Zwiększenie Mocy W Mechanicznym Tdi ?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: miś fazi, Qto, Adamm, italiano_83, Michał_1977, edzio, VIP

Zwiększenie Mocy W Mechanicznym Tdi ?

Postprzez lawrai » So lut 11, 2006 23:40

a wiec tak jak w temacie , posiadam golfa III 1.9 Tdi (symbole 1Z) . Zlikwidowałem w nim komputer a pompe paliwową sterowaną elektronicznie zastapilem pompą mechaniczną z poprzedniego silnika 1.9 TD . No i temat brzmi jak moge zwiększyć mu moc - jak najwiecej ale zeby silnika nie dobić bo auto sluzy na codzień . Ogólnie wiem zę moge zwiększyc dawke paliwa na pompie paliwowej , ze coś zrobić z turbo ale powiedzcie mi to jak mam sprawdzic w jaki sposob jest regulowana ta turbina ktora teraz jest zamontowana ? bo tutaj jest turbo z 1.9 TDI (jakieś kupa) bo tamto od 1.9 TD nie podeszło pod silnik Tdi . Załącze Fotki silnika jako takie ... turbina niewyraźna bo nie mam jak tam sie dostać . :/ a Kolejne fotki bede mógł dodac dopiero w poniedziałek . Takze piszcie każdą swoją propozycje . Fotki załanczam . Napiszcie czy je widac ? bo już sam nie wiem ... Ps. silnik pochodzi od Pasata 1.9 Tdi z 94 roku . Pozdro

[ Dodano: Sob Lut 11, 2006 22:42 ]
załanczam fote ogólnie silnika
lawrai
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lis 29, 2005 10:24
Lokalizacja: Polska
Online: 16m
Pomógł: 28

Postprzez zaprzal » So lut 11, 2006 23:53

Porob jak najdokladniejsze fotki turbiny, z tej strony co na drugiej fotce oraz najlepiej po stronie dolotu, tylko zdejmij rury dolotowe, a fotki zrob takie zeby bylo cos widac... Jesli turbine da sie regulowac (a powinno sie dac) to zanim zaczniesz cos grzebac bedziesz musial zainwestowac we wskaznik doladowania...

[ Dodano: Sob Lut 11, 2006 11:00 pm ]
http://www.vwdiesel.net/phpBB/viewtopic.php?t=1139
ciekawe dlaczego do tych mechanicznych tdi montuja turbiny od 1.6.... moze jednak jakos kiepsko jest z ta regulacja
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 10, 2004 20:06
Lokalizacja: Białystok / Tykocin
Online: 1d 13h 12m
Pomógł: 317

Postprzez lawrai » N lut 12, 2006 00:08

nie ma miechanicznych tdi . Wszystkie Tdi są sterowane komputerem , ja swoje przerobilem na mechaniczne ale orginalnie nie ma czegoś takiego jak mechaniczne tdi . A ten link co wkleiles ukazuje wlasnie turbine taka ktora mialem wczesniej przy silniku 1.9 TD ale niestety ona nie pasuje do silnika 1.9 tdi (1Z) a teraz jest jakieś gówn* a nie turbo . Mozesz podac mi lnik do tego uządzenia do mierzenia doładowania ? z checią to sobie kupie bo i tak bede musial w to sie zaopatrzyc jesli chcem podnieść spręzanie w turbo ..... Pozdro
lawrai
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lis 29, 2005 10:24
Lokalizacja: Polska
Online: 16m
Pomógł: 28

Postprzez zaprzal » N lut 12, 2006 00:28

wiem, ze nie ma fabrycznych mechanicznych tdi ale wlasnie poszukalem kilka w necie i maja wlasnie turbo od 1.6 i 1.9, pewnie to sie dopasowuje z kolektorem i tyle...
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 10, 2004 20:06
Lokalizacja: Białystok / Tykocin
Online: 1d 13h 12m
Pomógł: 317

Postprzez lawrai » N lut 12, 2006 01:38

no ja akurat nie moge do siebie założyć turbiny od 1.9 TD bo nie pasuje na wejściach a dokladniejsze fotki porobie w poniedzialek . :) I popatrze dokladniej co i jak i opisze tutaj jakos w poniedziałek pod wieczor . Pozdro
lawrai
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lis 29, 2005 10:24
Lokalizacja: Polska
Online: 16m
Pomógł: 28

Postprzez zaprzal » N lut 12, 2006 10:43

No dobra, nie pasuje, ale dopasowywales z kolektorem od 1.9 td czy sama turbine? Sama turbina to proste ze nie bedzie pasowala :p Chociaz tez zalezy jaka bo w 1.9 td aaz chyba dwa rodzaje byly montowane, w nowszych modelach jakas zmiana byla
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 10, 2004 20:06
Lokalizacja: Białystok / Tykocin
Online: 1d 13h 12m
Pomógł: 317

Postprzez lawrai » N lut 12, 2006 14:47

chodzi o to , ze teraz jest orginalna turbina od tego silnika ktory mam w aucie teraz (1.9tdi) ale uwazam ze turbina od 1.9 TD , ktorą milem przy tamtym silniku jest lepsza bo o wiele lepsze bylo przyspieszenie niz teraz (ona wystawała ponad glowice i miala wyjścia na węze po bokach na górze a ta co teraz jest to jak sam widzisz , jest schowana i nawet dojscie jest za przeproszeniem **** bo prawie nie ma jak dostac sie do węzy) . Teraz ten silnik jest bardziej elastyczny ale nie ma takiego kopa :/ . Podjade jutro do mechanika ktory mi to robil i zapytam sie o to , czy z tym kolektorem tak jak mówisz by pasowala . Mozesz mi tylko podeslac mniej wiecej link do jakiegos obrazu , gdzie widac jakie ma wejścia ten kolektor ? czy jestes pewny , ze bedzie pasowal kolektor z 1.6 Td to 1.9 Tdi (1Z) , a jak tak to z jakich oznaczeń silnika 1.6 Td szukac tego kolektoru ? . Foty dodam jutro , bo musze dokupic kabel do aparatu .
lawrai
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lis 29, 2005 10:24
Lokalizacja: Polska
Online: 16m
Pomógł: 28

Postprzez zaprzal » N lut 12, 2006 15:23

Wlasnie nie mam pojecia :p lepiej zebys poszukal kogos kto jest bardziej zorietowany w temacie mechanicznych tdi. Ale porob fotki, zobaczymy jak to wszystko wyglada. tu masz naprzyklad fotki: http://www.vwdiesel.net/phpBB/viewtopic.php?t=1139
ale wydaje mi sie ze powinien pasowac, tylko trzebaby dorobic jakies tam rurki ktore moga sie nie zgadzac.. Nie mam jednak zadnej pewnosci wiec nie sugeruj sie ta wypowiedzia ;)
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 10, 2004 20:06
Lokalizacja: Białystok / Tykocin
Online: 1d 13h 12m
Pomógł: 317

Postprzez lawrai » N lut 12, 2006 17:16

heh jeden napisal ze ma w swoim 1.9 Tdi włożoną z 2.5 L ale nie napisał od jakiego auta ona jest dopasowana . No to spoko , jak coś wykombinuje to opisze swoja modernizacje tutaj z załączonymi fotkami . Pozdro
lawrai
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lis 29, 2005 10:24
Lokalizacja: Polska
Online: 16m
Pomógł: 28

Postprzez zaprzal » N lut 12, 2006 19:04

ale wrzuc jeszcze te fotki turbiny i okolic. W sumie jesli baza byl 1Z to pewnie jakichs kosmicznych efektow i tak nie uzyskasz i bedzie trzeba zmienic wtryskiwacze, ale cos napewno da sie zrobic :]
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 10, 2004 20:06
Lokalizacja: Białystok / Tykocin
Online: 1d 13h 12m
Pomógł: 317

Postprzez lawrai » N lut 12, 2006 22:02

zaprzal dowiem sie jutro co i jak , porobie fotki dokladniejsze (jesli dojde do turbiny) bo jest schowana dosyc glęboko i prawie nic nie widać :/ . A wezme zrobie fotke tamtej turbiny od silnika 1.9 TD porobie jej foty i wejścia i pomyślimy czy podejdzie do tego tdi 1Z . Moze byc tak ze da sie ja przerobic i wsadzic a mechanik nie chcial kombinowac i poszedł na latwize i założył ta co była orginalnie :) . Jutro zobaczymy ehhee a w ten wskaźnik doładowania na serio sie zaopatrzyć ? (one maja jakies czujniki w zestawie odrazu ktore sie podlancza pod turbo czy na jakiej zasadzie to dziala ?)
lawrai
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lis 29, 2005 10:24
Lokalizacja: Polska
Online: 16m
Pomógł: 28

Postprzez zaprzal » N lut 12, 2006 23:43

wskaznik ma wbudowany czujnik sam w sobie, wystarczy podlaczyc wezyk z powietrzem
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 10, 2004 20:06
Lokalizacja: Białystok / Tykocin
Online: 1d 13h 12m
Pomógł: 317

Postprzez lawrai » Pn lut 13, 2006 18:11

ok no to porobilem zdjecia jakie moglem ... innego dojscia tam nie ma , chyba ze wyciagnąlbym silnik ale to troche zadużo roboty tym bardziej zę chodze do szkoły a auto mi potrzebne na codzień . Najpierw wkleje zdjecia turbiny 1.9 Tdi która mam obecnie zalożoną w swoim gofrze (1Z) . Nastepnie dodam zdjecia turbiny z poprzedniego silnika 1.9 TD , ktora chcialbym zalozyc do tego silnika ktory mam obecnie (Tdi 1Z od pasata 94r.) . Zaprza i co Ty na te foty ? mówia Ci juz one coś ?

[ Dodano: Pon Lut 13, 2006 17:16 ]
ok to teraz dodaje fotki 4 fotki turbiny z 1.9 TD ktorą mialem w poprzednim silniku :) i wlasnie tą chcialbym założyć do tego silnika co teraz jest czyli do tego (1Z)

[ Dodano: Pon Lut 13, 2006 17:18 ]
widze ze sie zdjęcia zlaly ale każde jest podpisane wiec tak poprzednia turbina to ta ktora mialem w poprzednim silniku 1.9 TD i ktorą chcialbym zalozyc teraz do tego TDI . A Obecna turbina to ta która teraz siedzi w silniku i ktora mi nie odpowiada . Ok no to czekam na Wasze rady i opinie . Pozdro
lawrai
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lis 29, 2005 10:24
Lokalizacja: Polska
Online: 16m
Pomógł: 28

Postprzez zaprzal » Pn lut 13, 2006 19:17

Hehe, za duzo to na tych fotkach nie widac. Powiedzialbym raczej, ze nic nie widac :D Jak cos to mozesz zdjac przewody dolotowe i bedzie wszystko elegancko jak na dloni, a to sie prosto wyjmuje... Co do starej turbiny to chyba dobrze, ze jej nie zalozyles bo jakas ona zarzygana olejem :p Na fotce starej turbiny zaznaczylem jak wyglada zawor upustowy i wężyk w który trzeba się wpiąć żeby zamontować naprzyklad manual boost control lub jakis inny zaworek w celu podniesienia cisnienia (lub dziurke w przewodzie :p)... Skoluj jakies normalne zdjecie swojej turbinki albo chociaz sie dowiedz o symbol to sie info w necie znajdzie

Obrazek
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 10, 2004 20:06
Lokalizacja: Białystok / Tykocin
Online: 1d 13h 12m
Pomógł: 317

Następna strona



Powrót do Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Yahoo [Bot] i 2 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,