diodowy wskaznik ladowania akumulatora

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

diodowy wskaznik ladowania akumulatora

Postprzez majster heniek » Cz sie 10, 2006 21:31

Obrazek
a wiec kupujemy KIT-J75w sklepie z czesciami elektronicznymi i montujemy go zgodnie z instrukcja zdjecia 1,2,3
Obrazek Obrazek Obrazek
tak wyglada zmontowany KIT
Obrazek
w zaslepce wiercimy trzy otwory fi8 pod oprawki diod(diody fi5)oprawki mozna kupic na alegro wiercic nalezy wiertlem do drewna jest inaczej zaostrzone niz do metalu
Obrazek Obrazek
tak wygladaja gotowe otwory obok laza oprawki do diod led

Obrazek
zaslepka z oprawkami (wciska sie je do otworkow w zaslepce
Obrazek
zmontowany KITzamontowany w zaslepce dioda czewona-10V,dioda zolta-12V, dioda zielona-14V(pozostale informacje w instrukcji J75-KIT)
Obrazek
zamontowany wskaznik ladowania akumulatora-pierwsza zaslepka przy wlaczniku nawiewu swieca dwie diody zolta i zielona -tak sie dzieje przy wlaczonym silniku w aucie napiecie jest 12-14V koszt takiego wskaznika to okolo15ZL plus praca wlasna zycze milej zabawy przy montazu-uklad mam podlaczony do zasilania radia plus i minus chociaz powinien byc podlaczony bezposrednio do zaciskow akumulatora-pozdrowienia HB


edycja by CzibAN - zmiana hosta zdjęć
Ostatnio edytowano N sty 04, 2009 12:07 przez majster heniek, łącznie edytowano 4 razy
Dużo części do MK II viewtopic.php?f=119&t=560546
majster heniek
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N kwi 09, 2006 11:04
Lokalizacja: Głuchołazy
Online: 129d 7h 36m
Pomógł: 168
Auto: VWariant
Silnik: aSz

Postprzez daaroo » Pt sie 11, 2006 22:03

Obrazek


jak ktos powie jak to zrobic to i u siebie zamontuje :D

oczywiscie robota domowym sposobem :P
daaroo
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N paź 24, 2004 01:33
Lokalizacja: Skarzysko/Krakow
Online: 23h 53m
Pomógł: 104

Postprzez gregoreq » Pt sie 25, 2006 02:23

http://www.nordelektronikplus.pl/sklep/ ... 335302E-02
Ten troszke lepszy bo 5-cio diodowy
Szukam:
Silnik wycieraczki tylniej do passata B3
Instrukcje do radyjka GAMMA IV
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba
gregoreq
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So kwi 16, 2005 14:46
Lokalizacja: Kalisz
Online: 1m
Pomógł: 40

Postprzez PitrekT » So lut 03, 2007 23:32

Zrobiłem podobny wskaźnik ładowania akumulatora w MK3 lecz na 5 diodach na podstawie projektu ze strony
http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,499.html
Diody fi 5mm zamontowane zostały w szerokiej zaślepce:

Obrazek
a wskazuje tak:
Obrazek

Koszt materiałów to około 3zł a płytka wykonana we własnym zakresie.
PitrekT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sty 11, 2005 20:31
Lokalizacja: Wrocław
Online: 17m
Pomógł: 104

Postprzez PitrekT » Śr lut 07, 2007 21:07

Płytka jest dokładnym odzwierciedleniem schematu ideowego, przy czym została dostosowana do szerokości zaślepki.Wzór ścieżek wygląda tak:
Obrazek

Niestety mam jeszcze tylko jedno zdjęcie złożonego wskaźnika:
Obrazek
Co do zastosowanych elementów to zamiast tranzystorów BC327 użyłem BC547.
Reszta elemntów jest dokłądnie taka sam jak na schemacie.
PitrekT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sty 11, 2005 20:31
Lokalizacja: Wrocław
Online: 17m
Pomógł: 104

Postprzez Jeżu » So sty 23, 2010 00:36

to ja się pochwale mojimi wypocinami ze wskaźnikiem aku schemat zpaozyczłem ze strony http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,499.html

wskaźnik ładowania aku zrobiłem w zaślepce :jezor:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
a tak sie prezentuje zaślepka :chytry:
Obrazek
Jeżu
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 05, 2008 14:35
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Online: 38d 20h 54m
Pomógł: 5
Auto: Mk4
Silnik: AKL

Postprzez weryfany » Pn lut 15, 2010 14:06

Kiedyś miałem na 5 diod i jednak jest to mało precyzyjne do tego jeszcze w kaszlaku :)

Obecnie autko inne to i inne wykonanie.

Miało być jak najbardziej dokładne wskazanie więc padło na cyfrowy wskaźnik.
Zaczynałem budować na segmentach LED aż w sklepie znalazłem gotowy moduł za 13 zł,
jedynie co zostało zrobić to odseparowane zasilanie(baterie) i dzielnik napięcia.
Oryginalnie mierzy napięcie 200mV czyli 0.2V i musowo z pleść dzielnik aby zakres był do 20V
czyli wartości pokazywane od 00.01V do 19.99V (z dokładnością 2 miejsc po przecinku)
Zasilanie modułu wykonałem z 4 baterii 1.5V w sumie 6V. Typowe zasilanie to 9V dlatego
też wyświetla napis LOBAT (jak by zasilanie było 7.5 lub 9V napisu by nie było) Ale takie akurat były pod ręką baterie. Baterie będą u mnie miały już prawie 2 lata w aucie.
Pobór prądu jest znikomy dosłownie to 0.3uA czyli 1/3 mA.

Dzielnik tworzą 2 rezystory o określonym oporze.
R=1M
R1=10K

połączenie:
Obrazek

Uwe = 12V najlepiej do klem się podłączyć (grubość kabelków nie ma znaczenia)

Uwy do wskaźnika napięcia.

Wyregulować potencjometrem z woltomierzu (skalibrować przy użyciu innego
woltomierza-multimetru)

I gotowe.

Kilka fot:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
98% ludzi nienormalnych czyta posty z ręką na myszce.
Nie zdejmuj reki, już jest za późno...

Obrazek na LPG
weryfany
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 14, 2008 19:31
Lokalizacja: Zamość
Online: 11h 2m
Pomógł: 21

Postprzez Jeżu » Pn lut 15, 2010 19:02

weryfany, fajnie to wyglada nawet ale ja tam wole swoje w oryginalen zaślepce bynajmniej oryginalnei wyglada i nie rzuca sie az tak w oczy ale twoj pomysł jest oryginaly ile ta przyjemnosc cie wyszła ? ?
Jeżu
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 05, 2008 14:35
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Online: 38d 20h 54m
Pomógł: 5
Auto: Mk4
Silnik: AKL

Postprzez dekoder » Wt lut 16, 2010 13:15

daaroo napisał(a):Obrazek


jak ktos powie jak to zrobic to i u siebie zamontuje :D

oczywiście robota domowym sposobem :P


Wiem że to długo po publikacji, ale jest to możliwe domowym sposobem - a ile ktoś byłby w stanie za to zapłacić ?

Może być tez jeden wyświetlacz LCD (alfanumeryk, z czasem graficzny) w ustalonych kolorach który to wszystko pokaże :) tylko kto to kupi ?

Pozdrawiam
Przemek
-----------------------------
SZUKAM:
zdesi przód i tył z GTI w idealnym stanie, BBS 20jahre lub podobne 15-16", Foteli RECARO do mojego MK3 5D - najchętniej grzane, Climatronica z mk3 lub mk4 (części lub zestaw)
dekoder
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pn lip 16, 2007 22:54
Lokalizacja: WARSZAWA
Online: 8h 3m
Pomógł: 2

Postprzez omlet161 » Wt lut 16, 2010 15:48

Powiedzcie mi jedną rzecz, ta Zenerka w schemacie z uno to jest 8 woltowa?? Bo nie znalazłem dokładnie takiej u siebie.
Ostatnio edytowano Wt lut 16, 2010 15:51 przez omlet161, łącznie edytowano 1 raz
omlet161
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn mar 24, 2008 13:19
Lokalizacja: Białystok
Online: 9h 34m
Pomógł: 6

Postprzez Jeżu » Wt lut 16, 2010 16:22

omlet161, wszystko jest na 12 volt :bigok:
Jeżu
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 05, 2008 14:35
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Online: 38d 20h 54m
Pomógł: 5
Auto: Mk4
Silnik: AKL

Postprzez omlet161 » Wt lut 16, 2010 23:26

Ale jak dam zenera 12 woltowego to dopiero od ponad 12 wolt zapali mi się pierwszy LED. Orientuje się ktoś jaki spadek napięcia jest na tej diodzie D1N4148?? Bo z tego co jest na tym forum uno wynikało by ze ok. 1V
omlet161
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn mar 24, 2008 13:19
Lokalizacja: Białystok
Online: 9h 34m
Pomógł: 6

Postprzez weryfany » Śr lut 17, 2010 08:05

Wskaźnik napięcia to koszt około 13 zł + 2 rezystory po 5 groszy (w sumie 10 groszy)
i troszkę lutowania, kabelków, baterie pomijam bo były i tak rozładowane ale działa.
W sumie niecałe 15 zł. Wszystko samemu można zrobić lub kupić.

PitrekT napisał(a):Może być tez jeden wyświetlacz LCD (alfanumeryk, z czasem graficzny) w ustalonych kolorach który to wszystko pokaże :) tylko kto to kupi ?


Programowanie procesorów trzeba mieć obcykane i można zrobić każdą rzecz za niewielkie pieniążki. Albo jak wspomniał kolega wyżej "wyświetlacz LCD" tylko to na pewno będzie się rzucało w oczy.
Ostatnio edytowano Śr lut 17, 2010 08:15 przez weryfany, łącznie edytowano 1 raz
98% ludzi nienormalnych czyta posty z ręką na myszce.
Nie zdejmuj reki, już jest za późno...

Obrazek na LPG
weryfany
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 14, 2008 19:31
Lokalizacja: Zamość
Online: 11h 2m
Pomógł: 21

Postprzez Latara_GOLF II » N mar 07, 2010 14:34

a ja taki układzik wymontowałem z prostownika w ktorym miałem skale 3-stopniowa i wszystko chodzi super :D:D
Latara_GOLF II
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz sty 28, 2010 13:01
Lokalizacja: Dębica
Online: 0s

Następna strona



Powrót do FAQ

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: PaweuMk4 i 13 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,