku.
Obydwa dasz radę sprawdzic omomierzem (przeszukując wczśniej forum ;) ).

Dodatkowo na odpalanie na zimnym może m.in. wpłynąć elektrycznie podgrzewany dolot ale to przy ujemnych temperaturach na zewnatrz.

Powiedz cos wiecej co to oznacza "GDY JEST ZIMNY NIE PALI,JAK JEST CIEPLY BEZ PROBLEMU ..." ?
Bo jak nie odpala na zimnym, to jakim cudem mozesz powiedziec ze pali na cieplym - odpalasz go "na świecę" :hehe: ?

Jak powiesz coś więcej to można wtedy zawęzić "krąg podejrzanych".
Ostatnio edytowano N lis 19, 2006 21:18 przez snowak, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
snowak
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): Wt maja 02, 2006 16:13
Lokalizacja: z drogi
Online: 31m
Pomógł: 82

Postprzez rafaellos » So lis 18, 2006 01:02

odpala na zimnym ale tak jakby bez ssania,anie ma czasem czujnika na kompa?dzieki

[ Dodano: 18 Lis 2006 00:04 ]
wymienilem czujnik cieczy ale raz wskazuje a raz nie

[ Dodano: 18 Lis 2006 00:05 ]
moze to byc od czujnika powietrza??

[ Dodano: 18 Lis 2006 00:07 ]
jak sie zrobi zimniej to juz wogule ni odpale.dzieki
ralf
rafaellos
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lis 18, 2006 00:04
Lokalizacja: piotrkow
Online: 0s

Postprzez snowak » So lis 18, 2006 01:10

Obroty pływają, krztusi się ?
Czujnik wymieniłeś na oryginał? - jeśli nie to często są problemy z zamiennikami.
Podpinałeś go do kompa? - od tego bym zaczął, bo te objawy mogą wskazywać na wiele rzeczy.

A może przy obecnej pogodzie masz dyskotekę na kablach - a jak się rozgrzeje komora silnika to wysychają i jest ok. To samo tyczy się kopułki i palca oraz cewki.

Otwórz maskę w nocy, odpal i patrz czy iskierki nie tańczą - musi być ciemno :grin:
Obrazek
snowak
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): Wt maja 02, 2006 16:13
Lokalizacja: z drogi
Online: 31m
Pomógł: 82

Postprzez rafaellos » So lis 18, 2006 01:14

obroty skacza z800 na 850 kopulka ok przewodyok jak jest sucho i zimno tez nie chce palic ,a jak jest cieply to pali na dotyk

[ Dodano: 18 Lis 2006 00:15 ]
czujnik orginal

[ Dodano: 18 Lis 2006 00:15 ]
czujnik orginal
ralf
rafaellos
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lis 18, 2006 00:04
Lokalizacja: piotrkow
Online: 0s

Postprzez Grzesiekk1982 » So lis 18, 2006 01:20

rafaellos napisał(a):od czujnika powietrza??

Sprawdź sam:
Obrazek
Jedyny sposób (nie licząc wymiany).
rafaellos napisał(a):obroty skacza z800 na 850 kopulka ok przewodyok jak jest sucho i zimno tez nie chce palic ,a jak jest cieply to pali na dotyk
A chodzi przez jakiś czas na 3 cylindrach?
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz sie 03, 2006 01:14
Lokalizacja: Przemyśl
Online: 40m
Pomógł: 523

Postprzez rafaellos » So lis 18, 2006 01:25

ckodzi na 4 objawy jak by nie bylo ssania jaksie juz troche zagrzeje to pali ajak postoipare godzin to problem
ralf
rafaellos
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lis 18, 2006 00:04
Lokalizacja: piotrkow
Online: 0s

Postprzez Grzesiekk1982 » So lis 18, 2006 01:38

To można spróbować z tym czujnikiem pomierzyć.
Co do kabli to raczej powinien łapać na 3 gary np po deszczu, czy na mrozie, skoro już na suchym źle odpala...
*A kiedy te kable były wymieniane?
*A świece kiedy?
*Czy na wilgotnym otoczeniu wieczorkiem widać te iskierki, o których mówił kolega powyżej?
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz sie 03, 2006 01:14
Lokalizacja: Przemyśl
Online: 40m
Pomógł: 523

Postprzez snowak » So lis 18, 2006 01:42

Coś mi się zdaje że komp zawsze traktuje silnik jako nagrzany, bo zakres obrotów idealnie odpowiada tym na jakich ABU chodzi po nagrzaniu. musisz sprawdzić rezystancję czujnika i czy się zgadza z tą która powinna być w temperaturze otoczenia przy jakiej mierzysz (gdy auto całkowicie wystygnie) oraz połączenie z kompem.

I podepnij go pod kompa - na pewno ktoś z forum w Twojej okolicy pomoże :pub: . To może wiele wyjaśnić.
Ostatnio edytowano So lis 18, 2006 01:44 przez snowak, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
snowak
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): Wt maja 02, 2006 16:13
Lokalizacja: z drogi
Online: 31m
Pomógł: 82

Postprzez rafaellos » So lis 18, 2006 01:44

sproboje jutropomierzyc czujniki swiece wymieniane byly i przewody jak cos bedzie lepiej to napisze narazie dzieki
ralf
rafaellos
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lis 18, 2006 00:04
Lokalizacja: piotrkow
Online: 0s

Postprzez snowak » So lis 18, 2006 01:48

Pytanie na jakie wymieniłeś - przeszukaj forum pod kątem kabli i świec i bardzo dużo się dowiesz ... :bigok:
Obrazek
snowak
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): Wt maja 02, 2006 16:13
Lokalizacja: z drogi
Online: 31m
Pomógł: 82

Postprzez rafaellos » So lis 18, 2006 01:51

czy wiesz jak sprawdzic rezystecje
ralf
rafaellos
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lis 18, 2006 00:04
Lokalizacja: piotrkow
Online: 0s

Postprzez snowak » So lis 18, 2006 01:56

Musisz mieć omomierz - np. miernik uniwersalny z pomiarem rezystancji np. taki jak ten http://www.allegro.pl/item141907243_multimetr_uniwersalny_dt9208_z_najlepsza_cena_.html
Przyda się przy okazji do wielu innych rzeczy nie tylko przy Golfie ;)
Obrazek
snowak
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): Wt maja 02, 2006 16:13
Lokalizacja: z drogi
Online: 31m
Pomógł: 82

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,