[mk3]Gałka zmiany biegów,ręczny.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3]Gałka zmiany biegów,ręczny.
Mam zamiar oddać do obszycia gałkę z mieszkiem i ręczny i mam pytanko, jak się zabrać do wyjęcia tych elementów żeby nic nie pourywać itp. MK3
Ostatnio zmieniony ndz paź 01, 2006 22:27 przez marrcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do gałki:
1. Odczepiasz ten plastik w kształcie prostokąta (rzut z góry), do którego jest przyczepiona ta "skóra" co jest zamontowany na konsoli środkowej. Ten plastik jest na czterech identycznych wciskach. Nie ma żadnych haczyków, wiec jest nie istotne z której strony zaczniesz to podważać. Można to zrobić nawet ręką. Proponuję, od strony dźwigni ręcznego, chwycić oburącz, palcami za krawędź tego prostokąta i powoli zdecydowanym ruchem podważyć. (Ja tak zawsze robie jak się tam dobieram)
2. Odkręcasz całość, obracając gałką w lewą stronę.
Ręczny:
a) ręczny z plastikową rączką i plastikowym mieszkiem
1. spod spodu na dole rączki jest zatrzask (ok. 1 cm^2). Trzeba go delikatnie podważyć niedużym śrubokrętem i wyciągnąć rączkę (wiadomo w którą stronę) Ja to robiłem tak podczas podważania już wyciągałem rączkę, przez co zmniejszyłem ryzyko połamania. Ogólnie to ten plastik jest dość elastyczny i mocny i tak łatwo go się nie da połamać.
2. W tym samym kierunku wyciągamy plastikowy mieszek
b) ręczne z skórzaną rączką i skórzanym mieszkiem
B/D (nie miałem z tym nigdy do czynienia)
Pozdro
p.s. zmień tamat, żeby zaczynał się tak: [MK3]..... , bo inaczej Tobie tamat usuną. Regulamin
1. Odczepiasz ten plastik w kształcie prostokąta (rzut z góry), do którego jest przyczepiona ta "skóra" co jest zamontowany na konsoli środkowej. Ten plastik jest na czterech identycznych wciskach. Nie ma żadnych haczyków, wiec jest nie istotne z której strony zaczniesz to podważać. Można to zrobić nawet ręką. Proponuję, od strony dźwigni ręcznego, chwycić oburącz, palcami za krawędź tego prostokąta i powoli zdecydowanym ruchem podważyć. (Ja tak zawsze robie jak się tam dobieram)
2. Odkręcasz całość, obracając gałką w lewą stronę.
Ręczny:
a) ręczny z plastikową rączką i plastikowym mieszkiem
1. spod spodu na dole rączki jest zatrzask (ok. 1 cm^2). Trzeba go delikatnie podważyć niedużym śrubokrętem i wyciągnąć rączkę (wiadomo w którą stronę) Ja to robiłem tak podczas podważania już wyciągałem rączkę, przez co zmniejszyłem ryzyko połamania. Ogólnie to ten plastik jest dość elastyczny i mocny i tak łatwo go się nie da połamać.
2. W tym samym kierunku wyciągamy plastikowy mieszek
b) ręczne z skórzaną rączką i skórzanym mieszkiem
B/D (nie miałem z tym nigdy do czynienia)
Pozdro
p.s. zmień tamat, żeby zaczynał się tak: [MK3]..... , bo inaczej Tobie tamat usuną. Regulamin
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Uzupełnię:Bednarus pisze:ręczne z skórzaną rączką i skórzanym mieszkiem
B/D
Wyjmujesz tylną popielniczkę.
Pod nią masz 2-3 wkręty krzyżakowe. Odkręcasz je.
Po ich odkręceniu poruszasz tym tunelem na boki i zaraz pod dźwignią ręcznego jest łączenie plastików, tam są tylko 2 "wsuwki", bo nie można tego nazwać zatrzaskami.
Wyjmujesz tą całą osłonę i masz już wszystko na widoku. Zdejmujesz ten plastikowy mieszek z ręcznego (nie wiem jak, bo go juz nie zdejmowałem, rozbierałem przy okazji demontażu konsoli- zestaw głośnomowiacy montowalem).
Zdejmując ten plastikowy mieszek juz nie ma co uszkodzić, a dobrze jest moeć odsłonięty cały ręczny, aby wszystko mieć na widoku i wiedzieć gdzie nowy mieszek skorzany przytwierdzić (myślę, że dobre by było przymocowanie go do tej plastikowej osłony tunelu, wtedy nie było by żadnej 'dziury' na okolo dźwigni.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony ndz paź 01, 2006 22:44 przez Grzesiekk1982, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer