[MK 2 ] licznik MFA

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
yank
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

[MK 2 ] licznik MFA

Post autor: yank » pt wrz 15, 2006 08:14

witam forumowiczów, mam pytanie dotyczące podłączenia licznika MFA . Jest możliwe podłączenie go do mojego PN-a. Mam licznik z zegrakiem na jedną wtyke , zamierzam wymienic na licznik z obrotkiem i MFA z Golfa 16V z tym samym indeksem co u mnie. Da rade podłaczyć również MFA? z tego co wiem tam jest jakiś wężyk podciśnieniowy, nie jestem pewien ale chyba tak....Jest możliwe podłączenie go do PN-a? Jesli tak to jak?

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt wrz 15, 2006 08:21

yank, sam wężyk to nie wszystko. Potrzebne są czujniki ( temp. oleju, temp. powietzra chyba), manetki z przeącznikiem. Wężyk podłączasz pod kolektor ssący (podciśnienie).W niektórych autach są już miejsca na to.

Awatar użytkownika
yank
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: yank » pt wrz 15, 2006 08:33

jeśli tego nie mam to jak to "zdobyc i zrobic" i czy ewentualnie moge bez tego jezdzić? tzn moge ten licznik podłączyć bez MFA?

Awatar użytkownika
MateuszCHUDY
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: MateuszCHUDY » pt wrz 15, 2006 08:41

jasne że możesz jeździć bez mfa! nie wiem jak jest w mk2 ale przykładowo w VR6 z komputerem zegary pasują do innych modeli ale na wyświetlaczu komputera i zegarka świeci napis MFA no i trzeba wybierać sie pod lapa żeby to wykasować! to niczemu nie szkodzi ale poprostu lipa mieć napis MFA a nie mieć komputera :P no i jak już Bodzio napisał żeby komputerek działał musisz czujniki poszczególne montować!

[ Dodano: 15 Wrz 2006 08:42 ]
no i tą manetke mieć oczywiście to przełączania!

Awatar użytkownika
PiTTer99
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: PiTTer99 » pt wrz 15, 2006 08:45

mozesz zalozyc licznik z mfa nie podpinajac mfa tzn nic z dodatkowych funkcji , czyli manetek czujnika temp zew , czujknika temp oleju ...... i wszystko bedzie chulać ładnie - oczywiscie oprocz mfa :bigok:

1985 - Jetta USA 1.6TD
1991 - Jetta Syncro 1.8
1992 - Audi 80 Quattro 2.8
1995 - Golf Syncro 1.8
2001 - Golf 4motion 1.9tdi
2005 - Caddy Life 1.9tdi

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt wrz 15, 2006 09:05

yank pisze:tzn moge ten licznik podłączyć bez MFA?
możesz, powinien na wyświetlaczu być zegarek( nie jestem tego pewien). Ale....skoro nie chcesz tego podłączać, to po co wydawać kasę na takie zegary?Bywają dość drogie( no chyba, że masz je jakoś bardzo okazyjnie)

Awatar użytkownika
yank
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: yank » pt wrz 15, 2006 10:12

pojawił sie problem ja mam licznik na jedną wtyke a tu są dwie da rade jakoś to dopasować? słyszałem że są jakieś przejsciówki? ewentualnie czy jakimś "domowym" sposobem da rade to zrobić znaczy sie z dwoch na jedna która mam...

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt wrz 15, 2006 10:23

yank, jakoś się da. Musisz mieć pinouty obu liczników ( wtyczek znaczy) i przekładać kabelki aby pasowały.Odradzam.Prościej kupiś pasujący licznik, a ten sprzedać Jeśli sprzedasz z MFA, a kupisz na jedną wtykę z obrotkiem, to pewnie coś zostanie kasy, przekładka bez problemu.

Awatar użytkownika
yank
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: yank » pt wrz 15, 2006 10:34

kurcze, ktoś ma namiary na te pinouty jak je pozamieniać? nie moge nigdzie znaleźć? zależy mi na prędkościomierzu dokładniej bo mój nie działa....a z obrotkiem byłoby fajnie, może jest możliwa wymiana prędkościomierza i założenie obrotka zamiast zegara?

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt wrz 15, 2006 10:40

yank, zegary oprócz wtyczek mają jeszcze inne różnice. Inaczej nieco jest za łożony stabilizator napięcia. Nie bardzo wiem czy można zamiast zegarka założyć obrotek, chyba nie bardzo, dlatego,że z folii wychodzi wtyczka do obrotka, i na pewno jest inna niż do zegara. Jeśli nie zależy Ci na MFA to chyba najlepsze wyjście jest takie o jakim napisałem. MFA eychodzi w sumie dość drogo (manetki chyba ok 90zeta, o rescie nie wspomnę), pożytek z tego bywa różny, bardzo często wskazania zużycia paliwa są będne.Temperaturę oleju możesz zrealizować na wskaźniku VDO-osobnym-jeśli bardzo Ci na tym zależy, temp. zew.- za 20-30 zeta kupisz termometr który pokaże i zewnątzr i wewnątzr.

kawowy19
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: kawowy19 » pt wrz 15, 2006 20:03

ja u siebie tak mam:D
znaczy założyłem licznik z MFA ( z tym że miałem dwie wtyczki i mam nadal :P) ale zdobiyłem czuniki itd - i mi ładnie pkazuje temp itd.
mozesz smiało zakładac bez czujników itd - bo to nie ma nic do rzeczy po prostu bedzie Ci wyświetlało tylko godzine
piszesz ze masz licznik na jedna wtyke... w dziale porady jest temat z podłączeniem MFA i tam jest pinout do golfa na z licznikiem na jedną wtyczke
pozdro!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”