[MK3] Wymiana czujnika ABS

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

Awatar użytkownika
elprzemo1
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 66
Rejestracja: wt lut 21, 2006 11:40
Lokalizacja: opolskie

[MK3] Wymiana czujnika ABS

Post autor: elprzemo1 » czw lis 16, 2006 14:02

Czy ktoś mógłby mnie poinstruować jak wymienic czujnik ABS w przednim lewym kole. Chciałbym to zrobic sam ale nie wiem czy dam rade



Awatar użytkownika
misiek
_
_
Posty: 5786
Rejestracja: pt maja 13, 2005 17:49
Lokalizacja: opolskie
Kontakt:

Post autor: misiek » czw lis 16, 2006 14:08

podnieść auto po własciwej str. i zdjąć koło
odkręcić srubę mocowania czujnka i wyjąć czujnik
poodpinać złącze elektryczne od czujnika
przed zamontowaniem spr. czystość gniazda
nasmarować gniazdo czujnika smarem do łozysk tocznych
umieścić na czujniku nowy pierscień uszczelniający o przekroju okrągłym
umieścic czujnik w gnieździe i przykręcić
podłączyć złącze i zamontować koło


:-k ...

Awatar użytkownika
elprzemo1
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 66
Rejestracja: wt lut 21, 2006 11:40
Lokalizacja: opolskie

Post autor: elprzemo1 » czw lis 16, 2006 14:24

Ok dzięki... ale i tak nic nie wiem, nigdy tego nie robiłem i nawet za bardo nie wiem gdzie sie miesci ten czujnik :grin: Moze lepiej jak zrobi to mechanik



Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 8881
Rejestracja: pn lis 14, 2005 02:40
Lokalizacja: Kantorowice

Post autor: dziejo » czw lis 16, 2006 14:42

po przewodzie dojdziesz gdzie jest zamontowany
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw lis 16, 2006 14:53 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
misiek
_
_
Posty: 5786
Rejestracja: pt maja 13, 2005 17:49
Lokalizacja: opolskie
Kontakt:

Post autor: misiek » czw lis 16, 2006 14:53

elprzemo1 pisze:nigdy tego nie robiłem i nawet za bardo nie wiem gdzie sie miesci ten czujnik
jak zdejmiesz koło to go zobaczysz od strony wew. dość długa plastikowa "rurka" z przewodem idącym w kierunku komory silnika(foto), ale rzeczywiście jak tego nigdy nie robiłeś to lepiej niech zrobi to mechanik


:-k ...

BruceLee30
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 873
Rejestracja: pt lis 05, 2004 14:18
Lokalizacja: Jelenia Góra
Kontakt:

Post autor: BruceLee30 » czw lis 16, 2006 19:54

niestety orginalny czujnik ciezko wychodzi i trzeba urzyc wybijaka, niestety zamiennik np Siemens a tez nie za bardzo pasuje i trzeba w miejscu w ktorym czujnik wchodzi do otworu lekko zeszlifowac najlepiej drobnym papierem sciernym



Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 829
Rejestracja: wt mar 14, 2006 23:53
Lokalizacja: Athlone
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » pt lis 24, 2006 16:03

Mam pytanko , pali sie lampka abs , komputer powiedzial ze tylny czujnik w prawym kole. I teraz pytanie, czy jak wymienie czujnik , to lampka sama zgasnie ?? czy trzeba znowu do kompa podpinac i kasowac blad ?. A moze mozna skasowac bez kompa, cos stykajac np. bardzo dziekuje z gory za odpowiedzi. :pub:


Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

Awatar użytkownika
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca
Posty: 680
Rejestracja: wt kwie 25, 2006 22:37
Lokalizacja: Dolny Slask

Post autor: paww18 » pt lis 24, 2006 16:19

bedziesz musial podpiac pod VAGa i skasowac blad (podobnie jak przy poduszkach gdy zerwana jest tasma od poduchy i ja naprawimy)



Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

Post autor: Paweł Marek » pt lis 24, 2006 17:22

paww18 pisze:bedziesz musial podpiac pod VAGa i skasowac blad (

zdecydowanie nie trzeba

[ Dodano: Pią Lis 24, 2006 4:23 pm ]
Lampka zgaśnie od razu, po pierwszym włączeniu zapłonu po wymianie czujnika.


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 829
Rejestracja: wt mar 14, 2006 23:53
Lokalizacja: Athlone
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » pt lis 24, 2006 17:31

Paweł Marek pisze:
paww18 pisze:bedziesz musial podpiac pod VAGa i skasowac blad (

zdecydowanie nie trzeba

[ Dodano: Pią Lis 24, 2006 4:23 pm ]
Lampka zgaśnie od razu, po pierwszym włączeniu zapłonu po wymianie czujnika.


Bardzo dziekuje za odpowiedz :pub: :pub:


Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2511
Rejestracja: czw sie 03, 2006 01:14
Lokalizacja: Przemyśl

Post autor: Grzesiekk1982 » pt lis 24, 2006 17:33

paww18 pisze:bedziesz musial podpiac pod VAGa i skasowac blad

Nie, sam powinien zniknąć.
Przykład? Jak jest złe połączenie czujnika (raz jest, raz nie ma), to raz ABS działa a raz nie.
Kiedy czujnik "się naprawia" to ABS może tydzień dzialać i lampka nie świeci.
Jedyne, co może być to zapamiętany błąd w sterowniku ABS i to nie jestem pewien. Już ktoś o tym pisał na forum, (chyba inek01, ale nie ejstem pewny). Ale lampka na 100% zgaśnie a ABS będzie OK.
Poduszka to co innego. Tu masz rację.
Pozdrawiam.



Awatar użytkownika
imp
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 845
Rejestracja: ndz kwie 10, 2005 23:31
Lokalizacja: mysłovwice/glivwice
Kontakt:

Post autor: imp » pt lis 24, 2006 18:50

zgaśnie na 100% ..robiłem


[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53310&postdays=0&postorder=asc&start=0]my ex mk3 GTI 20 jahre by ABF[/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2269482#2269482]actual mk4 GTI Exlusive by AGU[/url]

6N 1.4 8V/MK4 1.6 8V/MK3GTI 2.016v/DERBY 1.1 8V/MK4GTI 1.8T 20V/6N 1.3 8V/A4 B6 1.9TDI/A4 B7 2.0TDI

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: GolfGTIbyMalina i 20 gości