wymiana paska napedowego od alternatora

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Qto, Adamm, miś fazi, italiano_83, Michał_1977, edzio, VIP

wymiana paska napedowego od alternatora

Postprzez Adip » N mar 26, 2006 22:58

Witam!

Mam ogromna prosbe, wiem ze to pewnie banalnie proste, ale nie robilem tego wczesniej i nie chcialbym czegos popsuc. Okazalo sie bowiem ze pasek od alternatora jest juz mocno spekany i trzeba go wymienic. Czy moglby mi ktos napisac w paru punktach jak powinny wygladac kolejne czynnosci? Mam silnik 1.9tdi i tam podobno napinacz jest juz na sprezynie i sie go nie reguluje, ale nie wiem wogole jak go odciagnac zeby bylo mozna zdjac pasek. Prosze o pomoc....

Adi
Adip
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz gru 01, 2005 22:16
Lokalizacja: Gliwice
Online: 0s

Postprzez mkris » Pn mar 27, 2006 09:48

Witam!
A wiec:
Poszukaj sobie dobry duzy srubokret (plaski) wloz go miedzy rolke aten "bolec" z rolki (od przodu - czyli od strony szyby) i pociagnij delikatnie do siebie tym sposobem zwolnisz pasek i bez problemu go sciagniesz - a pozniej robisz to samo tylko juz z nowym paskiem.

Pozdrawiam.
mkris
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pn lis 28, 2005 10:57
Lokalizacja: Ense
Online: 0s
Pomógł: 18

Postprzez Komas » Wt mar 28, 2006 20:10

nie trzeba napinacza odkrecac? wystarczy srubokret?
Obrazek
Komas
....::::VW GOLF::::....
....::::VW GOLF::::....
 
Dołączył(a): N sty 15, 2006 01:47
Lokalizacja: VWrocław
Online: 9h 23m
Pomógł: 18
Auto: MK 3
Silnik: AHU

Postprzez mkris » Wt mar 28, 2006 20:17

Komas napisał(a):nie trzeba napinacza odkrecac? wystarczy srubokret?


Pewnie ze nie,Ty wsadzajac tak srubokret i ciagnac do siebie napinasz go zarazem zwalniasz pasek i sciepujesz go,najlepiej jak by ktos Ci pomogl jeden by trzymal napinacz a drugi pasek by zakladal,przy zmianie tego paska zajmnie Ci to od 2 do 5 minut
mkris
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pn lis 28, 2005 10:57
Lokalizacja: Ense
Online: 0s
Pomógł: 18

Postprzez Komas » Cz kwi 06, 2006 22:14

Z tego co sie dowiedzialem to w golfie mk3 TDI aby wymienic pasek od alternatora trzeba odkrecic kolo od strony napinacza zdjac plastiki w nadkolu i dopiero tak mozna go poluzowac.
Wie ktos co na ten temat? W sobote musze sie za to zabrac
Obrazek
Komas
....::::VW GOLF::::....
....::::VW GOLF::::....
 
Dołączył(a): N sty 15, 2006 01:47
Lokalizacja: VWrocław
Online: 9h 23m
Pomógł: 18
Auto: MK 3
Silnik: AHU

Postprzez mkris » Cz kwi 06, 2006 22:28

Chodz Ci o oslone? Wiesz tego Ci nie powiem bo oslone mam zdjeta wiec nie powiem Ci czy ona bedzie przeszkadzac,jutro mam troche do roboty w aucie to przyjze sie temu dokladnie. Ale z tego co pamietam,to nie trzeba zadnego kola sciepowac,ja mam tylko pompe wodna tam i raczej ona nie przeszkadza a jak masz juz pompe od klimy do CI nie powiem bo tego nie posidam :crazy:

A najlepiej sam zerknij to nie gryzie a napewno to nie jest az tak ciezka rzecz do zrobienia :grin:

Pozdrawiam i zycze powodzenia w sobote!!! :okej:
mkris
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pn lis 28, 2005 10:57
Lokalizacja: Ense
Online: 0s
Pomógł: 18

Postprzez Komas » Pt kwi 07, 2006 06:15

mam klime. Ten pasek napedza u mnie zdaje sie alternator i chyba wspomaganie Albo klime)I to mnie zastanawia. Powiedzial mi koles co troche aut juz rozebral ze wlasnie trzeba zdjac kolo, plastiki w nadkolu i dopiero napinacz sie luzuje?
I zeby nie narobic sobie niepotrzebnej roboty wole sie upewnic

POZDRAWIAM
Obrazek
Komas
....::::VW GOLF::::....
....::::VW GOLF::::....
 
Dołączył(a): N sty 15, 2006 01:47
Lokalizacja: VWrocław
Online: 9h 23m
Pomógł: 18
Auto: MK 3
Silnik: AHU

Re

Postprzez Razal » Pt kwi 07, 2006 07:35

Komas napisał(a):mam klime. Ten pasek napedza u mnie zdaje sie alternator i chyba wspomaganie Albo klime)I to mnie zastanawia. Powiedzial mi koles co troche aut juz rozebral ze wlasnie trzeba zdjac kolo, plastiki w nadkolu i dopiero napinacz sie luzuje?
I zeby nie narobic sobie niepotrzebnej roboty wole sie upewnic

POZDRAWIAM


Ja tez mam klime i żadnych plastików w nadkolu nie ściągałem żeby ściągnąc napinacz :)

Jedyne plastiki jakie trzeba ściągnąć, żeby było więcej miejsca i swobody to - puszka na filtr powietrza razem z przepływomierzem :bigok: Później robisz (może być przy pomocy śrubokręta) to co napisali koledzy powyżej :gora: :hmm: Sam napinacz jest po prawej stronie aleternatora i jest przykręcony na 3 śruby imbusowe - odkręcasz to i ściągasz napinacz - co do wymiany rolki plastikowej mającej styczneść z paskiem to bez problemu (kosztuje ona 70zł) - przy okazji polecam wymienić simeringi uszczelniające korpus do którego wchodzi pręt i przed włożeniem pręta do korpusu koniecznie posmarowac go :hmm:

Jeśli chodzi o samą wymianę paska to chyba wszystko jasne - poprostu bez tych dodatkowych czynnośći związaych z wymianą napinacza :)

UWAGA - pasek do pojazdów z klimatyzacją jest troche dłuższy a jego koszt to ok. 40 zł


POZDRO :pub:
MK2 1,6 CL / MK3 GT TDI / PASSAT B5 TDI-PD / PASSAT B6 TDI-CR
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn gru 13, 2004 11:09
Lokalizacja: DB
Online: 3h 41m
Pomógł: 96
Auto: PASSAT B6
Silnik: TDI-CR

Postprzez Komas » So kwi 08, 2006 15:15

to ja juz nie wiem, moze ja mam jakiegos innego golfa.
Ten cholerny napinacz ani drgnie. Nowego paska tez nie wsadze bo na dole sa jeszcze 3 kola a na nich jeszcze jeden pasek taki cienki. On chyba napedza pompe wodna i wspomaganie. I zeby zalorzyc pasek od alternatora i klimy to musze zdjac tamten od pompy. A zeby zdjac tamten od pompy to ja juz nie wiem czhyba auto do gory zdjac kolo i plastikowe oslonki.

Bede jechac do mechanika na wymiane rozrzadu, rolek i wszystkich napinaczy w rozrzadzie, chcialem zaoszczedzic na wymianie tego paska ale chyba mi sienie uda :(
Obrazek
Komas
....::::VW GOLF::::....
....::::VW GOLF::::....
 
Dołączył(a): N sty 15, 2006 01:47
Lokalizacja: VWrocław
Online: 9h 23m
Pomógł: 18
Auto: MK 3
Silnik: AHU

Postprzez mkris » So kwi 08, 2006 15:29

W takim razie sciepnij oslone z dolu jest na trzech srubach i przy kolach jest zaczepiona (takim koleczkem) popus pompe wodna aby pasek zrobil sie luzny i sciepniesz go,ale jesli bedziesz wymienial rozrzad to przy zmianie rozrzadu trzeba sciepnac kolo pasowe a jak kolo pasowe sciepniesz to i pasek Ci zejdzie. Mechanikowi chyba bedzie jedno czy wciepnie stary pasek czy nowy (jak bedzie Cie chcial za to skasowac to jedz do innego)

A tak na marginesie dlaczego sam nie zmienisz rozrzadu a pozniej tylko skoczyc na vag'a skontrolowac kat wtrysku
mkris
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pn lis 28, 2005 10:57
Lokalizacja: Ense
Online: 0s
Pomógł: 18

Postprzez Komas » So kwi 08, 2006 17:08

w prawdzie jestem po samochodowce ale za cos takiego sie jeszcze nie bralem. Boje sie ze cos zle ustawie i pujdzie sie sypac :(
Obrazek
Komas
....::::VW GOLF::::....
....::::VW GOLF::::....
 
Dołączył(a): N sty 15, 2006 01:47
Lokalizacja: VWrocław
Online: 9h 23m
Pomógł: 18
Auto: MK 3
Silnik: AHU

Postprzez mkris » So kwi 08, 2006 17:42

Komas napisał(a):w prawdzie jestem po samochodowce ale za cos takiego sie jeszcze nie bralem. Boje sie ze cos zle ustawie i pujdzie sie sypac :(


Powiem Ci tak,za siebie bedziec pewny na 100% no chyba ze masz takiego dobrego zaufanego mechanika,popytaj ludzi jaki mieli przygody z mechanikami podczas wymiany rozrzadu jeden gosc tutaj na forum musial kupic drugi silnik.

W golfie jest to banalna sprawa,jesli wszystko ustawisz na wznak,przed odpaleniem samochodu obrucic ze dwa razy walem i jak nic Cie nie zablokuje to nic nie bedzie :bigok:

Mam takiego dobrego znajomego i on nigdy nie dal do mechanika rozrzadu zrobic a nie jest mechanikem a samochodow troche mial,aktualnie ma forda mondeo i tam aby dojsc do rozrzadu musi pol motora rozebrac.

Jak bys chcial schemat rozrzadu to kliknij do mnie z danymi auta a ja Ci dam dane z autodaty :okej:
mkris
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pn lis 28, 2005 10:57
Lokalizacja: Ense
Online: 0s
Pomógł: 18

Postprzez Komas » So kwi 08, 2006 20:03

OK
oto moj scigacz
Golf 3
1,9 TDI 90Km
Silnik AHU
Klimatyzacja, wspomaganie, ABS
Obrazek
Komas
....::::VW GOLF::::....
....::::VW GOLF::::....
 
Dołączył(a): N sty 15, 2006 01:47
Lokalizacja: VWrocław
Online: 9h 23m
Pomógł: 18
Auto: MK 3
Silnik: AHU

Postprzez mkris » So kwi 08, 2006 21:43

Nie podales roku ale tu masz schemat od roku 1993 do roku 1998 AHU ma ten sam rozrzad co 1Z ja taki mam.
Wystepuja dwa rodzaje napinaczy automatyczne i manualne,ja mam automatyczny Ty raczej tez bedziesz mial to poznasz po schemacie daje Ci obe dwa,jesli jestes po szkole mechanicznej to masz o tym pojecie decyzja nalerzy do Ciebie ale pamietaj ze duzo mechanikow robi na ......... a za siebie jestes pewny w 100 % a to naprawde nie jest ciezkie, pamietaj tylko ze napinacz napina sie w prawa strone.

Tu masz schemat automatycznego napinacza

http://img482.imageshack.us/img482/9442 ... acz9zr.jpg

a tu manualnego

http://img131.imageshack.us/img131/4422 ... acz0du.jpg

jak bys mial pytania to wal na priva,a przede wszystkim daj znac co postanowiles.

Pozdrawiam
mkris
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pn lis 28, 2005 10:57
Lokalizacja: Ense
Online: 0s
Pomógł: 18

Następna strona



Powrót do Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Jefferson i 15 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,