[MK3] Wymiana czujnika ABS

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, italiano_83, VIP

[MK3] Wymiana czujnika ABS

Postprzez elprzemo1 » Cz lis 16, 2006 13:02

Czy ktoś mógłby mnie poinstruować jak wymienic czujnik ABS w przednim lewym kole. Chciałbym to zrobic sam ale nie wiem czy dam rade
elprzemo1
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lut 21, 2006 10:40
Lokalizacja: opolskie
Online: 0s

Postprzez misiek » Cz lis 16, 2006 13:08

podnieść auto po własciwej str. i zdjąć koło
odkręcić srubę mocowania czujnka i wyjąć czujnik
poodpinać złącze elektryczne od czujnika
przed zamontowaniem spr. czystość gniazda
nasmarować gniazdo czujnika smarem do łozysk tocznych
umieścić na czujniku nowy pierscień uszczelniający o przekroju okrągłym
umieścic czujnik w gnieździe i przykręcić
podłączyć złącze i zamontować koło
:-k ...
misiek
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt maja 13, 2005 16:49
Lokalizacja: opolskie
Online: 45d 14h 4m
Pomógł: 732

Postprzez elprzemo1 » Cz lis 16, 2006 13:24

Ok dzięki... ale i tak nic nie wiem, nigdy tego nie robiłem i nawet za bardo nie wiem gdzie sie miesci ten czujnik :grin: Moze lepiej jak zrobi to mechanik
elprzemo1
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lut 21, 2006 10:40
Lokalizacja: opolskie
Online: 0s

Postprzez dziejo » Cz lis 16, 2006 13:42

po przewodzie dojdziesz gdzie jest zamontowany
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano Cz lis 16, 2006 13:53 przez dziejo, łącznie edytowano 1 raz
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lis 14, 2005 01:40
Lokalizacja: Jastrzębie - Zdrój gr. SLĄSKA -LEWIN BRZESKI gr. Opole
Online: 1d 2h 46m
Pomógł: 1882
Auto: mk3 - sharan 19.tdi
Silnik: ok

Postprzez misiek » Cz lis 16, 2006 13:53

elprzemo1 napisał(a):nigdy tego nie robiłem i nawet za bardo nie wiem gdzie sie miesci ten czujnik
jak zdejmiesz koło to go zobaczysz od strony wew. dość długa plastikowa "rurka" z przewodem idącym w kierunku komory silnika(foto), ale rzeczywiście jak tego nigdy nie robiłeś to lepiej niech zrobi to mechanik
:-k ...
misiek
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt maja 13, 2005 16:49
Lokalizacja: opolskie
Online: 45d 14h 4m
Pomógł: 732

Postprzez BruceLee30 » Cz lis 16, 2006 18:54

niestety orginalny czujnik ciezko wychodzi i trzeba urzyc wybijaka, niestety zamiennik np Siemens a tez nie za bardzo pasuje i trzeba w miejscu w ktorym czujnik wchodzi do otworu lekko zeszlifowac najlepiej drobnym papierem sciernym
BruceLee30
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
 
Dołączył(a): Pt lis 05, 2004 13:18
Lokalizacja: Jelenia Góra
Online: 1d 6h 7m
Pomógł: 71

Postprzez CzapCzap » Pt lis 24, 2006 15:03

Mam pytanko , pali sie lampka abs , komputer powiedzial ze tylny czujnik w prawym kole. I teraz pytanie, czy jak wymienie czujnik , to lampka sama zgasnie ?? czy trzeba znowu do kompa podpinac i kasowac blad ?. A moze mozna skasowac bez kompa, cos stykajac np. bardzo dziekuje z gory za odpowiedzi. :pub:
Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt mar 14, 2006 22:53
Lokalizacja: Athlone
Online: 7d 10h 53m
Pomógł: 55
Auto: GOLF MK4 JETTA MK2
Silnik: AGU JP

Postprzez paww18 » Pt lis 24, 2006 15:19

bedziesz musial podpiac pod VAGa i skasowac blad (podobnie jak przy poduszkach gdy zerwana jest tasma od poduchy i ja naprawimy)
paww18
Sprzedawca
Sprzedawca
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt kwi 25, 2006 21:37
Lokalizacja: Dolny Slask
Online: 12d 19h 53m
Pomógł: 10
Auto: Byl MK3 jest Passat
Silnik: ATJ

Postprzez Paweł Marek » Pt lis 24, 2006 16:22

paww18 napisał(a):bedziesz musial podpiac pod VAGa i skasowac blad (

zdecydowanie nie trzeba

[ Dodano: Pią Lis 24, 2006 4:23 pm ]
Lampka zgaśnie od razu, po pierwszym włączeniu zapłonu po wymianie czujnika.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 21:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 24d 8h 50m
Pomógł: 2723
Auto: Vento
Silnik: 2E

Postprzez CzapCzap » Pt lis 24, 2006 16:31

Paweł Marek napisał(a):
paww18 napisał(a):bedziesz musial podpiac pod VAGa i skasowac blad (

zdecydowanie nie trzeba

[ Dodano: Pią Lis 24, 2006 4:23 pm ]
Lampka zgaśnie od razu, po pierwszym włączeniu zapłonu po wymianie czujnika.


Bardzo dziekuje za odpowiedz :pub: :pub:
Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt mar 14, 2006 22:53
Lokalizacja: Athlone
Online: 7d 10h 53m
Pomógł: 55
Auto: GOLF MK4 JETTA MK2
Silnik: AGU JP

Postprzez Grzesiekk1982 » Pt lis 24, 2006 16:33

paww18 napisał(a):bedziesz musial podpiac pod VAGa i skasowac blad

Nie, sam powinien zniknąć.
Przykład? Jak jest złe połączenie czujnika (raz jest, raz nie ma), to raz ABS działa a raz nie.
Kiedy czujnik "się naprawia" to ABS może tydzień dzialać i lampka nie świeci.
Jedyne, co może być to zapamiętany błąd w sterowniku ABS i to nie jestem pewien. Już ktoś o tym pisał na forum, (chyba inek01, ale nie ejstem pewny). Ale lampka na 100% zgaśnie a ABS będzie OK.
Poduszka to co innego. Tu masz rację.
Pozdrawiam.
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz sie 03, 2006 00:14
Lokalizacja: Przemyśl
Online: 40m
Pomógł: 523

Postprzez imp » Pt lis 24, 2006 17:50

zgaśnie na 100% ..robiłem
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53310&postdays=0&postorder=asc&start=0]my ex mk3 GTI 20 jahre by ABF[/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2269482#2269482]actual mk4 GTI Exlusive by AGU[/url]

6N 1.4 8V/MK4 1.6 8V/MK3GTI 2.016v/DERBY 1.1 8V/MK4GTI 1.8T 20V/6N 1.3 8V/A4 B6 1.9TDI
imp
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N kwi 10, 2005 22:31
Lokalizacja: mysłovwice/glivwice
Online: 4h 48m
Pomógł: 24
Auto: A4 B6 AVANT
Silnik: AVF




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,