ile oleju wchodzi do mk3 1.9 TD

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Qto, Adamm, miś fazi, italiano_83, Michał_1977, edzio, VIP

ile oleju wchodzi do mk3 1.9 TD

Postprzez wojtaz83 » Śr maja 17, 2006 23:04

Potrzebuje olej wymienic i niewiem ile trzeba nalac tzn ile powinno byc?
wojtaz83
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn maja 08, 2006 07:39
Lokalizacja: Wrocław
Online: 10m
Auto: MK3 TDic
Silnik: AAZ

Postprzez jarovw » Śr maja 17, 2006 23:09

Cze, wchodzi do niego 4,5L - (razem z filtrem) - ale wlej tak 4L i skontroluj na bagnecie - niedolewaj do maxa - zostaw tak pomiędzy minmum a maximum w połowie,pozdro
jarovw
jarovw
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pt kwi 14, 2006 14:22
Lokalizacja: Bytom
Online: 0s

Postprzez yoka2005 » Cz maja 18, 2006 07:51

Po wymianie filtra wlewasz czwórkę i jest gitara ani za mało ani za dużo.
yoka2005
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt wrz 27, 2005 10:50
Lokalizacja: Oleśnica
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez Pabloss » Cz maja 18, 2006 13:19

dokładnie jak pisze kolega 4 litry ci starczy. FILTR 0,5 L A RESZTE DO SILNIKA
mam kilka części z szyberdachu do MK3. tel. 502404567
Pabloss
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lut 05, 2005 22:08
Lokalizacja: Jaworzno
Online: 0s
Pomógł: 14

Postprzez Paweł NPI » Cz maja 18, 2006 14:51

Na moje oko 4litry to troszkę za mało może być. Do mojego MKII 1,6TD wchodzi dokładnie 4 litry i jest wtedy stan.
Obrazek

Obrazek
Paweł NPI
...
...
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sty 15, 2006 13:55
Lokalizacja: OLSZTYN / Ruciane-Nida VWarmińsko-mazurskie
Online: 32m
Pomógł: 284
Auto: Golf III GL
Silnik: AAM

Postprzez fryta79 » Cz maja 18, 2006 15:15

wchodzi około 4.5 l zależy od filtra wymieniałem dwa razy raz weszło 4 a drugim razem 4,5 l
fryta79
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz sty 27, 2005 15:39
Lokalizacja: Gostynin
Online: 0s
Pomógł: 6

ilość oleju

Postprzez bercik2 » Cz maja 18, 2006 22:47

witam. ja kupuje 4 litry i zostaje mi około 0,2 l i mam pod maximum
jak by nie było będzie bardzo miło :P
bercik2
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pn lis 21, 2005 23:06
Lokalizacja: Połaniec
Online: 7d 16h 58m
Pomógł: 12
Auto: MK IV
Silnik: AHF

Postprzez Kamień » Pt maja 19, 2006 13:29

Witam.
Powinno wystarczyć 4 litry. U siebie tyle wlewam przy wymianie i jest dobrze.
Kamień
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn cze 20, 2005 15:37
Lokalizacja: Wrocław
Online: 0s
Pomógł: 8

Postprzez wojtaz83 » So maja 20, 2006 13:24

spoko wielkie dzieki niewiedzialem ile :)
wojtaz83
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn maja 08, 2006 07:39
Lokalizacja: Wrocław
Online: 10m
Auto: MK3 TDic
Silnik: AAZ

Postprzez souler » So maja 20, 2006 14:26

dzisiaj wlalem ok. 4.4 litra, ale filtr ma pol litra.
VEMA - opony dla każdego
dzwoń 504-498-528 lub biuro.vema@gmail.com
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn gru 12, 2005 15:04
Lokalizacja: Zabrze/Ruda Śląska
Online: 4d 7h 56m
Pomógł: 325

Postprzez maroxxx » So maja 20, 2006 17:56

znajomemu włazi 3,8l
Mój fire & Ice
Obrazek
&
Mk3
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=461343
maroxxx
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So gru 31, 2005 14:54
Lokalizacja: Wieliczka
Online: 31d 18h 53m
Pomógł: 2
Auto: Mk2 i MK3
Silnik: RP AGG

Postprzez mike NIES » So maja 20, 2006 18:41

Jak wlejesz 4l, to masz max na bagnecie od poziomu oleju i nigdy nie lej więcej!!! Poziom oleju najlepiej sprawdzaj po nocy-jak długo stoi, bo po jeździe zawsze wskazuje dużo mniej!!
mike NIES
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Wt gru 13, 2005 12:39
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Online: 0s
Pomógł: 6

ile oleju?

Postprzez zwirzyk » Pn maja 22, 2006 21:03

Witojcie specjaliści od oleju!!!!Właściwie wszyscy macie rację!! Po wymianie można wlać tylko 2 l i będzie ful. Wszystko zależy od tego gdzie i jak sie olej spuszcza.Jeżeli autko stoi na poziomej równej powierzchni i spuści się olej przez korek spustowy,i odczeka chwile aż rozgrzany olej spłynie, bo powinno się wymieniać jak silnik jest nagrzany,następnie nawet na rękach uniesie się za zderzak przeni autko nieco do góry.następnie uruchomi silnik bez oleju tak! bez oleju , na 5 sek.Naprawdę nic się nie stanie!!!, odkręci filtr oleju, jak nie będzie kapało z otworu spustowego, zakręcić korek, sprawdzając wcześniej podkładkę miedzianą czy nie wygnieciona,zalać nieco czystego oleju do nowego filtra, nasmarowąc gumową uszczelkę, zakrecić filtr oleju, dokręcić ,lekko odkręcić i ponownie dokręcić. Wlać 4,5 l oleju, uruchomić siknik,po kilku mignięciach gaśnie kontrolka,podnieść obroty do ok.1500 i tak chwilę przytrzymać.Zgasić silnik, sprawdzić czy w okolicy filtra nie ma wycieku i podobnie przy korku spustowym.poziom oleju powinien być w połowie zaznaczenia na miarce.i tak trzymać!!!! Wszystko zależy od dopuszczalnego dokładnego opróżnienia układu olejowego!!!!!!
zwirzyk
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Wt paź 18, 2005 20:37
Lokalizacja: Kraków
Online: 10m
Pomógł: 2
Auto: VW caddy
Silnik: Tdi

Postprzez Paweł NPI » Wt maja 23, 2006 08:06

zwirzyk napisał(a):Wszystko zależy od dopuszczalnego dokładnego opróżnienia układu olejowego!!!!!!

Co za odkrycie!!! Brawo!!
Obrazek

Obrazek
Paweł NPI
...
...
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sty 15, 2006 13:55
Lokalizacja: OLSZTYN / Ruciane-Nida VWarmińsko-mazurskie
Online: 32m
Pomógł: 284
Auto: Golf III GL
Silnik: AAM




Powrót do Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,