Golf mk3 AAM silnik krokowy jak oczyścić, naprawić?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, miś fazi, italiano_83, edzio, VIP

Golf mk3 AAM silnik krokowy jak oczyścić, naprawić?

Postprzez golec » Śr sty 05, 2005 15:31

Witajcie!!!!
Poradźcie jak przeczyścić silnik krokowy boscha czy w ogóle się da i czym najlepiej czyścić. Jak powinien się zachowywać? a powinienem zacząć czy w ogóle jest rozbieralny i co w nim czyscić?
golec
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Cz gru 30, 2004 15:45
Lokalizacja: Grodzisko
Online: 3m
Pomógł: 2
Auto: Mk3 GT
Silnik: AFN

Postprzez VR » Cz sty 06, 2005 00:08

przeczysc go benzyna najlepiej pod cisnieniem, silniczek krokowy jest "nienaprawialny"nic nie moze sie w nim zepsuc jedynie moze sie wyrobic zaworek i wtedy nic juz nie zrobisz, wiec jak czyszczenie nic nie da to zacznij rozgladac sie za nowym
Obrazek
VR
VW Klub Białystok
VW Klub Białystok
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 04, 2004 11:28
Lokalizacja: B-stok
Online: 10h 31m
Pomógł: 22
Auto: mkI VR6+A3 1.8TQ
Silnik: AAA

Postprzez Borys » Cz sty 06, 2005 00:23

VR napisał(a):przeczysc go benzyna najlepiej pod cisnieniem, silniczek krokowy jest "nienaprawialny"nic nie moze sie w nim zepsuc jedynie moze sie wyrobic zaworek i wtedy nic juz nie zrobisz, wiec jak czyszczenie nic nie da to zacznij rozgladac sie za nowym


nie kazdy ma VR6 i taki silniczek krokowy jak u ciebie

w aam jest zupełnie inna konstrukcja

da sie to rozebrac ale czy naprawic to nie mam pojecia
www.vrservice.pl
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sie 22, 2004 22:32
Lokalizacja: B I A L Y S T O K
Online: 14d 16m
Pomógł: 385
Auto: Quattro

Postprzez VR » Cz sty 06, 2005 00:28

koles ktory wykrecal mi silniczek mowil ze da sie go rozebrac, ale po co tam nie ma sie co popsuc tylko "zmeczenie materjalu", jak po czyszczeniu nie chodzi to tylko nowy badz uzywka
Obrazek
VR
VW Klub Białystok
VW Klub Białystok
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 04, 2004 11:28
Lokalizacja: B-stok
Online: 10h 31m
Pomógł: 22
Auto: mkI VR6+A3 1.8TQ
Silnik: AAA

Postprzez Borys » Cz sty 06, 2005 00:38

VR napisał(a):koles ktory wykrecal mi silniczek mowil ze da sie go rozebrac, ale po co tam nie ma sie co popsuc tylko "zmeczenie materjalu", jak po czyszczeniu nie chodzi to tylko nowy badz uzywka


ale silnik krokowy u ciebie a w aam jest zupełnie inny taki jak kiedys u mnie w rp

w aam uchyla przepuctnice a nie robi oddzielne obejscie przepustnicy jak w VR
www.vrservice.pl
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sie 22, 2004 22:32
Lokalizacja: B I A L Y S T O K
Online: 14d 16m
Pomógł: 385
Auto: Quattro

Postprzez VR » Cz sty 06, 2005 00:40

a jak tak to zwracam honor :oops: :piwka:
Obrazek
VR
VW Klub Białystok
VW Klub Białystok
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 04, 2004 11:28
Lokalizacja: B-stok
Online: 10h 31m
Pomógł: 22
Auto: mkI VR6+A3 1.8TQ
Silnik: AAA

Postprzez ćwikła » Cz sty 06, 2005 10:39

to ja mam pytanko czy mógły ktos mi dopkładnie wytłumaczyc gdzie on sie znajduje???
ALPINE CDA-7894RB
RAINBOW SAC 465.20
STEG K4.02
RF P3D410
DLS A6
ćwikła
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt gru 24, 2004 10:58
Online: 6h 46m
Pomógł: 48

Postprzez Borys » Cz sty 06, 2005 11:24

ćwikła napisał(a):to ja mam pytanko czy mógły ktos mi dopkładnie wytłumaczyc gdzie on sie znajduje???


wyglada tak,
Obrazek
www.vrservice.pl
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sie 22, 2004 22:32
Lokalizacja: B I A L Y S T O K
Online: 14d 16m
Pomógł: 385
Auto: Quattro

Postprzez golec » Cz sty 06, 2005 11:28

znajduje się przy przepustnicy, własnie jestem po czyszczeniu i więcej rozbierania i kombinowania żeby go wyjąć niż samego czysczenia na moje oko działa a teraz jest nowy problem nie wiem jak działa ssanie i czy w ogóle działa. Po zresetowaniu kompa pali fajnie bez żadnych skoków zobaczę jak długo
golec
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Cz gru 30, 2004 15:45
Lokalizacja: Grodzisko
Online: 3m
Pomógł: 2
Auto: Mk3 GT
Silnik: AFN

Postprzez Borys » Cz sty 06, 2005 12:28

golec napisał(a):znajduje się przy przepustnicy, własnie jestem po czyszczeniu i więcej rozbierania i kombinowania żeby go wyjąć niż samego czysczenia na moje oko działa a teraz jest nowy problem nie wiem jak działa ssanie i czy w ogóle działa. Po zresetowaniu kompa pali fajnie bez żadnych skoków zobaczę jak długo


ssaniem steruje czujnik temp umieszczoy w kroccu, u ciebie pewnie jest taki pojedynczy czujnik na 4 wyjscia i on daje info dla ECU ktore poten odpowiednio styeruje silnikiem krokowym
www.vrservice.pl
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sie 22, 2004 22:32
Lokalizacja: B I A L Y S T O K
Online: 14d 16m
Pomógł: 385
Auto: Quattro

Postprzez golec » Cz sty 06, 2005 13:37

czujnik temperatury cieczy wymieniłem i zrestarowałem kompa i też było fajnie lecz tylko dwa odpały przy zimnym silniku i znowu wróciły niskie i nie równe obroty nie wiem czy tu akurat silnik krokowy ponieważ jak dodaje gazu na zimnym silniku to się całe auto trzęsie tak do 3000 obr jak już złapie temmperaturę jest O.K. nie wiem skąd komp łapie błedy czy może sonda no jest jednoprzewodowa zimna źle wskazuje
golec
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Cz gru 30, 2004 15:45
Lokalizacja: Grodzisko
Online: 3m
Pomógł: 2
Auto: Mk3 GT
Silnik: AFN

Postprzez Zilly » Cz sty 06, 2005 13:52

Ja byłem na VAGu, nie wykazał żadnych błędów tylko że silnik krokowy nie pracuje. Okazało się że on był wyciagnięty a na przepustnicy linka z gazu wyciągnięta na maksa żeby auto w ogóle chodziło. Wczoraj sikłem tam WD i włożyłem go jak narazie auto chodzi na wolnych delikatnie obroty falują. Ile kosztuje nówka ??? bo wydaje mi śię ze 11 lat to już czas na naiego...
Zilly
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz wrz 09, 2004 08:43
Lokalizacja: Ruda Śląska
Online: 1m
Pomógł: 30
Auto: MK3
Silnik: AAZ

Postprzez golec » Cz sty 06, 2005 14:04

z tego co wiem nowy silnik krokowy kosztuje ok 300 zł mój pracyje sprawdzałem podłączając do zasilacza naprzemian + - tylko napięciem ok 6V prądem stałym do dwóch górnych pinów
golec
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Cz gru 30, 2004 15:45
Lokalizacja: Grodzisko
Online: 3m
Pomógł: 2
Auto: Mk3 GT
Silnik: AFN

Postprzez Pzwmichu » Pn sty 09, 2006 17:58

golec napisał(a):czujnik temperatury cieczy wymieniłem i zrestarowałem kompa i też było fajnie lecz tylko dwa odpały przy zimnym silniku i znowu wróciły niskie i nie równe obroty nie wiem czy tu akurat silnik krokowy ponieważ jak dodaje gazu na zimnym silniku to się całe auto trzęsie tak do 3000 obr jak już złapie temmperaturę jest O.K. nie wiem skąd komp łapie błedy czy może sonda no jest jednoprzewodowa zimna źle wskazuje



Kurde u mnie jest identycznie i też myśle, że to wina sondy. Reset pomaga na jakies 2-3 dni lub 200 km i znowu sie dusi :)
GOLF 1.8 RP 90r. full wypass.
Pzwmichu
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr paź 13, 2004 21:38
Lokalizacja: Gozdnica
Online: 0s

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,