Przeróbka gaźnika na wtrysk jednopunktowy (monowtrysk)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kawowy19
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Przeróbka gaźnika na wtrysk jednopunktowy (monowtrysk)

Post autor: kawowy19 » wt paź 10, 2006 19:59

Witam!
na początku dodam ze uzyłem szukajki ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Chodzi mi czego potrzebuje do przeróbki golfa 1.6 na gaźniku pierburg na monotwrysk np. od motora RP. czy moge przełożyć od golfa 3 na monowtrysku?
wiem ze potrzebuje samego wtrysku,kompa z instalką, sonde lambde i teraz - czy musze tez pompe paliwa zmienić i kolektor ssący? a czy zapłonu nie musze zmieniać? czy nie potrzebuje tez tego "niebieskiego" czujnika temp.wody ?
prosze o pomoc bo mam do kupienia taki komplet: wtrysk,pompa paliwa,kompe z instalką za 500zł do negocjacji i sie mocno zastanawiam...
Licze na Was! W sumie mój gaźnik chodzi jak należy ale to całkiem inna kultura pracy silnika :)
pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony czw mar 11, 2010 20:54 przez kawowy19, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
replay
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: replay » pt lis 10, 2006 08:44

czesc, na poczatku napisz na jakim to masz gaźniku. Ja wlasnie jestem w trakcie przeróbki na monowtrysk (mam silnik PN). Jeśli w EZ nie ma sondy lambda to musisz zmieniac cały kolektor jeśli jest może zostać ale trzeba zaślepić wlot powietrza z tyły kolektora. U mnie w PN jak i w RP sonda jest wkręcana do kolektora. Pompa paliwa przy gaźnikach była mechaniczna, a na monowtrysku są już 2 pompy. Pompa z silnika RP ma wieksze ciśnienie 0,8-1,3 bara. Ja dodatkowo musiałem jeszcze kupić przekaźnik (do podlaczenia pompy). Dodatkowo obudowa filtra powietrza, inny dolot. No i wczoraj mi jeszcze mechanior powiedział że możliwe że trzeba będzie wymienić przewody paliwowe bo stare mogą nie wtrzymać ciśnienia. Jak coś to pytaj, ja jestem przy wszystkich pracach i się przyglądam :-) Choć widząć po dacie Twojego posta możliwe że już to założyłeś :-) ja powinienem mieć moje autko gotowe w sobote (11.11.06) Powodzonka !!

Życie zaczyna się po ... wyżej momentu obrotowego

mosquitosound
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mosquitosound » pt lis 10, 2006 09:37

witam replay
dołącze się do tematu
czy ty jeździsz na LPG????

Awatar użytkownika
replay
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: replay » pt lis 10, 2006 10:40

nie mam instalacji LPG.. a instalacja monowtrysku nadal trwa.. narazie auto stoi na warsztacie :-)

[ Dodano: Pon Lis 13, 2006 07:29 ]
Autko zrobione :bigok: smiga jak ta lala :grin: jakby ktos mial jakies pytanka apropos przeróbki to smiało bo byłem przy tej przeróbce i się przyglądałem :helm:

Awatar użytkownika
gregoreq
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: gregoreq » pt gru 22, 2006 00:27

A po wymianie na mono jak ze spalniem ??

Szukam:
Silnik wycieraczki tylniej do passata B3
Instrukcje do radyjka GAMMA IV
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba

Awatar użytkownika
replay
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: replay » pt gru 22, 2006 09:11

ze spalaniem? jedni mowią że jest ekonomiczniej na mono.. co prawda mnie też pali mniej ale tylko jakies 0,2 - 0,5 litra MAX.
Ale poza tym rewelka ;-) jezdze juz ponad miesiac i tylko chwale :-)

Awatar użytkownika
Gangst3R
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gangst3R » wt sty 23, 2007 23:15

A można wiedzieć ile Cię ta przyjemność wyniosła?

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=158822&start=0]Mój były golf[/url]

Awatar użytkownika
speckom
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: speckom » czw mar 11, 2010 00:49

replay pisze:nie mam instalacji LPG.. a instalacja monowtrysku nadal trwa.. narazie auto stoi na warsztacie :-)

[ Dodano: Pon Lis 13, 2006 07:29 ]
Autko zrobione :bigok: smiga jak ta lala :grin: jakby ktos mial jakies pytanka apropos przeróbki to smiało bo byłem przy tej przeróbce i się przyglądałem :helm:

Witam.
Moglbym cie prosic o wszystko co i jak to przerobic.przydaly by sie tez jakies fotki.aha ja chyba niemam tej sondy w silniku.a jak mam to niewiem gdzie to jest?

[ Dodano: 15 Mar 2010 00:18 ]
Gangst3R pisze:A można wiedzieć ile Cię ta przyjemność wyniosła?

Troche.ale go niechce jednak bo za duzo roboty z tym przekladaniem.sprzedam jak cos komplet za 800zl

nie ma mnie

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”