Jak rozebrac lewe drzwi Golf-IV

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

Jak rozebrac lewe drzwi Golf-IV

Postprzez MadQra » Wt cze 27, 2006 09:17

Witam,
autko to Golf IV, centralny zamek, elekttryczne szyby (na na potrzeby opisanego problemu)

mam dwa probelmy przegladalem to forum i po czesci znalazlem na nie odpowiedzi.
1. Kilka dni temu otwierajac drzwi klucz przestal dzialac, tzn obraca sie i nie otwiera drzwi - wysuwa tylko do polowy ten dzyndzelek a teraz juz prawie nic) wyjalem wkladke i ta jest na pewno ok. Domyslam sie ze musze na pewno dojsc do zamka i tam cos sie posypalo.
2. drugi problem to problem w tym ze jak otwieram drzwi to nie zapala sie swiatelko wewnatrz. Tu szukajac odpowiedzi na forum dowiedzialem sie ze znowu problem dotyczy zamka a dokladniej stycznika ktory w nim jest a jeszcze dokladniej diody ktora czesta sie tam przepala i trzeba zamontowac wieksza. Tu jest troche dziwna sprawa bo stycznik nie zapala swiatelka ale jak mam wlaczone swiatla i otworze drzwi to dziala sygnalizacja (brzeczyk) zapalonych swiatel ?!? wiec stycznik dziala 50% - nie zapala swiatala ale uruchamia ten brzeczyk od swiatal.

A moja prosba do was jak dostac sie do zamka ??
Wczoraj zdjalem tapicerke- nie bylo tak zle, pod spodem na drzwiach mam przymocowana taka duza blache z 8-10 srubami, odkrecilem je i dalej nic. zauwazylem ze do tej blachy przynitowane sa prowadnice od szyby i to ja blokuje. Dalej sie doszukalem dwoch otworow srdenicy okolo 7 cm z gumowa zatyczka i tam jak opuszcze szybe okolo 10 cm widac dwie kolejne sruby w srodku. tego jeszcze nie ruszlaem bo zastala mnie noc. i teraz jak odkrece te sruby to bede mogl zdjac pokrywe ??? czy nie wpadnie mi szyba jak je odkrece ?

Bede wdzieczny za opis jak tam sie dostac i na co uwazac zeby czegos nie rozwalic.
ewentualnie prosze o linka do tematu gdzie to moze juz bylo walkowane (mi sie nie udalo znalesc )
Pozdrawiam
Bernard
Ostatnio edytowano Pn gru 28, 2009 23:02 przez MadQra, łącznie edytowano 1 raz
MadQra
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt cze 27, 2006 09:05
Lokalizacja: Poznań
Online: 0s

Postprzez krisvw » Wt cze 27, 2006 10:03

witam jak juz kiedyś pisałem to nie taka prosta sprawa :( :/
zeby sciagnac ta blache musisz wychaczyc szybe z tego "bialego" plastiku na dole gdzie jest zamocowana znajduje sie do tego celu dziurka rewizyjna zaslepiona czarnym plastikiem czy tez guma

do tej czynnosci szyba musi byc chyba?? opuszczona na dol tak abys jej mocowanie mial dokladneiw dziurce rewizyjnej

Kolego mam rade do Ciebie daj autko do aso i po sprawie oni juz maja w tym wprawe i nie duzo skasuja za ta usługe :)

Sam rozbierałerm drzwi w passacie b6 (to to samo ustrojstwo) i mozesz mi wierzyc ale zeby wymienic taka krotka linecze i rozebrac, wyciagnac zamek spedziełem prawie cały dzien wiec doszedlem do wniosku ze na 2 raz nie bede tego robil tylko dam autko do chlopakow w serwisie

pozdro Kris :okej:
krisvw
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 24, 2006 16:53
Lokalizacja: Rogoźno
Online: 0s
Pomógł: 66

Postprzez MadQra » Wt cze 27, 2006 10:33

Ok dzieki za informacje :)
No skoro juz jezdze ze zdemontowana tapicerka to dzis jeszcze zrobie jedno podejscie i odkrece te sruby w tych zaslepkach.
Jakby ktos mial jeszcze jakies informacje jak dokladnie odkrece sie ta prowadnice od szyby
bede wdziweczny
MadQra
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt cze 27, 2006 09:05
Lokalizacja: Poznań
Online: 0s

Postprzez regitmc » Wt cze 27, 2006 12:29

No to dużo już sam zrobiłeś, ale musisz jeszxcze odkręcić te śruby pod zaślepkami gumowymi. Tylko uważaj żeby szyba ci nie spadła na dno drzwi bo moerze się rozbić najlepiej poproś kogoś żeby ci ją przytrzymał od góry. Wyjmij szybe i wtedy musisz usunąć blache tą w drzwiach. Potem żeby zdemontowć zamek musisz jeszcze odkręcić śrubą która jest widoczna od strony bocznej drzwi. Śruba ta jest na klucz torx dużego rozmiaru. Jak będziesz wykręcał zamek to też zwróć uwagę na to żeby nie spadł cia na dół bo morze się przypadkiem rozlecieć. Możesz spróbować rozebrać cały zamek, ale niewiem czy uda ci się go samodzielnie naprawić bo to już troche elektroniki trzeba zachaczyć. Pozatym rade omijać szerokim łukiem ASO bo niedość że zdzierają grubą kase to czas takiej naprawy nie będzie krótszy niż 1 lub 2 dni niestety...
Blacha na drzwiach wygląda tak, a sam zamek jest też pokazany na zdjęciach...
Powodzenia
Obrazek Obrazek
regitmc
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt lis 11, 2005 16:18
Lokalizacja: NYsa
Online: 17m
Pomógł: 70

Postprzez MadQra » Wt cze 27, 2006 14:33

Bardzo dziekuje !
Naprawde fachowa odpowiedz i do tego zdjecia :). Postaram sie uwazac i nic nie zepsuc. Najbardziej sie obawiam tej szyby zeby jej czasem nie uszkodzic.
Mam nadzieje ze nie demontowales specjalnie tej blachy zeby mi zrobic fotki :)
Jestem bardzo wdzieczny.
Jak uda mi sie to naprawic dam znac
Pozdrawiam
Bernard
MadQra
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt cze 27, 2006 09:05
Lokalizacja: Poznań
Online: 0s

Postprzez regitmc » Wt cze 27, 2006 23:18

Nie do tego stopinia żeby demontować swój samochód nie posunąłem się...
Życze powodzenia w naprawie...
regitmc
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt lis 11, 2005 16:18
Lokalizacja: NYsa
Online: 17m
Pomógł: 70

Postprzez MadQra » Śr cze 28, 2006 10:37

Witam,
qrde jednak nie takie prosty ten demontaz tej blachy.
Szyba wyszla bez problemu (po odkreceniu tych srub w dziurach) zamek okazal sie sprawny a uszkodzona jest wkladka :( jak ja wczesniej sprawdzalem wydawalo mi sie ze jest dobra jednak przy obracaniu w lewo (otwieranie drzwi) trzpien jak sie go przytrzyma nie obraca sie.
Rozebralem ja i wystarczy taki jeden metalowy krazek wymienic, wiec musze znalesc jakas nieptrzebna wkladke i zlozyc jedna, bo wymiana wszystkich wkladek i kluczy mi sie nie usmiecha.
Znalazlem rowniez przyczyne drugiego problemu - nie swiecenie sie swiatleka, to rzeczywiscie jak pisali wczesniej na tym forum ta nieszczesna dioda (1N4001). koszt jej wymiana to jakies 50gr albo moze 1,00zł. problem w tym zeby ja wymienic trzeba zdemontowac tapicerke a ona jest włączona w wiazke przewodowi zaklejona izolacja.
Swoja droga VW mnie zadziwl kilkoma rozwiazaniami ... nitowane glosniki ... ta dioda ktora z tego co slysze czesto sie przepala.
W sumie to niepotrzebnie demontowalem cala te blache ale... zawsze czegos sie nauczylem i teraz dokladnie wiem jak to wszystko demontowac i naprawiac :)
w zalaczeniu fotka nieszczesnej diody (hehe samo opakowanie wyglada calkiem tajemniczo)

Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziekuję za pomoc
Bernard
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
MadQra
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt cze 27, 2006 09:05
Lokalizacja: Poznań
Online: 0s

Postprzez marcin2628 » Cz paź 23, 2008 15:26

Znalazlem rowniez przyczyne drugiego problemu - nie swiecenie sie swiatleka, to rzeczywiscie jak pisali wczesniej na tym forum ta nieszczesna dioda (1N4001). koszt jej wymiana to jakies 50gr albo moze 1,00zł. problem w tym zeby ja wymienic trzeba zdemontowac tapicerke a ona jest włączona w wiazke przewodowi zaklejona izolacja.

[ Dodano: 23 Paź 2008 15:28 ]
Ja w swoim MK IV nie posiadam takiej diody. Rozebrałem tapicerkę i nigdzie tego nie mam na 100%. Cały czas pali się światło w drzwiach kierowcy i w środku w samochodzie tak jakby centralny widział cały czas otwarte drzwi od tej strony(strona kierowcy). No i jak chcę załączyc centralny to tylko alarm sie załącza.A jak wyłącze to centralny chce otwierac drzwi i alarm rozbraja się. Dodam że centralny fabryczny a alarm nie. Pomóżcie gdzie szukac przyczyny????
marcin2628
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt maja 13, 2008 09:10
Lokalizacja: inowrocław
Online: 2h 18m

Postprzez werall » Cz sie 06, 2009 15:17

kurcze to bieda, a ja musze wymienic mikroprzelaczniki co sa w zamkach bo czasem reaguja czasem nie ;/ kupilem zamienniki ale nie chetnie chce mi sie do tego zabrac. a mowicie ze w aso to kasa leci... kiedys byly fajne proste nimczym w lodowkach przelaczniki zapalania lampki w podsufitowce a teraz awaryjne przelaczniki ehh. bo musze na gwalt jak kolega pewnie blache wyciagac ;/
werall
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt lip 21, 2009 00:13
Lokalizacja: Szczecin
Online: 0s

Postprzez zzbyszek007 » Pn gru 28, 2009 22:58

Gdzie znajduje sie ta dioda,bo mam rozebrane wszystko i szukam tej diody.Mam podobne objawy cental działa tylko z klucza,dioda sie niepali,niedziała pilot.
zzbyszek007
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N wrz 06, 2009 19:58
Lokalizacja: Pomorze
Online: 9m

Postprzez Haki » Wt gru 29, 2009 01:11

zzbyszek007 napisał(a):Gdzie znajduje sie ta dioda,bo mam rozebrane wszystko i szukam tej diody.Mam podobne objawy cental działa tylko z klucza,dioda sie niepali,niedziała pilot.


POCZYTAJ http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122053 myślę ,że pomoże :bajer:
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura -wyssana z palca

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez Obrazek
Haki
Maniak szukania
Maniak szukania
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz paź 16, 2008 18:10
Lokalizacja: Wrocław
Online: 18d 5h 57m
Pomógł: 408
Auto: MK4 VARIANT
Silnik: AGR

Postprzez zzbyszek007 » Wt gru 29, 2009 23:51

Porozkrecałem wszystko ,nawet zajzałem do mikrostykow i problem okazał sie banalny.....RADIO.Wszystko smiga.Przy okazji zobaczyłem cos o module http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=1130 niewiem czy w Golf IV tez mozna to aktywowac?Moj moduł ma 1 wtyczke i nr 1J0959799H.Czy ktos probował na takim module?
zzbyszek007
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N wrz 06, 2009 19:58
Lokalizacja: Pomorze
Online: 9m

Postprzez wirusek155 » Wt mar 02, 2010 22:46

JA z kolei mam problem z rozebraniem tylnych drzwi ogólnie to chodzi mi o wyjęcie szyb z drzwi tylnich nie wiem czy dobrze myśle zeby wyjąc ten korek co łączy szybe z podnośnikiem nie chciał bym czegoś urwac przypadkiem
wirusek155
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt gru 01, 2009 22:59
Lokalizacja: Poniec
Online: 0s




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Yahoo [Bot] i 14 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,