[MK3 TDI] Jaki olej do skrzyni?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
- Kontakt:
[MK3 TDI] Jaki olej do skrzyni?
Ktoś kiedyś napisał na forum, że jeśli się zmieni olej w skrzyni na jakiś inny to biegi tak nie zgrzytają, możecie mi powiedzieć co to za olej i ile wchodzi do skrzyni, gdzie jest spust i którędy go wlać?? Mk3 TDI 1Z 94r, nie wiem jaką mam skrzynie bo nie wiem gdzie to pisze
Ostatnio zmieniony pt paź 27, 2006 20:17 przez kupszczelisty, łącznie zmieniany 1 raz.
olej 75W90 pełen syntetyk, wchodzi 2 l ale przy wymianie całego sie nie spuści starego, spust jest na dole skrzyni miejsce sprawdzenia poziomu i wlewania to samo po lewej stronie skrzyni na wysokości mcpersona, najlepiej olej lekko rozgrzac i wlewać rurką z lejkiem z dużej wysokości wtedy wchodzi szybko i sprawnie. Wlac do momentu kiedy z korka wlewu bedzie sie wylewac. Pozdrawiam
ja zmieniłem na Mobil 1 75w90 full syntetic...choć producent nie przewidujekupszczelisty pisze:Ktoś kiedyś napisał na forum, że jeśli się zmieni olej w skrzyni na jakiś inny to biegi tak nie zgrzytają
starego oleju miałem nadmiar i był rzadki jakiś syf więc dobtrze że zmieniłem

u mnie to nie pomogło bo miałem luźne nity na docisku i sprzęgło nie wysprzęglało więc dalej biegi ciężko wchodziły...
wchodzi około 1,7 L choć w książce napisane jest chyba 1,9 L
lejesz przez otwór z boku ile wlezie

-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
panowie kupiłem Valvoline 75W-90 Dura Blend GL-5 i okazało się że to pół syntetyk i nie wiem czy go wlewać do skrzyni czy niee??? pomocy
[ Dodano: Sro Maj 30, 2007 14:32 ]
http://www.valvoline.pl/index_oleje_przekladniowe.html#
[ Dodano: Sro Maj 30, 2007 14:38 ]
powiedzieli że jest taki sam jak syntetyk mobila
[ Dodano: Sro Maj 30, 2007 14:32 ]
http://www.valvoline.pl/index_oleje_przekladniowe.html#
[ Dodano: Sro Maj 30, 2007 14:38 ]
powiedzieli że jest taki sam jak syntetyk mobila
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Pewnie ze tak, wg. VW olej do przekładni powinien spełniać normę jakościową GL-4 norma GL-5 jest wyższa czyli olej jest wyzszej jakości, to podobnie jak w oleju silnikowym do diesli norma jakościowa to np. CD a CF jest olejem wyzszej jakości. Jesli chodzi o normę lepkościową VW zaleca 75W-90, czyli olej valvoline dura blend ją spełnia.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt: