To pytanie kieruje do znawców tematu.
Ciekawi mnie jedna rzecz, a mianowicie , jak to jest z głowicami w silnikach 1.8 8v w mk2 , czy wszystkie głowice są takie same w silnikach RP,PB,PF ? Wałki rozrządu w tych głowicach na bank są inne , ale czy sama goła głowica z każdego z tych silników czymś się różnią między sobą, przykładowo czy dałoby się założyć do PF/PB kolektory wydechowy i ssący z monowtryskiem od RP ???
Jeszcze jedno , to samo pytanie ale dotyczy silnika 2.0 np 2E , czy do głowicy tego silnika pasowałyby kolektory z RPka?
[mk2] kolektory z RP do PF/PB
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2] kolektory z RP do PF/PB
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: [mk2] kolektory z RP do PF/PB
głowica w RP a głowica w PF/PB (i innych na wielopunkcie) to zupełnie inen głowicehomsky pisze:To pytanie kieruje do znawców tematu.
Ciekawi mnie jedna rzecz, a mianowicie , jak to jest z głowicami w silnikach 1.8 8v w mk2 , czy wszystkie głowice są takie same w silnikach RP,PB,PF ? Wałki rozrządu w tych głowicach na bank są inne , ale czy sama goła głowica z każdego z tych silników czymś się różnią między sobą, przykładowo czy dałoby się założyć do PF/PB kolektory wydechowy i ssący z monowtryskiem od RP ???
Jeszcze jedno , to samo pytanie ale dotyczy silnika 2.0 np 2E , czy do głowicy tego silnika pasowałyby kolektory z RPka?
w głowicy RP nie ma miejsca na wtryskiwacze i jest dodatkowy kanał wodny do grzania kolektora ssacego.
da sie załozyc głowice z PB/PF do RP, trzeb zaslepic miejca po wtryskiwaczach no i nie bedzie podgrzewania kolektora ssacego. wszystko pasi i ssacy i wydechowy
kiedys w swoim RP miałem głowice z PG, chodziło ładnie bez problemu oczywiscie po zaslepieniu gniazd wtryskiwaczy (wykrecamy gniazdo wtryskiwazca wkładami 50gr i wkrecamy gniazdo odwrotnie, mozna dac jakiegos uszczelnienia)
a głowica z 2e nie pasuje zupełnie, tam troche innne rozwiązanie jest, wtryskiwacze sa zamontowane w kolektorze ssacym a w głowicy w kanale ssacym jest podebranie pod kolektor ssacy z wtryskiwaczem,

www.vrservice.pl
Borys, wielkie dzięki , wyczerpująca i fachowa odpowiedź, własnie o taką konkretną odpowiedź mi chodziło i jeszcze zdjątka do tego.
Zadałem te pytanie dlatego bo kombinowałem tak sobie , żeby wrzucić do siebie motor PF/PB cały kompletny tylko bez zasilania na wielopunkcie, a zamiast tego załozyć kolektory ssący i wydechowy z RP do tego silnika tak żeby pracował na mono-wtrysku , bo i tak w sumie auto by na LPG smigało więc nie ma co kombinowac z całym układem wtryskowym z GTI innym komputerem itd itp, za duzo przeróbek niepotrzebnych. A nie pamietałem dokładnie jak wygląda głowica w GTI 1.8 8V. Także głównie o to mi chodziło czy kolektory z RPka pasuja na szpilki z głowicy PF/PB , z tego co piszesz to pasuje wszystko tylko faktycznie zostaje zaslepić otwory po wtryskiwaczach.

Zadałem te pytanie dlatego bo kombinowałem tak sobie , żeby wrzucić do siebie motor PF/PB cały kompletny tylko bez zasilania na wielopunkcie, a zamiast tego załozyć kolektory ssący i wydechowy z RP do tego silnika tak żeby pracował na mono-wtrysku , bo i tak w sumie auto by na LPG smigało więc nie ma co kombinowac z całym układem wtryskowym z GTI innym komputerem itd itp, za duzo przeróbek niepotrzebnych. A nie pamietałem dokładnie jak wygląda głowica w GTI 1.8 8V. Także głównie o to mi chodziło czy kolektory z RPka pasuja na szpilki z głowicy PF/PB , z tego co piszesz to pasuje wszystko tylko faktycznie zostaje zaslepić otwory po wtryskiwaczach.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
wydechowy z PFa tez pasuje i jesli jest inny nie w RP to lepiej sakladaj z PFa,homsky pisze:Borys, wielkie dzięki , wyczerpująca i fachowa odpowiedź, własnie o taką konkretną odpowiedź mi chodziło i jeszcze zdjątka do tego.![]()
a co do zaslepiania to trzeba zaslepic jeszcze wyjscie z kolektora ssacego wody.
chodzi o stalową rurę która idzie od pompy wody, tam trzeba zapaswac/ zaslepic wyjście
www.vrservice.pl